Torsdagen den 18 januari 2018 - Bear

Det här blo… förlåt nätdagboken är inte död. Den tar bara lite paus. Bear with me. I’ll be back soon.


Onsdagen den 24 januari 2018 - Paus

Jag behövde en paus.

Den trogna och uppmärksamma har noterat att jag under hösten mer och mer ofta låtit bli att uppdatera den här blo… förlåt dagliga nätdagboken, som ju de senaste 18 månaderna annars haft den bästa uppdateringsfrekvensen under dess 18-åriga historia. Många gånger har jag helt enkelt glömt göra inlägg. Eller så har jag aktivt låtit bli, för jag inte orkat just den dagen, eller hunnit. Till slut var det hyfsat tydligt att det var nåt som satt i vägen. Det rann över till ett aktivt val att ta en paus. Att låta det gå en tid utan att behöva/vilja/ha orsak till/måsta lägga upp en bild från någon av dagens aktiviteter och klämma fram en lustig/underfundig/klok/narrativ text om bilden.

Och den här pausen var välbehövlig. Min allra, allra närmaste, det vill säga min fru, har noterat jag verkat stressad under hösten. Och visst, med lite perspektiv så köper jag det. Jag har liksom gått in i mig själv en smula, skärmat av mig, haft svårt med minnet, svårt att lyssna, varit extra irritabel, varit ovanligt disträ och har haft svårt att koncentrera mig. Orsakerna känner jag inte för att konkretisera, i alla fall inte här, just nu. Det är väl ”sånt som händer”, eller?  Däremot försöker jag ändra mitt tänk till mer här och nu, att se till det som händer runtomkring, att försöka slappna av mentalt. Läsa en bok. Ägna mer icke inramad tid till nära och kära. Fokusera på jobbet när jag är  jobbet. Ta en skidtur, solo eller med sällskap. Försöka fjärma mig från sociala medier.

Att jag nu lägger ut detta på just sociala medier kan ju verka motsägelsefullt, men det ser jag mest som en påminnelse till världen om att jag börjat om. Basånivet. Ty skillnaden mellan att lägga upp en bild här varje dag (såsom jag gjort fram till pausen) och att lägga upp en bild på Instagram varje dag är att den som är intresserad går till den här sidan, aktivt, och tittar och läser. Så har det varit ända sen jag började med den här blo… förlåt nätdagboken (inte heller layouten har förändrats nämnvärt sen dess heller). På den tiden, detta årtusendes första skälvande år, tyckte folk i allmänhet att det var lite skrämmande att jag fläkte ut mig på det här viset och skrev om mitt liv och lade ut det för vem som helst att läsa. Att du vågar, sa de. (Och då var det inte fråga om att lägga upp några bilder – det var enbart text som gällde.) Men nuförtin’ gör alla det. Nu är alla exhibitionister. Okej, inte alla, men ”alla”.

Men skillnaden är fortfarande att sociala medier är ”allas” ställe, där ”alla” tränger sig på. Eller fram. Jag vill inte tränga mig fram, inte särskilt ofta i alla fall. Den som inte är intresserad av mitt liv ska få slippa ta del av det. Det räcker för mig att lägga upp en bild och text på ett ställe som är mitt, där jag äger mitt material och där jag inte känner mig beroende av mängden uppåttummar och hjärtan för att dela en bild nästa dag.

Vad har hänt under den här absenten då?

Jo, jag skrapade ju upp en skridskobana på tjärnen i slutet av november. Först en i formen av en åtta just utanför bryggan men då det visade sig att jag gillade att skotta upp skridskobanor på is med begränsad mängd snö så förlängde jag banan längs med hela ena långsidan av tjärnen, inklusive ögla, och vips hade jag ca 150 meter skridskobana att sköta om. Sen visade sig denna decembermånad vara extra snörik… Men att skotta snö är utmärkt konditionsträning och jag satte prestige i att upprätthålla en 100% handgjord naturisbana tillgänglig för allmänheten. Och allmänheten kom faktiskt – både bekanta och obekanta bybor tog sig några varv på isen!

Åtta

Åkare

Till slut blev det myckna snöandet även mig övermäktigt, så en bit in på det nya året tog jag den sista skridskoturen. Men hej, jag vann minsann en termos av kommunen för att vara den första att hashtagga deras tävling #mingrejskellefteå.

Vi klädde en spinkig, egenodlad gran:

Spinkig

Skk

Nån gång efter lucia fyllde Skellefteå kammarkör pampiga landskyrkan med folk som ville höra en varm och traditionell julkonsert. För min del går det mesta med kören mer på rutin än passion nuförtiden (och det sägs utan ett uns av förmätenhet). Ändå ska Leif, körledare sedan 30 år, efteråt ordagrant ha sagt att ”så här bra har Skellefteå kammarkör aldrig låtit på trettio år”. Bra betyg. Mycket är den nybyggda basstämmans förtjänst.

Vi for till Mickelbo Gård och gosade med alpackor, åsnor, lamor och hundratals smådjur. Och kameler:

Vän

Mitt liv som egenföretagare börjar stå och stampa lite, vilket säkert delvis kan förklaras med ovan nämnda mentala status. (Något som lärda och olärda skulle tvista om är att stampandet även skulle kunna bero på undertecknads brist på härligt äkta entreprenörskap.) Boo säljer helt okej i Sverige tack vare ett ganska kompakt nätverk och vad jag tror är ett gott rykte. Men förutsättningarna på marknaden är helt annorlunda när det gäller engelsktalande Boo, btså där går det riktigt trögt med att få fart på nedladdningar. (Att få en fin recension på en av världens största katalogsajter för skolappar har till exempel inte alls speglat sig i försäljningen.) Så under våren måste förändringar till för min del, till exempel att komplettera med en annan sysselsättning. (Och samtidigt fokusera på nuet…) (Någon som kan erbjuda ett halvtidsjobb utan krav på utbildning åt en högutbildad soon 46-åring?)

Inom ramen för #subarcticsunday bestegs vid två tillfällen tre av Skellefteås sju högsta punkter – Järpkullen (481 m.ö.h.), Storklinten (516 m.ö.h.) och Granberget (474 m.ö.h.):

Ullbergsträsk därnere

Ajfillakki

Lillklintträsket

Jag summerade även året på cykelsadeln. 57 turer gav 758 kilometer på 47 timmar. Mycket terrängcykling blev det. Nästa år siktar jag på att cykla lite längre hemifrån.

Cykelkarta

Och vardagen utanför husets väggar präglas av snömängden. Snötäcket på gräsmattan har nu nått över metern. Jag har ännu inte kommit till att säga ”nu räcker det”.

Det får gärna komma mer

Inte riktigt på banan. Men jag jobbar på det. Ses imorrn.


Torsdagen den 25 januari 2018 - Via

Skajp

Blev just intervjuad via Skype av en doktorerande logoped i Kalifornien om talappsutveckling, som en del av ett forskningsprojekt hon leder. Intressant men sjukt svårt att prata formellt och professionellt på engelska i en dryg timme.


Fredagen den 26 januari 2018 - Framme

Jul

Till er som skäms litegranna över att fortfarande ha lite julsaker framme.


Lördagen den 27 januari 2018 - Rackarns

Sssss

När jag klev ur bilen sade det sssssssss. Rackarns osis.


Söndagen den 28 januari 2018 - Mustasch

Julagubben

Vid entrén på Jula står den här mannen. Förritiden hade han en Chaplin/Hitler-mustasch. Den täckte hela, men inte mera av, näsfåran, men nu, sedan några år, är den bortrakad. Jag undrar varför.


Måndagen den 29 januari 2018 - Magasin

Dö

I väntan på att Jonsson ska laga ett däck så läser jag ett magasin.

Ibland känner jag mig som den där till höger. Fast utan något glas i halsen.


Tisdagen den 30 januari 2018 - Kvar

Sommaren

Det är ju ett tag kvar. Även då vi kommer framföra denna. Men det gör det inte mindre vacker.


Onsdagen den 31 januari 2018 - Med

Het

När det var halva kvar utbrast Mona: ”Men ska du bara ha en halv?” Hon var tydligen inte riktigt med.


Torsdagen den 1 februari 2018 - Där

Taco

Där, bakom händerna och halvt inne i munnen, gömmer hon en tortilla. Efter några dagar med feber är hon nu redo och peppad på morgondagens resa till Jokkmokk imorgon. Se film i bilen, gå på marknad, titta på renar och gå på konsert med Sofia Jannok. Och eventuellt klättra i en snöhög. Alla tiders!


Fredagen den 2 februari 2018 - Folk

Hitta renen!

Enligt uppgift skulle det bli ännu trängre imorgon lördag. Men det här räckte, ändock på ett rätt mysigt vis. Femton minusgrader, en marknad med en lite högre kvalitet än den vanliga sommarplastmarknaden i var och vartannat samhälle, samt folk i kolt. Jokkmokks marknad, för 413:e året i rad.


Lördagen den 3 februari 2018 - Sekunder

Siretorp

Det tar cirka 30 sekunder att i lugn och ro åka från toppen av backen till liftstationen längst ner. Men de har fantastisk gott fika.


Söndagen den 4 februari 2018 - Backen

Backe

Bästa kompisen L med pappa C kom för bland annat lite pulkaåkning i midvinterkylan. Den Långa Rödhåriga har här just med berått mod kastat sig utför backen. Vi andra tittade på.


Måndagen den 5 februari 2018 - Sån

Saru

Nu var det länge sedan jag gjorde en sån här. Säg hej till Saru, tf befälhavare på U.S.S. Discovery. Är en kelpian, som har en unik biologisk förmåga att känna av fara. Star Trek: Discovery (2017-).


Tisdagen den 6 februari 2018 - Meter

Tak

Vi noterade att takreglarna i av den förra husägaren hemmasnickrade altanen sviktade lite. Jag noterade närmare en meter djup snö ovanpå taket. Bort.


Onsdagen den 7 februari 2018 - Najs

Smedsmyran

Jamen det här var ju en najs liten lunchtur.


Torsdagen den 8 februari 2018 - Fruktbröllop

Nöppelberget

När jag liks var i stan och jobbade passade jag på att svischa omkring på skidspåren där, innan hemfärd. De 20 minusgraderna på förmiddagen var nu blott tolv, så det var ju riktigt behagligt. Och utsikten från Nöppelberget kan man ju aldrig klaga på.

Hjärtan

Middag hemma. Efter veggogrytan (V skulle ha varit stolt!) bjöd Mona på efterrätt med mandelmasse-, mango- och chokladkladdkakehjärtan. Och vispgrädde.

8 feb

Ty den åttonde februari firar vi bröllopsdag. Fruktbröllop (4 år). (Det var ju frukt i efterrätten!)

Vi firar dock inte att mamma farmor gick bort denna dag för tretton år sedan. Jag saknar dig. Vi saknar dig.


Fredagen den 9 februari 2018 - Otäcka

Cloverfield

Efter att ha sett en före dettas svägerskas föreställning for jag hem och så såg vi The Cloverfield Paradox. Skönt med en rymdskräckis utan otäcka djur… Eller…


Lördagen den 10 februari 2018 - Toppen

Toppen

Här står hon, på toppen av Storklinten. Det är blandade känslor. Mest pepp inför nedfärden och hänförd över utsiken. Strax skulle hon dock bli varse en ny känsla i livet – höjdskräck – vilket hon hanterade så bra som hon kunde. Ner kom vi ju. Och hon hade lärt sig ohyggligt mycket idag. Stolt pappa.


Söndagen den 11 februari 2018 - Arrangera

Reason

Jag har en Spotifylista till vilken jag lägger till musik då och då som jag (i alla fall just då) tror skulle vara roligt att arrangera till kör (om det inte redan finns förstås). I mitt fall handlar det i så fall om att ta in musikverket i det utmärkta (men något dyra) musikskaparprogrammet Reason och börja knåpa. Vi får se om det kommer ut något verkligt från det här. Det var nio år sedan jag arrangerade något för kör.


Måndagen den 12 februari 2018 - Kodsnutt

Lua

Efter förslag från hyfsat ”närstående” logoped (som ofta använder Boo i sitt arbete) jobbar jag nu med att få Boo lite mer överraskat levande, för att få barnen att stanna kvar ännu längre i det appen gör, nämligen träna uttal och koartikulation. Så här kan en kodsnutt för animation se ut. ”Jamen det här går ju jättebra!”, säger Boo.


Tisdagen den 13 februari 2018 - Dagen

Semla

Det är den där dagen idag. Jag åt två. Givetvis som hetvägg.


Onsdagen den 14 februari 2018 - Hål

Hål

När ett hål, vari vi skyfflar ner den snö som fallit på vår garageuppfart, blir fullt, ja då får man gräva ett nytt hål. Och få en massa konditionsträning på köpet.


Torsdagen den 15 februari 2018 - Ljusare

Skärm

När vi nu går mot ljusare tider attackerar solen plötsligt min arbetsmiljö. Rutinen brukar vara att dra igen gardinerna, men idag hanterar jag det på ett lite trevligare sätt:

Ute

Efter lite skärmputs och lunch ger jag mig ut för en liten lunchtur. Anammar attacken. Inte dumt alls.


Fredagen den 16 februari 2018 -

Covenant

Efter en heldag nere i källaren var det mysigt att krypa ner i soffan med sin älskade och njuta av lite… rymdslakt. Alien: Covenant.


Lördagen den 17 februari 2018 - Stund

Färger

För x:e året gick vi idag ett folktåg under det som slutat heta Snow Pride. Under en bra stund såg jag bara regnbågsfärger.


Söndagen den 18 februari 2018 - Skattjakt

Jakt

I väntan på att S & N skulle komma och hälsa på arrangerade hon en skattjakt runtom i huset.


Måndagen den 19 februari 2018 - Prosit

tjo

Prosit.


Tisdagen den 20 februari 2018 - Högre

Tak

Idag gick jag högre. Skalade av ungefär två tredjedelar, resten fick utgöra tryckutjämning vid gång med skor på ömtåligt (?) tak samt halkbekämpning. Att gå på plåttak kan vara rätt halt. Jag skulle i och för sig landa rätt mjukt ifall jag halkade ner, snödjupet därnere är nu nästan två meter (tack vare nedskottad snö), men jag kände mig inte så värst äventyrlig just idag.


Onsdagen den 21 februari 2018 - Vrider

Snurr

Den här individen vet hur man sträcker och vrider sin kropp 180 grader i vilande tillstånd.


Torsdagen den 22 februari 2018 - Igen

Tak 2

Jamen då var man uppe på ett tak och skottade igen då. Denna gång med säkerhetslina runt midjan.


Fredagen den 23 februari 2018 - Klä

DSC_0482-01

Imorgon tänkte jag åka skidor från Skellefteå till Skelleftehamn. 17 kilometer ungefär. Det gäller att klä sig.


Lördagen den 24 februari 2018 - Tappra

Start

Ett gäng tappra gör sig redo för dryga en och halva milen till Skelleftehamn. Det låter inte så långt, men när termometern kryper under tjugistrecket glider inte skidorna så värst bra, vilket jag hörde flera medåkare kommentera. Kärvt, var ordet. Men jag kom i mål, bland de sista som vanligt, med den exakta tiden 1:32:37. Det tog elva minuter längre tid än sist. Men jag vann minsann ett par skidhållare i målgången!


Söndagen den 25 februari 2018 - Madrass

Backe

Vi skidade till en grusgrop fylld med snö att åka madrass i.


Måndagen den 26 februari 2018 - Sidenvägen

Papper

Ikväll var vi – kors i taket – inte sugna på någon form av Star Trek så vi rattade in en dokumentärserie om sidenvägen på UR Play. Sevärt.


Onsdagen den 28 februari 2018 - Bra

Lunch

Man har en rätt bra tillvaro när man kan följa med familjen och spontanäta lunch i byns kioskcaféloppis.


Torsdagen den 1 mars 2018 - Sång

Tårta?

De ”väckte” mig på sängen med sång och mitt livs största chokladboll.

Linjer

Innan jag toppade det med en liten filtallrik fick jag pyssla lite.

Ute

Men ge mig ut på skidor, det fick jag göra själv.


Fredagen den 2 mars 2018 - Luktar

Progress

Okej. Dagens skärmbild från BingDailyImage är ruskigt snygg, men det är inte den evigt åkande progressbaren som försöker uppdatera Spotify. Den vill inte sluta. Det luktar inkompetens lång väg.


Lördagen den 3 mars 2018 - Mållinjen

Mål

Det här är ungefär tredje gången hon passerar mållinjen. Nästa år kör hon långloppet, 2,7 kilometer.


Söndagen den 4 mars 2018 - Stirrade

Stirra

Jag åt upp en chokladbollsbit (från tidigare i veckan). När den var uppäten satt hennes lejonunge där och stirrade besviket på fatet likt en suktande pudel.


Tisdagen den 6 mars 2018 - Bättre

Hem

Idag skolkade jag från körrepetitionen för att kunna gå på teater. T bjöd, eller snarare energibolaget hon jobbar på. Pjäsen Masjävlar var omskriven till västerbottniska förhållanden. En av de bättre pjäserna jag sett på Västerbottensteatern, trots vissa skådespelares överartikulation som förtar en del av det uttryck som jag tror är tänkt att de ska förmedla.


Onsdagen den 7 mars 2018 - Scrolla

Ljus

Jag har hört eller läst om att mobilljus i sängen påverkar sömnen. Men det är ju så förbaskat svårt att låta bli. Särskilt när man har ”all tid i världen” att ligga och scrolla, scrolla, scrolla…


Torsdagen den 8 mars 2018 - Topp

Här

Så var en här igen. Vy söderut från Stor-Klintens topp.

Jag tog ledigt från jobbet och lyckades dra med hela familjen till Storklinta idag. Det är ju ändå sportlov. Den här gången var det skidträning mera i Monas takt. Svänga, ploga och åka lift själv. Och få köldskador på kinden.


Fredagen den 9 mars 2018 - Grejer

Korg

Sitta i en korg och prata i telefon med mormor, det är grejer det!


Lördagen den 10 mars 2018 - Nöjd

Tårta

Kusinen var hyggligt nöjd med sin egen tårta.


Söndagen den 11 mars 2018 - Nederbörd

Skotta

Det har varit några veckor med lite nederbörd, men nu äntligen kom det mer snö. Vår lokala väderstatistiksida påpekar snällt att vi faktiskt inte har snörekord detta år, men det är i alla fall ett råge-rekord för oss som boende i eget hus. Vi forsätter skotta, och än så länge har vi ställen att lämpa av snömassorna.


Måndagen den 12 mars 2018 - Klippa

Klipp

Ett terapiarbete jag uppskattar är att klippa och klistra olika typer av papercraft. Här klipper jag och min partner-in-crime ut delar till en Rainbow Dash från My Little Pony: Friendship is Magic.


Tisdagen den 13 mars 2018 - Tumstock

95

Jag fick för mig att sticka ner en tumstock i snön.


Onsdagen den 14 mars 2018 - Tunnlar

Hej

Okej, i hagen är snödjupet bara cirka 85 centimeter men det räcker för att kunna gräva tunnlar.


Fredagen den 16 mars 2018 - Lunchtur

Lunch

Ännu en lunchtur i ”vildmarken” runt hörnet.


Lördagen den 17 mars 2018 - Färger

Alice

Medan jag körde omkring på stan och letade dörrtrösklar så gick hon och hon på teater. På vägen in i Underlandet fick publiken passera en tunnel med allköns ljus och färger. Coolt.


Söndagen den 18 mars 2018 - Gubbe

Gubbe

Nu hälsar en gubbe alla drängsmarksbesökare välkomna. (Nu, knappt 24 timmar senare, har han tyvärr tappat en bit av munnen, lite hår och några knappar på magen. Och näsan är på gång…)


Måndagen den 19 mars 2018 - Katt

Katt

Konsten att göra en katt av en lila ballong, en tuschpenna och lite rött snöre.

 


Tisdagen den 20 mars 2018 - Åttiotal

Kasettband

Jag har plockat fram en bandspelare och en banankartong fylld med gamla kassettband från förritin (och då pratar vi tidigt åttiotal och framåt). Tidsresor hela dagarna!


Onsdagen den 21 mars 2018 - Resultat

Bilar

Jag bara visar den här. Jag berättar inte vad den är till för. Det kommer att visa sig. När vi har ett resultat.


Torsdagen den 22 mars 2018 - Pinchos

Pinchos

Ett sent firande av födelsedag ägde rum på Pinchos, där man inte behöver skämmas över att sitta med mobilen, i alla fall inte den som beställer maten. Och en massa saker för en femåring att titta på.


Fredagen den 23 mars 2018 - Smällde

Dash

Igår köpte vi en tröja. Idag smällde vi dit en Power Rainbow Dash. Skitnöjd tjej.


Lördagen den 24 mars 2018 - Äggkonst

Ägg

Igår tjyvvstartade vi påsken med lite äggkonst. Här kombinerat med andra typer av kultur.


Söndagen den 25 mars 2018 - Tionde

Fart

E är härmed, efter några veckors lågintensiv träning, Sveriges tionde bäste manliga alpinrodelåkare. Stort.


Måndagen den 26 mars 2018 - Fakta

And it has already begun. Det är valår, och memes och bilder och källor utan sammanhang sprids för att förvränga verkligheten och riktiga fakta och för att det ska ut som om de politiska motståndarna tycker eller säger dumma saker som de egentligen inte tycker eller har sagt. Det är smutsigt och ohederligt. Det verkar gälla åt båda håll, men med en övervikt på högersidan (vilket sägs med full medvetenhet om var jag står i skalan).

Här är ett exempel. En bild och ett resultat som spreds på the internets under helgen. Det handlar om en omröstning i riksdagen om att förbjuda barnäktenskap:

Resultat

Genom denna spridning verkar det som om de rödgröna är emot ett förbud mot barnäktenskap. Kolla, alla de rödgröna (utom en) röstade ju nej! Stefan Löfvén är alltså för barnäktenskap – äckligt! Det är snabb och effektiv valpropaganda. Folk vill ha snabba svar och bekräftelser. Det är jobbigt att ta reda på hela kontexten, vilken för övrigt för denna sak är som följer:

Barnäktenskap är redan förbjudet i Sverige. Det de röstade om var ett av oppositionen utformat betänkande om att regeringen snarast bör återkomma med lagförslag som handlar om barnäktenskap ingångna utomlands – att täppa igen kryphål, med andra ord. Saken är den att regeringen redan för ett år sedan tillsatte en ”snabbutredning” kring detta och nu är processen att utforma en stabil och säker lag utan luckor nästan klar – kommer till sommaren. Regeringen röstar inte för att de själva ska göra något de själva redan gör. Något man kan tänka att utformarna av betänkandet visste om. Jaha.

Spelet lär fortsätta.


Tisdagen den 27 mars 2018 - Tack

Spår

Man skulle kunna tro att de som sköter om spåren kring Vitberget vore slutkörda efter en intensiv SM-vecka, men icket. Dagen efter SM-veckans sista dag var spåren nydragna och i tipp-topp-skick! Tack för det Fritid Skellefteå!


Torsdagen den 29 mars 2018 - Stillheten

Ost

En klibbig skidtur ut till Ostträsket. Stillheten här var total. Bara en läderrem störde.


Fredagen den 30 mars 2018 - Pulka

Släp

Efter en dag i skidans tecken for vi hemåt igen. Det var ett par kilometer kvar, och jag hade redan en mil i benen. Hon hade 2,5 kilometer i sina ben, och var faktiskt supernöjd med att få åka pulka.


Lördagen den 31 mars 2018 - Glaaad

Tulpaner

Med några käcka tulpaner av hemodlat grönt, plommontomater och kryddad filadelfiaost säger vi glaaad påsk!


Söndagen den 1 april 2018 - Ser

Span

”Jag ser en snöman! En jak! En struts! Jultomten! Lennart!”

Inget av ovanstående sade hon. Istället beundrade hon Ostträskets storhet, samt studerade vasstrån på nära håll (10 meter).


Måndagen den 2 april 2018 - Åk

Ett skymningsåk.


Fredagen den 6 april 2018 - Tejp

Hund

Det behövdes tydligen inget lim till den här. Tejp skulle egentligen inte heller behövas, men det krävdes för att den skulle hålla ihop. Och för att den skulle få fika.


Lördagen den 7 april 2018 - Vad

Grej

Idag var en stor dag. Först två timmars dubbelbarnkalas på Drängsmarks Folkets Hus. Direkt efteråt startade nästa kalas hemma hos bästa kompisen som fyllde sju. När det var avklarat visste hon vad hon skulle önska sig till sin födelsedag.


Söndagen den 8 april 2018 - Njutbart

Grop

Detta må ha varit den mest urbana subarktiska expedition någonsin, men även den tuffaste. Nära hundra meters stigning på 300 meters fågelväg i icke-bärande drygt meterdjup snö var en fysisk utmaning, inte minst dagen efter full förkylning med feberkänningar. Då är Cirkle-K-wrap, vatten-Oboy och bullens korv med goda vänner i en snögrop fruktansvärt njutbart.


Måndagen den 9 april 2018 - Ett

Gräva

När det våras börjar det bli dags att piffa till lekstugan vi köpte ifjol. Problemet är bara att den är bakom en del snö. Så då börjar man gräva sig fram. Ett arbete som måste ske etappvis. Så här såg det ut efter etapp ett.


Tisdagen den 10 april 2018 - Två

Två

Etapp två.


Onsdagen den 11 april 2018 - Fart

Rodel

Det var ju inte mitt fel att de förlade SM-veckan samma vecka som kammarkören skulle ha konsert. Inte heller kunde de inte ha tävlingarna i Drängsmark heller. Annars hade jag definitivt ställt upp i alpinrodelmästerskapet, till vilket alla som ville var direktkvalade. Det hindrade mig dock inte att vara med på efterträningar och prova på. Huj vilken fart!


Torsdagen den 12 april 2018 - Tre

Tre

Etapp tre. Med lite hjälp av en femåring så har vi nu nått halvvägs!


Fredagen den 13 april 2018 - Kvar

Cykel

Säsongspremiären. Ännu en tid kvar tills det är möjligt att köra i terräng.


Lördagen den 14 april 2018 - Fjärde

Fyra

På fjärde etappen nådde vi målet. På vägen konstaterades även att en bit av staketet halvvägs mellan grinden och lekstugan nu har tittat fram ur snömassorna. Våren är verkligen här!

DSC_0771-01


Söndagen den 15 april 2018 - Inomhus

40+6

Idag var det barn- och vuxenkalas hemma hos en korist. Och det blåstes såpbubblor inomhus, minsann.


Måndagen den 16 april 2018 - Processen

Före

Slängde ut lite snö på uppfartsasfalten i ett försök att påskynda processen.

Senare

Åtta timmar senare. Jodå!


Tisdagen den 17 april 2018 - Svårt

Rep

En kör repar. Svårt, men bra.


Onsdagen den 18 april 2018 - Par

Tass

För att kunna äta potatis- & purjolökssoppa ordentligt behöver man ett par egengjorda papperstassar, en på vardera hand.


Torsdagen den 19 april 2018 - Femton

Knä

Senaste veckan har det varit uppemot femton plusgrader på dagarna. Då är det en sällsam känsla att ändå plumsa fram i knädjup snö. Hela snövolymen är dock förändrad – allt är så kallad sockersnö och man sjunker igenom hela vägen ner till marken vilket man inte gör när snön inte är påverkad av alla dessa plusgrader.

Bonusbild, tarvar ingen förklaring:

Gång


Fredagen den 20 april 2018 - Vifta

DSC_0812-01

Man kan fira vårens antågande antingen genom att byta till sommardäck, eller vifta med vimplar, en i vardera hand och stövel.


Lördagen den 21 april 2018 - Indisk

Tajmahalmat

Vi for till Umeå för att gå på en trädgårdsmässa imorgon. Men först äta indisk mat. Sjukt gott.


Söndagen den 22 april 2018 - Tomater

Tomater

Här sitter Stefan Sundström och snackar tomater och andra ovärldsliga ting.


Söndagen den 22 april 2018 - Andra

Morgon

…”du vaknar upp med Umeå för dina fötter”… Ja, i alla fall umeälven och ett mulet Teg på andra sidan.


Måndagen den 23 april 2018 - Hög

Hög

En framtinad och -skottad hög. En av två och en halv. Plus den där stora däruppe. Det måste bort, nån gång, på ett bra och enkelt sätt. A work in progress.


Tisdagen den 24 april 2018 - Onödigheten

Klimatlkomp

När jag bokade bilprovning kunde man, förutom ”Kontrollbesiktning”, även kryssa i ”Klimatkompensering”. Bilprovningsföretaget gör en grej av att de klimatkompenserar hela deras verksamhet, och det är ju bra, men det framgick inte helt och fullt tydligt vad det innebar att kryssa i ”Klimatkompensering”, förutom att det skulle kosta 170 kronor extra. Nåja, tänkte jag, och gick vidare med ”Klimatkompensering” ikryssad. Det kunde ju inte vara dåligt.

Det visade sig att för dessa 170 kronor hade vi klimatkompenserat för vår bils hela koldioxidutsläpp det senaste året. Det kändes spontant som en liten summa. Eller så var den hög, med tanke på att vi kör på etanol. Den släpper förvisso ut koldioxid som alla andra bilar, men den största delen är från förbränning av bränsle som inte är fossil (E85).

Det kändes dock lite halvolustigt att besiktningsmannen med ett hånfullt leende uttryckte onödigheten att betala 170 kronor för en sån onödig grej.


Onsdagen den 25 april 2018 - Ägg

Ägg

Vad är detta för ägg? Bara skalet är kvar, lite mjukt, lite spetsigt.


Torsdagen den 26 april 2018 - Liknas

Gris

Ett av för gatan påfrestande förhållande under de senaste veckornas upptining har skapat ett ”hål” som, med förvånansvärt lite fantasi, kan liknas… en gris.


Fredagen den 27 april 2018 - Sova

Hundkoja

I pudelns ihopfällbara hundbur ville hon sova inatt. Men ack så svårt det blev att verkligen somna då, så det fick bli vanliga sängen i alla fall. Men säg det inte till någon.


Lördagen den 28 april 2018 - Tur

Kanin

Zooaffärn besöktes idag av den lokala kaninföreningen. Vilken tur att vi skulle dit just idag för akaffa namnbricka och halsband åt Poppy.


Söndagen den 29 april 2018 - Gräva

Grotta

Det som göms i snö kommer fram i tö. Här har vi till exempel en före detta snögrotta, från den tiden då snödjupet var en meter och det gick utmärkt att gräva sig fram.


Måndagen den 30 april 2018 - Fina

Valborg

Majbraseröken bjöd på fina himlafärger under promenaden hem från byns valborgsmässofirande. Och solen ännu en bit ovan horisonten, klockan åtta.


Tisdagen den 1 maj 2018 - Högt

Plask

Vi gick/plumsade/klafsade till fågeltornet vid Ostträsket med förhoppningem att se några fåglar ute på sjön. Tyvärr var alla tusentalstranorna borta och gjorde sina dagspass på närbelägna lägdor, så de enda fåglar vi såg var en skrattmås och ett par sädesärlor. Däremot var vattenståndet glädjande högt. Bättre än några löjliga fåglar på en kilometers håll. Vattenparty!


Onsdagen den 2 maj 2018 - Spelade

The Wunderbaum Band

En urkass bild från dagens enda fototillfälle. The Wunderbaum Band spelade bluegrasscovers på låtar från alla möjliga genrers. Brygg CC, med en grå skellefteälv som fond.


Torsdagen den 3 maj 2018 - Reparerad

Willys

En inte heller så rolig bild, tagen med en hos utmärkta Norrmobil reparerad mobil. Nu är inte kameralinsen längre repig – nu kan jag bestämma själv om jag vill ha bilder som – lite överdrivet – ser ut så här:

Willys 2

Som en bonus hör folk även vad jag säger i telefonen numera.


Fredagen den 4 maj 2018 - Halva

Tefat

I det allt annat än färgglada tjärnlandskapet uppenbarade sig ett rött åktefat. Som vi har letat halva vintern!


Lördagen den 5 maj 2018 - Småsten

Kasta

Hon och kompisarna W och L kastade småsten i tjärnen. Plums, eller snarare ”plims”.

Bezzerwizzer

Sen for jag till E&M och gjorde bort mig i Bezzerwizzer.


Söndagen den 6 maj 2018 - Fångst

Vattensork

Vi är djupt imponerade av vår av jakt mycket oerfarna ”inne”katt som idag gjorde sitt livs första levande fångst. Hon har endast kunnat träna under begränsad utetid dagtid de senaste två veckorna. Den här och dess eventuella sorkkompisar har pajat stora delar av vår gräsmatta under vintern. I fjol åt de även upp våra morötter, innan det var dags att dra upp dem. Så även om vi är något äcklade av Poppys nyvunna hobby, så hejar vi försiktig på. Go get them girl!


Måndagen den 7 maj 2018 - Rejält

Selsbäcken

Selsbäcken, en rätt anonym skogsbäck, har rejält svämmat över sina breddar. Det är mycket smältvatten i skogarna som vill ut till havet.


Tisdagen den 8 maj 2018 - Nästla

Ville

Knappt en månad kvar till vår önskekonsert, till vilken publiken under vintern har fått kunna rösta vilka favoriter de vill att vi ska framföra. Det är lite oklart hur en av sångerna, den enda som vi aldrig sjungit förr, har lyckats nästla sig in i programmet. Men nåja, den är bra den också.


Onsdagen den 9 maj 2018 - Klimatsmart

Grill

Isarna smälter för fullt och det är dags för en inte helt och fullt klimatsmart premiär.


Torsdagen den 10 maj 2018 - Skumt

Nordsken

Arenan är fylld med rök, skumt ljus och nördkultur. Mysigt!


Fredagen den 11 maj 2018 - Vid

Hejdå

Imorgon lär nittio procent av detta vara borta. Nu tar ett annat liv vid.


Lördagen den 12 maj 2018 - Kanaler

Isen

Idag drog isen sin sista suck. Vi fick i alla fall chansen att paddla genom några kanaler, skapade av forna tiders skoterbuskörning. När dagen är slut återstår kanske någon meter bred remsa på norrsidan.


Söndagen den 13 maj 2018 - Heter

Kitty

Äntligen heter hon något. Och hon är superpeppad på sommarens äventyr!


Måndagen den 14 maj 2018 - Rov

Blod

Det här monstret vill man inte möta ensam…
…en solig majdag…
…i vår trädgård…
…om man är sork.

Poppy, 1 ½ år, av uppfödaren gulligt uppkallad efter ett av kändiskocken Jamie Olivers barn, har just gjort sitt tredje rov. Denna gång med en smula mer splatterinslag än tidigare.


Tisdagen den 15 maj 2018 - Stopp

Stopp

På lekstugans dörr sitter en varning till Sommarskuggan nr 3. Stopp i lagens namn. Det här är Monas domän. Sommarskuggor äga ej tillträde.


Onsdagen den 16 maj 2018 - Stabilt

Kitty

Om man har en kanot som behöver ta sig fram på land (om det till exempel är en bit från bil till vatten), ja då bygger man en vagn och låter den rulla. Det är resterna av Monas gamla barnvagn, som ej var i dugligt skick att återanvändas som dito. Så nu sitter Kitty stabilt och säkert i vagnen. (Om det är ojämn terräng fungerar det bäst att släpa kanoten på marken.)

Vagn


Torsdagen den 17 maj 2018 -

Färdig

Efter en dag fullproppad med aktiviteter, däribland besök på skolan med kommande klasskamrater inför skolstarten, förskolans dag med bamselopp och ansiktsmålning, samt hårdoppning i tjärn, så är hon färdig för dagen.


Fredagen den 18 maj 2018 - Nässelpizza

Pizza

Årets första nässelpizza (med creme fraiche, philadelphiaost, champinjoner och sparris (ej i bild) garnerat med prosciutto), ej den sista.


Lördagen den 19 maj 2018 - Kompisar

Skynda

Nysminkad som panda och med en panda i famnen skyndar hon sig till transporten (Rödis) som ska ta oss den lokala gympasalen i vilken kalas ska ordnas för henne och tre andra kompisar.


Söndagen den 20 maj 2018 - Snörpte

Bollek

Hon var på sitt livs första bollek. Mamman och pappan är inte direkt några fotbolsstokar, men när Drängsmarks IF och Ostviks IK erbjuder organiserad lek och träning att bli vän med en boll så tackar vi inte nej. Själv låg jag på det lagom svala gräset under hela den organiserade leken (1,5 h) och lade en god grund för mitt livs hittills värsta ryggskott.

Snörp

Efter lunch kom pudeln Göte på besök. Poppy hade redan studerat honom en liten stund när han upptäckte henne. Men vid hans sedvanliga kattreaktion (hastig andning, lite skäll, och drag i koppel) tycktes hon tappa intresset, snörpte på munnen och gick. (Sedan låg hon och vred sig just innanför altanglasdörren och retade en frustrerad hund just utanför.)

DSC_1067-01

Intensiva ryggskottssmärtor hindrade mig inte från att sticka ner en vattenslang i ett sorkhål och ösa på med vatten. Vattnet tog vägen någonstans, dock inte ut genom samma hål.


Måndagen den 21 maj 2018 - Strålar

Räkna

Jag hälsade på en kiropraktiker idag. Varför får jag alltid känslan av att de skulle kunna ha sagt mer om ens sjukdomstillstånd än de faktiskt gör? De klämmer, känner, tittar, bänder och trycker och säger ”mjaha” och ”okej” och ”sådärja” och till slut säger de ”så, då var det klart” och man står där som ett stort frågetecken med värdigheten bortflugen.

Nå, det konkreta var att han hade ”påskyndat läkningsprocessen”, att smärtan förhoppningsvis kommer att minska under veckan, samt att jag kunde söka på Youtube efter övningar att göra vid ryggskott. En något överraskande uppmaning, men okej.

Så nu ligger jag raklång i sängen före middagen och viftar med höften. Under tiden sitter hon bredvid och övar matematik. Fyra mandariner och ett äpple. Fem. Ta bort en. Fem minus ett. Fyra kvar. Knepigt, men hennes ögon strålar när hon plötsligt fattar grejen.


Tisdagen den 22 maj 2018 - Pumpat

Pumpa

Häromveckan köpte jag en batteridriven & uppladdningsbar kompressor på Biltema. Jag tvekade inför köpet, ty jag har haft en väldans otur med produkter köpta där som gått sönder eller slutat fungera. Men den var funktionell och passade mina preferenser, så jag slog till.

Det var dumt. Sedan första starten har den pumpat upp en pilatesboll och en krokodil samt pytsat i lite luft i fyra bildäck. Sedan slutade den att fungera. I’ve should have seen it coming, after all it’s from Biltema.

Ett besök i stan i fredags. Reklamera? Jodå, det gick bra, men trasiga produkter över 500 kronor kan inte bytas in mot en ny bara sådär utan den måste in på reparation. Jag fick alltså inte med mig en ny fungerande hem, utan vi måste vara utan kompressor och vänta tills Reparatören kommer till varuhuset och tittar på den, vilket, visade det sig, ska vara i övermorgon torsdag. Seriöst, Biltema?

Det är därför hon sitter med dem manuella pumpen. Mona väntar tålmodigt.


Onsdagen den 23 maj 2018 - Tränar

Sving

En kväll på bryggan. Mona tränar svingen. Poppy avvaktar.


Torsdagen den 24 maj 2018 - Raseri

FEL

Den där Reparatören från Biltema, han som kommer dit en gång i veckan för att laga saker, ringde idag för att meddela att kompressorn inte går att laga. Nu hade jag två alternativ – att byta till en ny eller få pengarna tillbaka. Jag tror jag väljer att få pengarna tillbaka, inte för att jag inte behöver en kompressor med just de egenskaperna (när de fungerar), utan av princip.

Om en apparat man har köpt för den hiskeliga summan 579 kronor går sönder i tidig normal användning så tycker jag inte man ska bli nekad att byta till en ny fungerande vid reklamationstillfället och behöva vänta på reparation. Jag hade kunnat få återköp på den då och gått och tagit en ny och betalat den i kassan men det hade säkert blivit lite dålig stämning. Nu när jag äntligen får byta den defekta till en ny så ställer vi den naturliga frågan – varför fick jag inte det från början? (Svaret ”För att den kostade över 500 kronor” gills inte.)

Raseri!


Fredagen den 25 maj 2018 - Torrt

Vatten

Sedan det sista av snön sjönk bort i början av maj har det har det varit riktigt, riktigt torrt. För några dagar sedan kom det en skur (se nedan), innan dess var det lite blött kring den åttonde maj. Då måste man hjälpa till. Och när man hjälper till blir kvällssolen, vattnet och blodlönnen ett vackert skådespel att njuta av.

Regn i maj, Drängsmark nio


Lördagen den 26 maj 2018 - Hatten

Iväg

Och så var de iväg! Jag är inte bitter, bara en smula besviken över att för andra året i rad fått ställa in. Förra året ställdes hela tävlingen in, på grund av den sena våren och vattensjuka vägar. I år satte ruggskottet från helvetet stopp. Hur ska det bli nästa år?

Men de som paddlade utförde stordåd! Mycket bra jobbat. Hatten av!


Söndagen den 27 maj 2018 -

Fika

R fyllde fyra idag.


Måndagen den 28 maj 2018 - Glider

Glid

Temperaturen peakade idag på 31,6 grader*. Tur man då har en tillgång till en tjärn, en pump, en slang samt en plastmatta med hål för vatten på vilken man glider asbra.

Dagens temp


Tisdagen den 29 maj 2018 - Odlingsbänken

DSC_0064-01

Medan jag låg och myste i härliga ryggsmärtor kämpade Den Långa Rödhåriga och hennes far med att återställa odlingsbänken efter sorkarnas härjningar.


Onsdagen den 30 maj 2018 - Leka

Sork

När hon började vara ute och började fånga sorkar så tänkte jag försöka räkna och dokumentera varje fångst/rov/mord hon gör. Men ganska snabbt tappade jag räkningen. Häromdagen tog hon minst fem, varav de flesta hon tog in i huset medan de fortfarande levde och kunde springa omkring. Den här nöjde hon sig att leka lite med i gräset utanför.


Torsdagen den 31 maj 2018 - Ländryggen

Ryggen

Smärtorna i ländryggen dessa dagar går inte av för hackor. Särskilt jobbigt är när jag suttit på en stol i minst fem minuter. Då börjar det smärta, vilken sittställning jag än väljer. Då är det svårt att arbeta. Bäst går det om jag är i ständig rörelse. Näst bäst går det när jag ligger ner, men då saktar läkningsprocessen ner, och det vill jag inte heller. Idag provade jag att rulla några kilometer på cykeln, och trots en något stel hållning (tror det framgår av skuggan i bilden) så var det riktigt skönt! Synd att jag inte orkar sitta på cykelsadeln och trampa dygnet runt.


Fredagen den 1 juni 2018 - Nära

Motor

Är man inte det minsta intresserad av att mecka med motorer [som drivs av fossila bränslen] så sitter man med brevet i skägglådan. Vill man komma loss därifrån och samtidigt – en kanske ännu större anledning – göra världen och klimatet och framtiden och ens barn en tjänst så ser man till att den hamnar på skroten. Och istället klipper samtliga ens gårds gräsytor (istället för som nu bara nästan allt) med den tysta, lätta, billiga (i drift), olje- och bensinslaskfria, snygga och hållbara batterigräsklipparen. Vi är nära där nu.


Lördagen den 2 juni 2018 - Önskerep

Idag taggade och repade vi inför morgondagens konsert, bestående av hundra procent sånger som vi och vår publik har röstat fram att vi ska framföra. Idel favoriter alltså. Nu hoppas vi bara på att konsertlokalen blir mer än halvfull, ty denna tid på året är inte helt idelialiskt när det gäller att locka folk till såna här amatörtillställningar. Oavsett så blir detta kul och väldigt, väldigt välljudande.

 


Söndagen den 3 juni 2018 - Alla

Ben

En sista övning av dagens fotbollslek med Drängsmarks IF. Fötterna ihop. Även gosedjurens fötter. Alla ska med.


Måndagen den 4 juni 2018 - Cykla

Växthus

Först for vi till ett växthus i Byske för att handla presenter till förskolefröknarna på sommarfesten imorgon.

Cykla

Sen cykelträning på Byske campings parkering. Det blir ju lite svårt att få till en naturlig träning just där vi bor, så vi måste välja tillfällena. Men idag kom hon på det här med att cykla lite fortare så att hon slipper förlita sig på stödhjulen. En liten milstolpe där.


Tisdagen den 5 juni 2018 - Dockteater

Dockteater

I halvruggigt väder hade vi sommarfest på förskolan Heden i Drängsmark. En slags skolavslutning fast på förskolenivå. Sånguppträdanden, tipsrunda, mingel och fika. Och så en dockteater som Mona och kompisen W styrt ihop och skrivit manus till. Fina fröken A hjälpte till att förmedla budskapet att man ska vara snäll med sina kompisar.


Onsdagen den 6 juni 2018 - Guckuskor

Gucku

Vi och familjen A tog vår bilar på en tur längs med på gränsen farbara skogsvägar några mil till Brännbergs naturreservat i vilket det utlovades en prakt av väldoftande orkidéer. Jag glömde att sniffa ordentligt, men det var i alla fall lite överraskande att se dessa märkliga guckuskor växa i klasar här och var. Och barnen var på strålande humör.


Fredagen den 8 juni 2018 - Lång

Teater

Idag var det teater. Scenen var 1.7 meter över golvet och på första parkett satt publiken på små stolar och tittade upp. Pjäsen hon spelade hade ingen särskilt tydlig struktur men den hade i alla fall många huvudrollsinnehavare. Och den var vääääldigt lång.


Lördagen den 9 juni 2018 - Vila

Han

För allmän beskådan hade han blivit räddad på flygfältet av en räddningshelikopter. Nu låg han och tog igen sig på ett av helikopterns hjul medan barn och vuxna tog sig en titt i helikoptern och småpratade med Search And Rescue-personalen. Hans ena fot var i en obehaglig vinkel, minst en hand och ett huvud (?) var borta. Klart man måste vila upp sig då.


Söndagen den 10 juni 2018 - Grillen

Korv

Hon är, vad vi vet, inte någon korvälskare, men däremot en mycket nyfiken katt. Och här mycket nyfiken på hettan från glöden. Hon sniffade, funderade och gick sen till skogs och kom tillbaka med  en sork i munnen. Den fick inte vara med på grillen.


Måndagen den 11 juni 2018 - Lagomt

Läsa

En liten vardagshandling på den lokala affärn resulterade i högläsning innan middagen. En lagomt dåligt tecknad disneyhistoria om en kanin och en sköldpadda.


Tisdagen den 12 juni 2018 - Klart

Klart

Klart är en bra väderförutsägelseapp, enkel, äkta, trovärdig och ofta korrekt. Det enda som fattas den är att det inte finns någon möjlighet att stänga av reklamen, som lägger sig som blaffor mitt i prognoserna. Om den misslyckas att ladda en reklambild så får man en klart-koloss mitt i listan istället. Jag köper gärna appen för att slippa reklamen. De ”funderar” på att göra en reklamfri betalapp i framtiden eftersom det är fler som efterfrågat detta. Fundera icke, bara gör. Det är inte svårt, tro mig.

(Varför är jag intresserad av vädret i Lund på torsdag? Jo, för en massa studenter tar studenten där då.)


Onsdagen den 13 juni 2018 -

Kupé

Lycka är att ligga överst i egen kupé och titta på My Little Pony.


Torsdagen den 14 juni 2018 - Dundrade

Ut

Flugan

Till dånande Avicii (bl a) dundrade de ut så småningom. En brorson tog studenten. Huset är före detta Lunds universitets anatomiska institution, numera privat gymnasieskola. Klart man som veteran tar på sig flugan och den 27 år gamla studentmössan och firar med en very-soon-to-be sexåring på axlarna. Ryggen höll.


Fredagen den 15 juni 2018 - Sommarlov

Sommarlov

Att vara med på inspelningen av svt:s Sommarlov och se Malin, Alex, Angelika Prick och inte minst Sommarskuggan PÅ RIKT var ett av de mest absolut efterlängtade eventen på denna resa. Att det innefattade att sitta ner på gräset och roas av en publikuppvärmare mellan tagningarna var kanske inte exakt vad hon hade förväntat sig.


Lördagen den 16 juni 2018 - Möten

DSC_0273-01

Pingvin

Isbjörn

Idag drog vi utomlands och gick på zoo. Mona hade så bråttom att hinna se allt att hon säkert hade missat hälften om inte vi vuxna hade jobbat hårt med att sänka tempot en smula. Nevertheless ägde ett antal oförglömliga möten rum som vi hoppas hon bär med sig. Det här oväntade mötet hoppas vi dock att hon inte bär med sig:

Häst


Söndagen den 17 juni 2018 - Dans

Dans

Resdag idag. Här mellanlandar vi i järnvägsknuten Nässjö och ska snart äntra ett krösatåg till Tranås. Värt en liten dans.


Måndagen den 18 juni 2018 - Lennart

Lennart

Nedanför ett lutande torg och ovanför en parkering stod han. Eller snarare hans huvud. Lennart. Glada Lennart. Tranås-sonen. Jag hälsade på honom innan det var dags att äta en lokal hamburgare i värsta hitchcock-stilen. Som mest satt åtta pommes-sugna kajor {varav tre i bild) på drygt armlängds avstånd och väntade tålmodigt.

hdr_00035_0-01


Tisdagen den 19 juni 2018 - Hon

Hon

Det är som om hon är en barnversion av min mamma. Sprallig, tankfull, nyfiken, pysslig, klok. Altt går runt, kommer tillbaka.

Vi satte dit en fjäril, en tagetes och liten jordgubbsplanta. Mamma skulle ha varit sjukt nöjd. Hon älskade ju jordgubbar.


Onsdagen den 20 juni 2018 - Når

Lång

Efter mycket kärt besök i Farsta mäter vi hur lång hon egentligen har blivit. Hälarna på marken, rak rygg. Hon når ändå upp till Odenplan (pga något låg fotovinkel).


Torsdagen den 21 juni 2018 - Nedsölade

Tors fiske

Midgårdsormen kräks vatten rätt i Tors ansikte. Mjölner verkar inte bita på ormen. Fontänskulpturen på Mariatorget.

Idag blev vi nätt och jämt nedsölade av Sköndals störtregn, men vi lyckades istället ta oss varsin glass i en tobaksaffär, innan vi gick och sa farväl till före detta kursaren S med D och lille K. Sen inleddes projekt ”Hålla Mona (och oss själva) vakna innan hemfärd klockan 23.15”, vilket lyckades ganska väl med middag på Vapiano och efterrätt hemma hos E & F med W & C. Med gosh vad hon somnade snabbt när vi väl var ombord på nattåget. Bra resa!


Fredagen den 22 juni 2018 - Dummaste

Midsommar

Borta bra men hemma absolut bäst. Oklippt gräs (men inte överallt – tack morfar!), högvuxna lupiner samt midsommarstörtregn.

Funderar över resans dummaste fråga: ”Och du trivs fortfarande däruppe i Norrland?” Det finns många dräpande svar och motfrågor till det, men frågan kom så plötsligt och jag ville inte heller förstöra den allmänna stämningen just där och då.


Lördagen den 23 juni 2018 - Tanka

Hemma

Egentligen är det Den Långa Rödhåriga som är hennes favorit när det gäller att krypa ihop i en famn, men nu behöver hon uppenbarligen tanka goskontot med en skäggig gubbe efter att ha var svältfödd på den varan i en dryg vecka.


Söndagen den 24 juni 2018 - Underbara

Klöver

Den inte på två veckor klippta gräsmattan nere vid tjärnen var nu full med klöver. Luktar och smakar gott. Men vi kan ju inte ha en djungel bara för att blidka våra och humlornas smaklökar. Vår underbara batteridrivna gräsklippare mejar ner det utan att att tveka.


Måndagen den 25 juni 2018 - Dom

Dom

Dom.


Tisdagen den 26 juni 2018 - Lyx

Jobba

Provade sitta på en brygga och arbeta. Solen brände eventuellt lite för mycket på hjässan, men bortsett från det gick det alldeles utmärkt. Alltså, vicken lyx.


Onsdagen den 27 juni 2018 - Tävling

Springa

Drängsmarksterrängen är ett motionslopp som arrangeras varje onsdagkväll under sommaren. Man får välja mellan att springa 800 meter, 1,5, 2,5, 5 eller 9,7 kilometer, på skogsstigar öster om Drängsmark. (9,7-kilometersspåret går förbi hyfsat nära vårt hus.) Själv behövde jag testa om ryggen håller för lite sammanhållen löpning. Mona skulle få uppleva lite organiserad tävling, så 800 meter fick räcka den här gången. Cirka sju minuter. Varav ungefär hälften hand i hand med nyvunnen treårig vän och medlöpare.


Torsdagen den 28 juni 2018 - Här

Långben

Hon satt i en Långben med stirrig blick och guldtand, jagandes av en övernöjd Batman med R på ryggen. Jag är osäker på på vilket sätt jag ska skratta åt det här.


Fredagen den 29 juni 2018 - Nöjd

Fisk

Hon var oerhört nöjd med att hittills fångat tre abborrar och en mört, varav en abborre avled ganska snabbt så att hon fick lov att hålla och känna på den.

Morot

Jag var oerhört nöjd med att ha en dotter som iklädd grönglittriga kattöron övade någon slags dans framför hallspegeln samtidigt som frun skalade morötter iklädd rosa kattöron med avlång partyhatt/enhörningshorn.

Mamma

Den här ödlemamman var dock inte nöjd med att vi rensade bort skrot och stock för att göra plats för en studsmatta med vattenspegelsutsikt.


Lördagen den 30 juni 2018 - Hopp

Hopp

Om det är för kallt för ett dopp så kan man numera ta sig ett hopp. Nära till vatten, skog, fågelholkar och växthus.


Söndagen den 1 juli 2018 - Skog

Skog

I en skog nånstans mellan Drängsmark och Byske. Långt från närmaste asfalt. Värmen. Stillheten. Björnfrossan.


Måndagen den 2 juli 2018 - Bro

Såga

Såga sönder en bro på en lekstuga. Dränka in ändar och annat gammalt trä med impregneringsolja. Såga till nya fräscha trädelar. Skruva fast. Såga till spjälor och trallvirke, skruva fast. Måla. Gå vidare till nästa projekt.


Tisdagen den 3 juli 2018 - Korridor

Korridor

Den här bilden fick jag inte ta.

Det är inte från något flådigt hotell, eller jo, på sätt och vis… Det är en replika av en korridor från R.M.S. Titanic, från den vandrande utställningen om dito. En bra utställning.

Jag vågade inte känna på någon av hyttdörrarna. Tänk om jag då vips hade hoppat tillbaka 106 år och dragits in i den verkliga händelsen, utan någon möjlighet att ta sig tillbaka till nutid?


Onsdagen den 4 juli 2018 - Bry

BOTFOJ

Jag kunde inte bry mig mindre om att detta datum firas som nationaldag i USA. Däremot bryr jag mig mer om denna. Bra film, ännu bättre musik av John Williams.


Torsdagen den 5 juli 2018 - Kvällstur

Bastuhällan

Vi tog en liten kvällstur med Kitty i Kågefjärden. Vid Bastuholmen gjorde vi an och åt middag. Sjögräsnudlar med tillbehör. Onödigt (?) nyttigt och sjukt gott. Ett par geocacher tog vi också. En supernajs upplevelse, inte minst när vinden hade lagt sig ner för att sova.


Fredagen den 6 juli 2018 - Hon

Mona

Hon.


Lördagen den 7 juli 2018 - Hänförd

Cirkus

A var direktören. Mona och R och F och E och H utförde konster, tillsammans och var för sig. Manegen var säker, miljön storslagen och publiken hänförd.


Söndagen den 8 juli 2018 - Loppis

Loppis

En av sommarens alla traditioner är att köra ett par mil till Lillkågeliden och en loppis inhyst i ett lagom nedgånget hus där. Många rum, många fynd, bland annat en liten docksäng och en solstol modell äldre.


Måndagen den 9 juli 2018 - Badring

Strand

Säsongspremiär på en strand med liten badring.


Tisdagen den 10 juli 2018 - Stege

Flotte

Efter att hon hade gått och lagt sig fortsatte jag att jobba på en liten stege att ha på den inre bryggan, nu när den yttre bryggan tjänade som flotte en bit ut på tjärnen. Jag skulle ha kunnat ställa en högtalare på flotten och köra Uno Svenningsson på högsta volym men jag är inte säker på att grannarna hade uppskattat det.


Onsdagen den 11 juli 2018 - Parkerade

Enhörning

Den gigantiska enhörningen Milda fick tyvärr inte följa med in i huset. Hon parkerade sig istället utanför hennes fönster. Hon kanske ville ha gott om tid att förbereda sig för morgondagens revelj.


Torsdagen den 12 juli 2018 - Alternativ

Barn

Den visade sig nästan vara lite för stor för lek i badvatten för barn under 1.40. Men den fungerar alldeles utmärkt som alternativ hoppborg. Man kunde lätt missta tre barn för minst det dubbla när flamset runt den peakade. Det är inte ens säkert att benen till vänster och höger om dess hals tillhör samma barn.


Fredagen den 13 juli 2018 - Plumsa

Gräs

Den Långa Rödhåriga (eller snarare vi numera, eftersom vi är gifta) har ju en stuga i Bröntjärn, Brännkälen, bortom Skråmträsk. Dit kunde man förr ta sig med bil genom hyfsat högt gräs, men icket nu längre. Nu blev det till att plumsa. (På bilden är vi på väg bort från stugan, till vägen.) Tur att fästingarna inte brett ut sig till oss i norr (ännu).


Lördagen den 14 juli 2018 - Plocka

Gubbar

I Skråmträsk säljer de jordgubbar. Man måste plocka dem själv. 120 kronor för åtta liter stora och saftiga. Vad kostar en liter Finnerödjagubbar utanför ICA?


Söndagen den 15 juli 2018 - Norrmän

Klart

Egen naturpool i all ära, men idag längtade vi efter lite klart klorvatten och norrmän. Då far man till Byske.


Måndagen den 16 juli 2018 - Storspigg

Fisk

Från en oansenlig men ändamålsenlig liten brygga vid Lillkågeträsket försökte de medelst en smula otillräckliga redskap fånga storspigg. Det gick sådär, men vad gjorde det?


Tisdagen den 17 juli 2018 - Nära

Vagn

En glänsande röd niofemma av senaste modell (första generationen, sista årsmodellen) och en nära veteranklassad Polar från 1977. Läge för white trash-familjen att ge sig ut på en kort trailer trash-resa.


Onsdagen den 18 juli 2018 - Livet

Ned

Vi studsade ut till Bjurökkubb och ställde husvagnarna på en naturcamping nära stranden. Hettan var lagom men havet var svalt. Solen gick ned i nordnordost vid halvelvatiden. En strandtrubadur spelade i bakgrunden.

Livet.


Torsdagen den 19 juli 2018 - Livet

Stor

Vi drog till den majestätiska stranden Storsand ikväll. Glest befolkat, varmt vatten. Livet igen!


Fredagen den 20 juli 2018 - Het

Camp

Här har vi stått i ett par nätter. En gränd som stundtals blev lite väl het, men då bär man helt sonika bort matbordet dit det finns skugga.


Lördagen den 21 juli 2018 - Snurre

Snurre

Idag var det trästockdag. Vi for dit efter lunch för att titta på barnteater. Ellenor Lindgren trollband på ett lysande sätt alla barnen i 45 minuter med föreställningen Stigen. Till sin hjälp hade hon Anna-Stina Sarri med fagotten. Jag tror banne mig att hon lugnt hade kunnat hålla på i 45 minuter till.

Eftersom den på Köpenhamns Zoo utlovade heliumballongen uteblev så gjordes ett ballongköp innan vi for hem för middag. Men naturligtvis var snöret till ballongen tvunget att klippas av så fort vi kom hem. Efter det glider nu Snurre Sprått såklart omkring upp och ner i vårt hem.

Efter middagen kuskade vi tillbaka till trästockfestivalen för att inmundiga ett stycke konsert med Tomas Andersson Wij, som i vanlig ordning tillhandahöll vackra toner, texter, gåshud och inspiration. Tack igen, Tomas!


Söndagen den 22 juli 2018 - Regn

Regn

Imorgon fortsätter, enligt prognoserna, hettan och torkan som den gjort de senaste veckorna. Men idag fick vi en andningspaus. Lagom ihållande regn från aftonen och framåt, precis vad våra jordar och marker behöver. Och ljuset kring solnedgången! Ljuset!

Även om man kan argumentera ifall denna tork- och värmebölja är en tillfällighet eller inte så är det en obehaglig påminnelse för vad som – faktiskt – kommer komma i form av extremväder till följd av att vi människor inte klarar att anpassa våra vanor och förväntningar för vad som är normala möjligheter i livet. Jag tänker specifikt på det vi gör som bidrar till koldioxidutsläpp och växthuseffekt. Och temperaturen stiger tyvärr som mest i de delar av jorden – t ex våra breddgrader och längre norrut – där temperaturhöjningen i sig bidrar till ännu mer höjning. Det här är ett faktum. Det här är illa.


Måndagen den 23 juli 2018 - Glida

Älv

En regnbild, igen.

Klart.se ”lovade” växlande molnighet och skurar innehållande lagom lite regn under eftermiddagen. De stora regnmängderna skulle komma mot aftonsidan. Bra läge att glida nerför älven alltså, från stan till Bergsbyn där svägerskasvågerkusiner bjöd på surströmming (notera att jag väljer hamburgare alla dagar framför surisar). Och ifall även prognosen skulle glida lite så skulle jag såklart klara en störtskur på tio minuter – det var ju ändå varmt. Men i trettio minuter eller mer? Nja. Vädertjänsterna har tydligen extra svårt att förutspå väderomslag dagar som dessa. Så elva kilometer blev fyra och en genomblöt Thomas fick söka nödhamn vid villakvarteren i höjd med Korv-Ivars.


Tisdagen den 24 juli 2018 - Vertikalt

Vågor

Mer vatten idag, starka vindar och fortsatt varmt. Men inte från ovan utan i vertikalt led, i form av hyfsat höga östersjövågor vid Skatans sköna strand utanför Östanbäck. Lysande roligt!


Onsdagen den 25 juli 2018 - Vintern

Tjära

Idag peakade termometern på 31,9°. Ett utmärkt tillfälle att lägga på ett ytterligare lager tjära på våra två par Vita Blixten, och låta dem soltorka under solens strålar. Det gäller att vara förberedd, som sagt. Låt vintern komma!


Torsdagen den 26 juli 2018 - Hängmatta

Hängmatta

Vi for, över dagen, till vännernas sommarstuga på en halvö i en sjö i Västerbottens inland. Man kör bil i en timme och paddlar kanot i en kvart för att komma dit. Där finns ingen el eller rinnande vatten. Där äter man, pratar, badar, försöker sig på hoppjerkan, eldar inte, går på upptäcksfärd, går på slackline, klättrar i trädkoja, har föreställning, gungar, letar fisk med håv. Samt ligger i en hängmatta.


Fredagen den 27 juli 2018 - Bäck

Selsbäcken 1

Selsbäcken 2

Om än tagna i lite olika vinklar så är dessa två bilder tagna från samma plats åt samma håll på samma sak, nämligen nedströms Selsbäcken från bron i skogen norr om Tällåsen. Sjunde maj (övre bilden) nådde vårfloden sitt maximum, efter att dygnsmedeltemperaturen gjort ett kliv upp en sissådär femton grader några dagar tidigare, varpå snösmältningen rasade iväg i ett sällan skådat slag. Idag var bäcken en rätt blygsam bäck istället för en flod, efter en månads värme och torka.


Lördagen den 28 juli 2018 - Tid

Bro

Här repareras en lekstuga. Den så kallade ”bron” (”verandan” på rikssvenska?) behövde fixas till. Det görs i mån av tid.


Söndagen den 29 juli 2018 - Platser

Stig

I allt cyklande genom skogarna upptäcker man stigar som lantmäteriet inte visste fanns. Och andra spännande platser.


Måndagen den 30 juli 2018 - Kyla

Kyl

När temperaturen närmar sig 30 grader, när luftfuktigheten närmar sig 75 procent, när daggpunkten närmar sig 24 grader, ja då kan det vara alldeles underbart att komma in på Willys och kyla sig lite.


Tisdagen den 31 juli 2018 - Fick

Torsk

På Furuögrunds gästhamnscafé. Hon beställde in rökt torsk på salladsbädd. Och det var precis vad hon fick. Plus en citronskiva. Gott.


Onsdagen den 1 augusti 2018 - Stäva

Grundträskbäcken

Vi hade kastat loss i Degerträsket, paddlat under vägen vid Sundet, uppströms över Yttre Vistträsket. förbi Vintervägsviken och Per-Antonsudden, över Inre Vistträsket, förbi Svartviken och genom Storsundet. Mittemot Åkroken hade vi tänkt gör en tvär sväng åt babord ut till Grundvattnet för vidare färd upp till Degervattnet, men missade avfarten och fortsatte i en kringelikrångelfärd genom ett allt mer vildare och allt mindre förlåtande landskap uppströms Grundträskbäcken tills den plötsligt förvandlades till en halvt uttorkad strömfåra. Man kunde icke se hur bäcken tedde sig bortom det, där den hade hämtat vatten från Grundträsktjärnen, Övreroddet, Storslyet, Hässjemyran och Nedreroddet. Om vi hade fortsatt färden uppströms till fots tedde det sig inte helt omöjligt att vi hade stött på spår av vad som egentligen hände Professor Drøvel då han under mystiska omständigheter försvann under hans sista expedisjon i Overfloden utanför Oslo 1950. Vi fasades över en igel som försökte suga blod av Den Långa Rödhårigas röda paddel och gick iland och klättrade upp till utsikten över Jonkedaltjärnen, där alla utom undertecknad hoppade omkring som förskräckta höns på grund av den rika pissmyreförekomsten. Där lyckades vi ändå intaga vår proviant innan vi stapplade ner till Red och Kitty för att stäva ner till Degerträsket och ett svalkande dopp tillsammans med slumpmässigt uppdykande bybor, endast för att istället & av misstag hamna i det Grundvatten som vi misslyckades ta oss ut till på vägen uppströms. Vi lyckades dock korrigera vårt misstag, och paddlade tillbaka ner till badstranden bytte vi några ord med en lokal gäddjägare som var glad trots utebliven fångst.


Fredagen den 3 augusti 2018 - Blöta

Poppy

Hon kunde knappt slita sig. Hon stirrade på individerna som helt frivilligt låg därnere i det där mystiska blöta.


Lördagen den 4 augusti 2018 - Plirande

Ulrika Eleonora

Det är för betraktaren något oklart exakt varför Ostens hus väljer att avbilda Ulrika Eleonora Lindström, hon som under oklara omständigheter såg till att vi idag har västerbottensosten, som en äldre tunnhårig tant med plirande misstänksam blick. Kanske hade hon kända karaktärsdrag som låg till grund till denna avbildning, ty det finns ingen bild på hur hon såg ut. Rör inte mitt recept!


Söndagen den 5 augusti 2018 - Lillabborren

Fisk

Den saknade kompisen kom på besök och stannade hela dagen. Det pärlades, åktes halkbana, klättrades gäststuga, hoppades studsmatta, gungades, brottades, åts, lektes med smågrodor… Och det fiskades. Överförtjusning när vi drog första, andra, tredje, fjärde, femte, sjätte och sjunde lillabborren. (Sen fick det räcka.)


Måndagen den 6 augusti 2018 - Annan

Skrivbord

Nu börjar det om. Dags att röja på kontoret, bli up-to-date med bokföringen, sortera in lite prylar och papper. Och inte minst planera för framtiden, både den nära och den längre bort. Nya projekt att skissa fram. Sätta upp mål. Knyta nya kontakter (något jag inser att jag måste våga göra för att kunna fortsätta göra detta). Annan tid att spendera på annat håll, med andra saker.


Tisdagen den 7 augusti 2018 - Fascinerande

Bönor

Det här var ju fascinerande. Bondbönorna i ett skal i en mysig fleecefodrad förpackning. Smart, nyttigt och gott, faktiskt! Och egenproducerat.


Onsdagen den 8 augusti 2018 - Tillsammans

Kreatur

Nånstans mellan Björnmoran och Ersmarksbodarna strövade tjurar, kossor och kalvar omkring tillsammans i en hage. Tillsammans. Så otroligt mysigt.


Torsdagen den 9 augusti 2018 - Gör

Dopp

Dags för en minibölja igen. Inklusive lagom byiga vindar. Vilken förmån att tillsammans med familjen gå ner till bryggan, ta ett dopp i det 21-gradiga vattnet och sen gå upp och jobba igen. Eller vad det nu är jag gör.


Fredagen den 10 augusti 2018 - Vackerliden

Efter tolv kilometers grusvägstrampande var jag äntligen framme. Jag hade länge funderat över hur det ser ut i/vid/på Vackerliden, en plats utan några speciella kännetecken på kartan, annat än glesa höjdkurvor med fem meters ekvidistans, samt några närliggande sankmarker:

Vackerliden

Men kartan berättar långtifrån allt, och någonstans ifrån måste Vackerliden ha fått sitt namn. En vacker sluttning. Vad är vackert med den? Jag stannade nedanför och gick en bit upp i skogen. Ett gammalt kalhygge. Några stora stenblock. Inga vattendrag just där, bara platt sluttande mark med ungtallar eller gammeltallar, några björkar. Jag cyklade vidare, svängde av uppåt norrut på en anläggningsväg avsedd för  avverkningsmaskiner vad jag antar. Efter högerkroken, vid återvändsgränden, en skogskoja på hjul, ett kalhygge. Och en utsikt. Ner över Villtuvmyran, Svartbäcksmyran, Stormark och Rangelberget.

Vacker?

Fin utsikt förstås. Men en vacker lid, jag vet inte… Kanske är det vackrare uppiskogen längre norrut, vid bäcken från från Träskmyran. Men oddsen för det? Nja. Jag äntrade cykeln och rullade hemåt.

Vackerliden. Ett fint namn på en till synes hyfsat anonym plats. Eller? Hur tar jag reda på mer?


Lördagen den 11 augusti 2018 - Skojiga

Klättr

En stund med skojiga kompisar på en skejtbårdramp i centrala Drängsmark. Fartigt!


Söndagen den 12 augusti 2018 - Fantastisk

Colosseum

Ett kärt återseende. Filmen Gladiator från 2000 må vara en så kallad ”mastodontfilm”, men icke desto mindre en fantastisk produktion. Och musiken


Måndagen den 13 augusti 2018 - Dörr

Dörr

En kommer-att-bli dörr till en lekstuga.


Tisdagen den 14 augusti 2018 - Godaste

Sommarens dyraste räkmacka. Även den godaste. Hamncaféet i Kåge, nu sista veckan för säsongen.


Onsdagen den 15 augusti 2018 - Frukost

Först lämnar jag barnet på fritids. Sen klär jag om till gå-i-blöt-skog-stass. Sen går jag ett stenkast till Gammelgården, platsen där den första drängsmarkaren bosatte sig, troligen någon gång på 1300-talet. Här har ingen bott sedan 1800-talet, så av några hus på detta ställe finns blott spår i marken i form av en stor överväxt fyrkantig grop med stenbumlingar i, samt en vegetation av ängslik karaktär som avslöjar forna tiders mänsklig aktivitet. Här finns dock några vilt växande rödavinbärsbuskar, utströdda bland hallonrisen. Eftersom de röda vinbären på vår egen gård är uppätna (av mig) så plockar jag härmed de sista vinbären även här, ty jag älskar smaken av sura vinbär i syrlig norrländsk filmjölk.

Sen går jag hem och äter frukost.

EDIT:
Nu låter det som om jag lämnar barnet i barnomsorgen och sen går hem och gör lite som jag vill. ”Skönt att slippa ta hand om mitt barn en stund.” Så är det inte. I mångas arbetstider ingår till exempel måltidstid, friskvårdstimmar etcetera. Den tid jag lägger på att gå i skogen för att plocka röda vinbär eller äta frukost, eller en runda med cykeln för den delen, ser jag som acceptabel och godkänd avvikelse från den normala, producerande, arbetstiden, sitta-på-kontoret-tiden. Arbetsgivaren som reglerar den tiden är jag själv. Jag följer reglerna.


Torsdagen den 16 augusti 2018 - Längtat

I flera år har jag längtat efter den här tuggan. Sällan har jag njutit så mycket på ett snabbmatshak.


Fredagen den 17 augusti 2018 - Gammlia

När den kroppsliga temperaturregleringsfunktionen slutar fungera, mitt i Gammlia, Umeå, i väntan på en historiejakt, så mamman kutar till bilen för att hämta en extra jacka, då for hon låna en skjorta från Jula, storlek XL. Det funkar det också.


Lördagen den 18 augusti 2018 - Sågens

Ångmaskinens pipa ljuder, överröstar allt. Sen drar Jonny i en spak och sågbladen börjar röra sig, ner, upp, ner, upp, ner, upp, i allt högre hastighet. I marschfart är maskinen i våldsam rörelse och hela stora huset skakar. De leder stock efter stock genom sågen, och allmänheten tittar mycket nyfiket på. Sågens dag, Drängsmark 2018.


Söndagen den 19 augusti 2018 - Nackspärren

Skördetiden. Nackspärren. Äppelpajen.


Måndagen den 20 augusti 2018 - Torkade

Igår bakade vi en sjukt begärlig äppelpaj. Idag gjorde de äppeldricka och hängde äppelspiraler på tork i ugnen. Imorgon ska jag göra muffins.


Tisdagen den 21 augusti 2018 - Firar

Från och med idag har vi en skolflicka i familjen. Från och med idag går hon till skolan (nästan) varje dag i tio år till. Klart man firar med tårta.


Onsdagen den 22 augusti 2018 - Sakta

Sakta men säkert går detta projekt framåt. Sakta. Men säkert.


Torsdagen den 23 augusti 2018 - Soporna

Idag kom den första omgången valpropaganda i brevlådan. Kristdemokraternas broschyr hamnade direkt i pappersåtervinningen, men man får inte slänga kuvert i pappersåtervinningen så det andra partiets utskick fick (oöppnat) göra sällskap med de vanliga soporna (brännbart), bland gamla muffinsformar, sushipinnar och geggigt hushållspapper. Precis där det hör hemma.


Lördagen den 25 augusti 2018 - Finfin

Så här rikligt med körsbär som inte inifrån eller utifrån äts upp av andra djur innan de ens hunnit mogna har vi inte haft sedan vi flyttade till den här trädgården. Det betyder i och för sig inte att de är supergoda att äta, men tillsätter man tillräckligt mycket socker så blir det säkert finfin sirap eller marmelad av dem.


Söndagen den 26 augusti 2018 - Gäddor

Det här är Gäddträsket. Man skulle tro att den ligger i fjällen, men det där därborta är bara moln. Men när jag kom dit kändes det ändå till viss del som om jag var i fjällen. Enligheten var påtaglig. En och en halv mil från närmaste bra bilväg. Några enstaka strandnära stugor till vilka man endast och enbart kunde ta sig till fots.

Jag utgår från att det simmar gäddor i denna sjö.


Tisdagen den 28 augusti 2018 - Stämmor

Fyra stämmor. En röst. Det här blev väl sådär. Men det duger som en del av ett lobbyarbete inför ett kommande projekt.


Onsdagen den 29 augusti 2018 - Milstolpe

Det här är ju en milstolpe. Vilken fart. Stödhjulen är helt överflödiga. Imorgon åker de av.


Torsdagen den 30 augusti 2018 - Obehaglig

När en minst anar det, i cykelskogen, råkar man på en maffig benhög. Och stämningen blir med ens lite obehaglig.


Fredagen den 31 augusti 2018 - Ute

Alltså, med tanke på att annonsen bara låg ute i sex dagar så trodde jag ju i min enfald att jag åtminstone skulle vara aktuell för en intervju. Men utifrån detta kan man ju anta att det finns riktigt gott om tillgängliga och erfarna logopeder i Skellefteå som kan hoppa på en tjänst med kort varsel just nu. Eller? (Och fem dagars urvalsprocess?)


Lördagen den 1 september 2018 - Kalaset

Kalaset i parken var ju ett lite lagom spretigt arrangemang, men trevligt och barnvänligt. 4H-djur, loppis (imorgon), hoppborgar (åk en för 20:-, åk fem för 100:-), bågskytte och paintball, kulturskoleuppvisningar samt matmarknad och festivalmat inkl pannkaksbuffé.


Söndagen den 2 september 2018 - Popcorn

I lång väntan på ansiktsmålning bjöd Barncancerfonden på popcorn.


Måndagen den 3 september 2018 - Ostträsket

När sensommarvärmen slår till, ja då måste man passa på. Vi slängde upp Kitty på Rödis tak, skumpade ner till naturreservatsgränsen, rullade henne sista biten ner till Kvarnbäcken. Det var inte mycket vatten i bäcken, så undertecknad fick ställa sig på botten och trycka loss kanot inklusive familj där vi hade fått bottenkänning och fastnat. En gång till fick detta göras i bäckens utloppsdelta i Ostträsket, under det mäktiga rop från tusentals kanadagäss som liggandes flera hundra meter bort eventuellt hade fått för sig att vi var där för att störa dem. Sen paddlade vi över till Killingholmen och åt macka och muffins och drack svartvinbärssaft. En bra eftermiddag!


Tisdagen den 4 september 2018 - Ände

Jag hade ju egentligen tänkt att bara cykla Ostträsket runt, men naturligtvis var jag tvungen att cykla till väg ände för att sedan ge mig ut i obruten och eländig terräng för att ta mig till nästa vägs början, vilket till slut ledde mig till Byskeälven. Med en kort betraktelse av ett lagom nedgånget Folkets Park på vägen.


Onsdagen den 5 september 2018 - Fotografera

Kameran fick hon i arv för tre år sedan, men batteriet tog snabbt slut och vi hade inte någon laddare till den. Nu fick vi äntligen tummen ur och tag på en passande laddare. Genast var hon i färd med att ställa upp och arrangera och fotografera. Det finns inga gränser för denna damens kreativitet!


Torsdagen den 6 september 2018 - Rackarn

Den här rackarn hittar man där man minst anar det. Den här gången i en spinkig uppstammad silverbuske.


Fredagen den 7 september 2018 - Delikat

Internationell matmarknad i stan. Polackernas piroger och korvoköttgryta och fransmännens dijonsenapkyckling rekommenderas. Samt holländska stroopwafels. Delikat!


Lördagen den 8 september 2018 -

På träslöjden i nian tog det mig en hel termin att tillverka en fågelholk. Trots det (eller tack vare det?) fick jag betyget fem i ämnet.

Nu är jag vuxen, och det tog mig endast fem timmar att tillverka ett dörrvred till lekstugan.


Söndagen den 9 september 2018 - Röstar

Valdistriktet Drängsmark-Ostvik (kommunvalkrets Skellefteå Norra) följer vad jag ser som ett klassiskt mönster när det gäller vad folk på landsbygden röstar på – socialdemokraterna och centerpartiet. Generellt har Sverigedemokraterna ett starkt stöd på landsbygden och i småstäder och även om de är tredje största parti enligt Drängsmarks-Ostviksborna så är deras tolv procent ett rätt ljummet resultat jämfört med riksgenomsnittet. Bra så.

Jag hade däremot gärna sett att vi som var ett och halvannat dussin röstare hade varit fler än vi var (och då menar jag absolut inte SD).

(Valmyndigheten visar ingen jämförelse med föregående valresultat då byn Hemmistjärn verkar ha halkat över till Kusmarks valdistrikt detta val.)


Måndagen den 10 september 2018 - Träning

Åttifyra tranor ute på träning inför kommande säsong. Mäktigt.


Tisdagen den 11 september 2018 - Strupe

Honung från falmarksheden i het mjölk gör gott i en sandpappersbelagd strupe.


Torsdagen den 13 september 2018 - Spöken

Det var dags att två sjuklingar tog av sig pyjamasarna och ta en lätt promenad i tallheden. Just lätt var ledordet, ty orken skulle inte räcka till några större ansträngningar.

Det gick ju sådär. För det var inte särskilt svårt för henne att övertala mig att installera den gamla godingen SpecTrek, med vilken man jagar spöken i terrängen. I verkligheten, fast på låtsas.


Fredagen den 14 september 2018 - Skörd

Läge för en äckelbild. Poppys fångst för idag. Det är oklart om hon lyckats fånga fåglarna levande, ty berusad-av-jästa-rönnbär-kraschar-jag-i-ett-närliggande-fönster-säsongen har nu börjat. Ingen av fåglarna var vid liv då Poppy påträffades med någon av dessa i käften. Dagens skörd är alltså herr och fru domherre, en liten näbbmus och en liten småfågel av oindentifierad art.


Lördagen den 15 september 2018 - Saggat

Sedan jag byggde och satte upp den här grinden för drygt fem år sedan så har den sakta men säkert saggat ihop. Sett lite ledsen ut. Idag var det dags att göra någonting åt det. Det tog inte fem timmar. Nu hänger de rakt, redo för ett nytt femårsuppdrag.


Söndagen den 16 september 2018 - Swinging

Det här är tarzangungan. Den är fastspänd i en gren femton meter upp vilket ger en härlig lång gungradie. Och i utsvinget hamnar man över två meter över marken. Den har varken hon eller jag tröttnat på sedan vi satte upp den för ett par år sedan. And it’s gonna keep swinging.


Måndagen den 17 september 2018 - Klart

Hämta på fritids. Klart man hjälper till att lägga pusslet då.


Tisdagen den 18 september 2018 - Taktarter

Tack och lov att vi just här befinner oss i G-dur. Det räcker bra att byta mellan 3/2-, 2/2-, 3/4-, 5/8-, 6/8-, 2/8- och  3/8-taktarter i nästan varenda takt. Frank Martins Mässa för dubbelkör. Om en månad i Umeå och Skellefteå.


Onsdagen den 19 september 2018 - Grejen

När det slutade vara sommar konstaterade vi snabbt att det blev för kallt att ha altandörrn ständigt öppen för Poppys skull. Vips blev vi med kattlucka. Och hon fattade snabbt hela grejen.


Torsdagen den 20 september 2018 - Storslaget

Nu under hösten slår Skellefteå kammarkör och Kammarkören Sångkraft från Umeå sina påsar ihop och tar sig (bl a) an Frank Martins Mässa för dubbelkör. Det är ett av körvärldens mest älskade verk, det blir både mjukt, varmt och storslaget framfört av två bra körer tillsammans. Leif Åkesson leder och dirigerar.

Umeå: Umeå stads kyrka lördag 20 oktober kl 18:00
Skellefteå: Sankt Olovs kyrka söndag 21 oktober kl 18:00


Fredagen den 21 september 2018 - Höst

Med skrikande bromsar susade jag nerför Tjärnbergets trolska backe…

…för att sekunder senare landa i en dal exploderad i höst.


Lördagen den 22 september 2018 - Fest

När Skellefteå kammarkör och Kammarkören Sångkraft från Umeå har fest tillsammans så kan det se ut så här…


Söndagen den 23 september 2018 - Rep

…och när Skellefteå kammarkör och Kammarkören Sångkraft från Umeå har rep tillsammans (i samma lokal som ovan) så kan det se ut så här.


Måndagen den 24 september 2018 - Karljohan

Stensopp, karljohan. Det latinska namnet Boletus edulis betyder ”ätlig klump”. Upplands nationalsvamp. Krymper till cirka en halv procents storlek när man tillagar den.


Tisdagen den 25 september 2018 - Must

Ett litet tillskott till mitt framtida lilla Star Trek-museum i källartrappen. Införskaffat på Nordsken i maj, återfått från en vän fyra månader senare.

”Freedom is irrelevant. Self-determination is irrelevant. You must comply.”


Onsdagen den 26 september 2018 - Hasse

Ett av tändstiften satt så hårt fast att gängan blev skadat när Hasse till slut lyckades dra loss det. Troligen hade det fastnat på grund av kylarvätska som letat sig dit genom en spricka i en packning någonstans. Hasse fick behålla bilen en dag till för att byta packning och gänga.


Torsdagen den 27 september 2018 - Sånt

Man kan ju undrar varför vi ser på sånt här.


Fredagen den 28 september 2018 - Pär

I en fullsmockad forumsal på Campus stod Pär Holmberg, fd tevemeteorolog och numera naturskadespecialist på Länsförsäkringar och föreläste om klimatförändringarna under parollen Det minsta vi kan gör är så mycket som möjligt. Ett viktigt ämne – rentutsagt livsviktigt för människosläktets (och andra arters) väl och ve, och jag taggar för ett än så länge hemligt projekt.


Lördagen den 29 september 2018 - Varför

Jag undrar inte alls varför vi ser på sånt här. Genialiskt.

”Ett köpcentrum vid en stor motorväg utgör platsen för en apokalyptisk musikal. Formsäker animation till auto-tune musik framförd av Klungan. Om befrielse genom den stora katastrofen.”


Söndagen den 30 september 2018 - Diversre

Alltmedan Mona filmades görande diverse akrobatkonster på halvt avmonterad studsmatta

så målade andra färdigt en sida av en garagebyggnad.

Sen sänkte sig mörkret över bygden. Det är inte lika roligt att cykla i skogen i mörker, men det går. Och jag behöver.


Måndagen den 1 oktober 2018 - Räfsor

Jag trodde aldrig att jag skulle bli ägare till en lövblås. Det finns ju räfsor.


Tisdagen den 2 oktober 2018 - Mutterdragare

När vi nu är inne på elektriska verktyg: Jag har aldrig haft en föreställning om att aldrig äga en ordentlig mutterdragare. Det är jag glad för idag.


Onsdagen den 3 oktober 2018 - Exploration

Att ha suggestiva ljudeffekter från den svenska katastrofthrillern Den blomstertid nu kommer i lurarna är det perfekta sättet att ägna sig åt lantlig urban exploration.


Torsdagen den 4 oktober 2018 - Upp

En av de flytande träden ute på vattnet välte under en vårstorm, och jag och grannarna gav oss ut och klippte förtöjningarna för att låta det sjunka till botten. Men nu, fyra månader senare, dök trädet upp som gubben i lådan. Vi får se hur vi ska bära oss åt att bärga det. Vi kan ju inte låta det driva omkring som en osalig ande i Idatjärn.


Fredagen den 5 oktober 2018 - Nöjdare

Till slut blev det halvtransparant pruttslajm med en liten gummisäl i. Hon var nöjdare än vad bilden avslöjar.


Lördagen den 6 oktober 2018 - Klumpen

Att bara ta tag i trädet och dra upp hela härligheten på land gick inte alls. Jag tror minst den väger flera hundra kilo, minst. Morfar kom med vinschen i högsta hugg. Med vinschen lyckades vi få upp klumpen på grundare vatten, men inte ens den klarade att dra upp den på det torra. Nu ligger den gamla flotten som ett gammalt skeppsvrak i brynet. Det blir till att montera ner studsmattan för att medelst bilkraft och lång och stark lina dra upp den den sista biten. Stand by…


Söndagen den 7 oktober 2018 - Orangea

Det var alltså dags att montera ned studsmattan inför vintern. Men först några hopp i det orangea guldet.


Måndagen den 8 oktober 2018 - Vägrade

Nej. Inte ens bilen kunde rå på klumpen. Den vägrade dras upp på land, och de starka linorna mellan den och bilen gick av. Så det fick bli till att stå i geggan och hugga sönder den, bit för bit.


Tisdagen den 9 oktober 2018 - Ansökan

Jag undrar om någon verkligen har skickat in en ansökan.


Onsdagen den 10 oktober 2018 - Promenad

En liten promenad. Jag började fem i halv tio och var framme vid tretiden. Av femton kilometer trampades max 800 meter asfalt, resten var ungefär hälften skogsväg eller stig av varierande kvalitet och hälften ingen stig alls. För att navigera använde jag mig av mobilen, solen och kompass. Målet var Byskeälven till fots, så rakt norrut genom terrängen som möjligt. Syftet var vandring – den enda hittills i år på grund av vårens ryggkomplikationer.

Bortsett från ett möte med en man med hund strax efter att jag lämnat Drängsmark så var jag ensam hela tiden, så vitt jag vet. Kanske var jag det inte ändå, men det vet bara de eventuella älgar och björnar som iakttagit mig på vägen. Skogarna var djupa, orörda och rörda, öppna och risiga, det var myrmark och det var torra hällor på höjd. Smala stigar och bortglömda skogsbilvägar. Ett par jaktkojor med gästböcker. Byskeälven var fin och strid. Landskapet vittnade om en betydligt våldsammare vårflod i maj men nu guppade älven nedströms med en förhållandevis lugn självklarhet.

På några klippor intill en liten fors åt jag upp ett päron och en schweizernöt innan en röd SAAB kom och plockade upp mig på grusvägen till Lundbäck och Byske och E4 och hem.


Torsdagen den 11 oktober 2018 - Superkul

Alla måste äga en lövblås. Det är ju superkul!


Fredagen den 12 oktober 2018 - Ren

Vi drog på badhuset för att… öhm… bada. Och äta middag på badhuset. Men först fick Rödis bli lite ren.


Lördagen den 13 oktober 2018 - Dag

Barnkulturdagar på Nordanå. Familjeimprovisationsteater, lekuställning med de fem myrorna och fyra elefanterna, pysselverkstag med en scenograf samt konsert med Jojje Wadenius och hans barnlåtar. Middag med G på Taco Bar och bio om den första människan. Bra dag.


Måndagen den 15 oktober 2018 - Gärning

Undersökte Bondmyrberget på min väg till Hemmistjärn och skogarna därnorrom. Kalhygge nedanför berget = mer utsatt läge för icke avverkade träd = många nedblåsta tallar med bristfällig rotsättning. En sexmeterstall hade gett upp sitt fäste i en spricka i berget. Klart man försöker rädda det genom att lyfta upp det och ställa det där det stod innan senaste höststormen. En god gärning?


Tisdagen den 16 oktober 2018 - Föreläsning

Som en del av kommunens Stöd och Service fick jag förmånen att lyssna på föreläsning av Gunilla Thunberg, leg logoped, fil dr och en massa annat, som pratade om kommunikation och allt runtomkring hos personer med funktionsnedsättning/autism. Givande!


Onsdagen den 17 oktober 2018 - Sopor

När jag ställde ut sopkärlen igår kväll för den vanliga varannanveckotömningen, tyckte jag att det gröna kärlet, det med brännbart som för det mesta står i soprummet, kändes ovanligt lätt. Öppnade och tittade ner. I botten låg en hög med svarta hundbajspåsar, innehållande grejer från Poppys kattlåda. Men inga vita soppåsar från köket.

Nog för att vi inte slänger så värst mycket i brännbart-soporna. Men vi kan inte erinra oss att vi inte har tömt brännbart-soporna i köket och burit ut i soprummet någongång de senaste två veckorna. Det borde ha legat åtminstone två-tre ihopknutna ICA-kassar däri. Men det gjorde det inte. Var är de? (Inte i det bruna kärlet – där låg bara de gröna majspåsarna.)

Vem har tjyvat våra sopor?


Torsdagen den 18 oktober 2018 - Heja

Farsan tvingade ut henne på en tur runt Hemträsket. Heja han, heja hon!


Lördagen den 20 oktober 2018 - Pojken

Solen går ner över Umeå och pojken utanför kyrkan verkar inte vara på väg in för att höra Kammarkören Sångkraft och Skellefteå kammarkör sjunga en mässa för dubbelkör.

Jaja, om han missar den idag kan han kanske lyssna och se på livesändingen från Skellefteå imorgon. Sänds i så fall via Sångkrafts facebooksida.


Söndagen den 21 oktober 2018 - Vänta

Medan farsan stod i Sankt Olovs kyrka tillsammans med sjuttio andra körsångare och drog de första tonerna i höstens mäktigaste och svettigaste konsert, satt de andra hemma vid middagsbordet och tittade på livesändningen och var sjukt less på att vänta och vänta och vänta på att konserten skulle börja. Det de inte visste var att livesändningen hade avbrutits på grund av uppkopplingsproblem i kyrkan och att det de såg var en fyraminutersloop (på tomma gradänger) som spelades upp om och om igen. Besvikelsen. (Förhoppningsvis kommer inspelningen släppas (troligen på YouTube) inom kort. Se- och hörvärt! Stay tuned.)


Måndagen den 22 oktober 2018 - Tid

Vår tid är nu. Fin serie. Även om kvällens avsnitt kändes som lite av en transportsträcka, vilket i och för sig behövs det också ibland.


Tisdagen den 23 oktober 2018 - Nu

Nu kommer isen. När bilden togs var det -2,0 uppe vid huset, så troligen någon grad kallare nere vid vattnet. Rosorna breder ut sig. Det är inte säkert att de stannar under dagen, men högst sannolikt kommer det nya, och de ska vi åka skridskor på!


Onsdagen den 24 oktober 2018 - Finhösten

Nu har minusgraderna börjat komma, och med det behovet att byta till vinterdäck även på cykeln. Men just idag orkade jag inte det, så det fick bli en liten springtur istället. I finhösten.


Torsdagen den 25 oktober 2018 - Välkommen

Årets första snö verkar vara snö som ligger kvar. Välkommen!


Fredagen den 26 oktober 2018 - Tänk

Nästnästa dag, samma ställe. Jag har fortfarande inte bytt däck på cykeln, så idag läge för ännu en trist löprunda. Men tänk hur annorlunda landskapet presenterar sig när det vita stannar.


Lördagen den 27 oktober 2018 - Fikat

Dags för barnkalas med halloweentema. Och att fikat följde temat var ju ett understatement.


Söndagen den 28 oktober 2018 - Nördar

Ett knappt tjog nördar träffades när Café på Bit anordnade flipperspelsturnering. I gruppspelet möttes alla i en grupp och körde två dueller var mot varandra. Det gick bra till en början men jag tappade koncentrationen efter en sissådär sex spel och förlorade mot lite för många efter att ha mött ungefär hälften av spelarna i min grupp. Min sista motspelare, ditrest ända från Umeå endast för detta event, utklassade mig totalt. Jag nådde alltså inte till slutspel, men skam den som ger sig – fiket kör turneringar lite nu och då. Och oavsett hur dåligt det går så får man en ranking av internationella flipperspelsförbundet IFPA! (min ranking ska vara tillgänglig på deras sajt inom en vecka)


Måndagen den 29 oktober 2018 - Vaken

Fin tapet, korrekt tidsangivare. Det är nu mindre än nio timmar kvar tills jag går av detta pass, och då är det morgon. Fram tills dess får jag sysselsätta mig med diverse projekt för att hålla mig vaken.

Det här blir spännande.

(Jo. Jag har, sedan någon månad, börjat ”extraknäcka” på ett boende med några unga vuxna med autism. Inte som logoped (än?) utan som s k stödassistent. Soft och intressant. Jag trivs.)


Tisdagen den 30 oktober 2018 - Riktiga

Här har vi säsongens första riktiga snörusk. Jag säger välkommen. Jag vet att du kompakta blöta som lägger dig på marken och får många att deppa ihop (och får bilar att köra av vägen) kommer att vara borta inom ett par dagar. Men jag hoppas att du kommer åter i något torrare form och stannar och gör våra liv ljusare.


Onsdagen den 31 oktober 2018 - Åtta

Först var de blott tre, men efter några husknackningar steg antalet godistiggande rackarungar till åtta. Jag är rent egoistiskt inte så värst för den här halloweengrejen, men allt för barnen och grupptrycket. Huvudsaken, tycker jag, är att de gjorde det ikväll (amerikanska halloweendagen 31 oktober) och inte kommande helg (svenska allhelgonahelgen).


Torsdagen den 1 november 2018 - Halvsockrig

Ännu en säsongspremiär. Denna gång med dubbade vinterdäck på halvhård halvsockrig snö på skogsstigarna. Min noga utvalda skogsrunda (lagom lång, lagom backig, lite alfalt och minimalt med medelst häst upptrampad tvättbräda till skogsväg) tog tio minuter längre tid att avverka idag än innan snön kom och gjorde trampningen trög. Men det är ju träning det också, och vackert, det var det.


Fredagen den 2 november 2018 - Nightmare

Lika säkert som Kalle på julafton så hoppas jag att The Nightmare before Christmas blir ett stående inslag den här tiden på året flera år framöver. Vi såg den igår, och den ingår i fredagsmyset ikväll.

iTunes är dock en av de få som erbjuder den som ”streamad”* hyrfilm, och eftersom Apple är ett sånt idiotiskt slutet ekosystem verkar det inte finnas något sätt att skicka filmen till teven (om man inte äger en svindyr Apple TV-grunka) (eller?) så fick vi se den på en liten datorskärm istället. Nå. En fantastisk film nevertheless. Det tyckte även hon.

(* ”Streamad” inom situationstecken eftersom filmen måste laddas ner i sin helhet på iTunes innan den går att spela. (eller? igen))


Lördagen den 3 november 2018 - Ljus

Kloss efter Halloween uppmärksammar vi våra bortgångna nära och kära. Märklig känsla när man går i kyrkogården bland de tusentals ljus och vet att varje ljus är en människa som inte finns längre men som ändå finns genom oss. Vi är många fler.


Söndagen den 4 november 2018 - Kras

Nyis. Dubbdäck. Fart. Kras.


Tisdagen den 6 november 2018 - Skumt

Jag avundas verkligen inte damerna under det här partiet. Det ser visserligen inte så värst svårt ut om man bara håller tungan rätt i mun, men ändå. Skumt men vackert, om man gillar sånt här.


Torsdagen den 8 november 2018 - Två

Den här krabaten fyller två år idag! Hurra!


Fredagen den 9 november 2018 - Julpyntet

Slottet, stans mesta julkrimskramsbutik, steppar upp när det gäller julpyntet. Fint och kul att titta på.


Lördagen den 10 november 2018 - Ångra

Dags att intaga socker igen. Och att ångra det efteråt.


Söndagen den 11 november 2018 - Dag

På den högtidsdag som mamma alltid fnös åt (”Bah, det är ju bara påhitt av marknadskrafterna för att få oss att köpa mer och mer”) samlades nio stycken Ljungblads på Verandan för att proppa i sig smaskig brunch på fars dag. Och få en ansiktsmålning.


Måndagen den 12 november 2018 - Mossa

Lämnade lillbilen (aka RYOn) hos Frostkåge fordonsservice imorse, ty en rem skrek och hastighetsmätaren visade ständigt noll. Tog cykeln hemåt. Eller ”hemåt”, ty jag kan ju inte låta bli att medelst cykel utforska naturrummet i grannbyn. Uppe på Markberget upptäckte jag massiv mossa.


Tisdagen den 13 november 2018 - Säljes

Nu har den legat tillräckligt länge nere i tvättstugan, mellan duschkabinen som inte längre används, konvektorelemtentet och en två meter hög ranglig garderob som sedan två år varit på väg ut ur tvättstugan sedan den ersattes av en två och tjugo hög dito. Säljes i ett första steg exklusivt de som arbetar på Skellefteå Kraft, sedan får vi se.


Onsdagen den 14 november 2018 - Själv

Sedan ett par månader har jag låtit håret växa. För att se hur det utvecklar sig. För att se hur kaosigt det kan bli. För att se hur mycket KG Bergstöm jag blir. Eller Johan Rheborg? Eller mig själv?


Torsdagen den 15 november 2018 - Vad

Under kvällens två mil på cykel i kompakt mörker (fast med en 1650 lumen stark lampa) i skogarna nordväst om Drängsmark fotade jag detta. Kvällens fråga till er, kära läsare, är såklart: Vad är detta? Utslagsfrågan är naturligtvis: Var är detta?


Fredagen den 16 november 2018 - Tände


Det var flera dagar sedan Den Långa Rödhåriga gick ner till bryggan och tände denna. Snart ger den upp. Då drar vi ut en sladd och fyller burken med blek och trist LED-slinga.


Lördagen den 17 november 2018 - Ever


Han fyllde sju. Och ställde till med det vildaste kalaset ever.


Måndagen den 19 november 2018 - Övernatta

Cyklade upp på Drängsmarks eget Vitberg idag. Det var på väg att skymma, men lite av Norra Drängsmark kunde man se. Fin plats. En vacker dag (och natt) ska jag övernatta här.


Tisdagen den 20 november 2018 - Redo

Dags för sista simträningen för hösten. Mamman och jag gör oss redo för simuppvisning i Byske badhus. Och jisses vad hon har lärt sig!


Onsdagen den 21 november 2018 - Vilse

Nej, jag sprang inte vilse.

Vi har en bana för crossmotorcykel i skogen några stenkast bort. Den slingrar sig kring Drängsmarks första bosättning Gammelgården (av vilket det endast finns en hyfsat stor husgrund kvar). Den fick jag för mig att löpa idag. En utmaning för mina knän och fotleder då den inte bara slingrar sig i markplan (X i färdriktning) utan även i Y- och Z-led. Efter solnedgång, utan pannlampa.


Torsdagen den 22 november 2018 - Is

Några stapplande fruktansvärt försiktiga första steg på säsongens nyis. Håller den? Hur tjock är den? Kommer den brista bara för att isstrukturen ser något annorlunda ut därborta, en meter bort, jämfört med just där jag står? Ytan spricker hemskt lätt när jag slår med ispiken lite lätt – betyder det att den är förrädiskt porös och kommer gå i tusen bitar under nästa steg? Eller är tolv centimeter tillräckligt tjockt, oavsett, för att hålla upp en nittitrekiloskarl? Bergis? (Att den håller för en sibirisk katt är redan bevisat.)

Jag gick som på… öh… is? Med borren mätte jag istjockleken här och där. 12 centimeter, 13 centimeter, 14 centimeter, 12 centimeter. Nåjo. en natt till med tio minusgrader, och sen fram med långfärdsskrillorna!


Fredagen den 23 november 2018 - Förflyttningen

Katt och barn ute på hal is. Katten använder klorna, barnet kör med både spark och skridskor men devettetusan om de fick bättre kontroll på förflyttningen för det.


Lördagen den 24 november 2018 - Förklarar

Förklarar-minen är alltid <3! Text och foto: Annou Nühm


Måndagen den 26 november 2018 - Lätthet

Det här ser nästan blött ut, men Hemträsket (i vissa sammanhang aka Drängsmarksträsket), byns stora sjö, är kallt, torrt och stenhårt. Här far man fram på långfärdsskrillorna med lätthet. Vilken grej!


Tisdagen den 27 november 2018 - Skidskolan

När simskolan är över tar skidskolan vid. Det finns ingen snö att åka på men vad gör det när några av bästa polarna är med har springlekar?


Onsdagen den 28 november 2018 - Meter

230 meter skridskobana.

(Obs – jag ska prata med grannen och förklara att jag inte lägger beslag på hela Idatjärn resten av säsongen – bara nu och fram till att det är dags och möjligt för dem att köra skoter där)


Fredagen den 30 november 2018 - Julpyntet

Sista dagen i november är det väl ändå okej att sätta upp julpyntet?


Lördagen den 1 december 2018 - Blöta

Ja, vi hade ju bjudit in vänner till lite skridskoåkning, men sur-november bestämde sig för att komma tillbaka och blöta ner. Så det fick bli 100% inomhusaktiviteter.


Söndagen den 2 december 2018 - Tomte

En jordgubbsmer, en lysande tomte och en svartvinbärsbakelse. Tre bra grejer på en skyltsöndag.


Måndagen den 3 december 2018 - Trampar

Att äckel-sur-novembervädret håller i sig in i december ska inte påverka mig. Jag ger mig i ut i det kompakta mörkret och blötsnön, med P3 Historia i öronen och trampar mig de 1,7 milen förbi Ostvik och Frostkåge och några skogsbilvägar. Hej serotoninet och noradrenalinet.


Tisdagen den 4 december 2018 - Peppar

Okej, sur-november fick foten efter några dagar. Dags för snö som förhoppningsvis är här för att stanna. Peppar, peppar.


Onsdagen den 5 december 2018 - Frysning

Dagens träningspass var i paritet med gårdagens. Då hade det fallit en decimeter snö som lade sig rätt blöt på isen, men det är något med det där med att skotta upp skridskobanor har jag upptäckt. Så det blev en blygsam rundel (~100 m) på vår sida. Alltför blygsam tyckte jag efter ett par varv.

Så idag, efter att det hade fallit ytterligare en decimeter, skottade jag upp den lilla rundeln (~100 m) PLUS en raka på ~50 meter. Det mesta är en sjö ovanpå isen, men jag hoppas på frysning de närmsta dagarna.


Torsdagen den 6 december 2018 - Gryning

Nu när solen bara orkar sig en liiiten liiiten bit ovanför horisonten så ser man den mest då den lyser på trädtopparna. När gryningen direkt övergår till skymning.


Fredagen den 7 december 2018 - Milstolpar

Nu är det bara tio dagar kvar. Sankt Olovs kyrka i Skellefteå, tisdag 18 december klickan 19.00. En av julens milstolpar.


Lördagen den 8 december 2018 - Moddigt

Äntligen ett snö”o”väder värt namnet. Men bara knappt. Dock tillräckligt för att vara detta som ligger kvar. Och man måste ut och motionera. Ej med skidor ty det finns inga uppdragna spår än. Ej med löparskorna ty det är för moddigt. Men dubbarna sitter säkert på cykeln så det fick bli en tur via Ostvik och Frostkåge.


Söndagen den 9 december 2018 - Marknad

Det blev plusgrader och snömodden förvandlades till slask deluxe. Men det skiter folk i och går på marknad ändå. Juligt!


Onsdagen den 12 december 2018 - All

Slasket frös till sist till och skapade en knottig skridskobana, fullt åkbar. Jag har dock bestämt mig för att inte skrapa upp banan mer i år. Så efter nästa snöfall så är årets korta skridskobanesaga all.


Torsdagen den 13 december 2018 - Klassiker

Lucia i gympasal. En klassiker.

Jag är en smula överraskad och likaledes nöjd över att se en betydande mängd stjärngossar i tåget.


Fredagen den 14 december 2018 - Förföljer

Ibland, när jag kör de nio mörka och krokiga kilometrarna längs med Gamla Kågevägen, känns det som om jag förföljer en bil.


Lördagen den 15 december 2018 - 15

En sån tur att man kan hitta ett par begagnade skidglasögon för 15 kronor på second hand istället för ett par nya för tjugo gånger mer.


Söndagen den 16 december 2018 - Skridskor

Det här är första gången jag är på Skellefteå Kraft Arena och tittar på folk som åker skridskor. Skellefteå konståkningsförening har juluppträdande under namnet Christmas on Ice.


Tisdagen den 18 december 2018 - Parkera

Ingen bild idag (och INTE IGÅR HELLER, JAG VET) men däremot ett e-brev till Skellefteå kommun. (”Brinken” är ett parkeringshus.)

Hej. Denna historia hoppas jag att någon ansvarig hos Parkeringsvakten orkar läsa:

Torsdag 22 november, ca kl 13.00 – 13.15?
Jag (Thomas) ska parkera i Brinken. Automaten vid bommen avläser min bils regnr (JZH 993) och jag släpps in automatiskt. Jag kör två varv i parkeringshuset, men det är fullt och jag kör mot utfartsbommarna. Bilen framför mig har problem med att bli utsläppt, jag ser föraren sticka in/ta ut kort och biljett några gånger innan hen blir utsläppt. Det blir min tur att köra igenom bommen, men den öppnas inte.

Blir stressad (bildas snabbt kö bakom) och trycker på biljettknappen (ser först inte att det finns en hjälp-knapp). Får överraskande nog en biljett, stoppar in den igen. Automaten säger ”restavgift 52 kr”, ingen mer info. Tänker att det måste vara fel, jag har ju just kört in. Betalar ändå i hopp om att bli utsläppt. Blir ändå inte utsläppt.

Upptäcker då hjälpknappen. Mannen i högtalartelefonen släpper ut mig efter att ha frågat vilket regnr det gäller.

Jag kör ut, parkerar i Arkaden P-hus (med p-appen) och går till kundtjänst. Deras teori (och min misstanke) är att jag har betalat framförvarande bils skuld. De tar mitt telnr och ska be Parkeringsvakterna ringa upp mig. (Jag parkerar ca 30 minuter, avslutar den med p-appen, sedan far jag på jobbet.)

Onsdag 28 november 11:43.
Parkeringsvakterna ringer. De bekräftar att jag har betalat någon annans skuld men av någon anledning kan de inte göra en återbetalning. De erbjuder en eftermiddags gratis parkering i Brinken som ersättning, ”allt” jag behöver göra är att i appen stänga av den automatiska bomöppningen, ta en biljett och gå upp till kundtjänst så ska de ordna det. Jag accepterar men tänker att jag troligen aldrig kommer utnyttja erbjudandet då jag mycket sällan behöver vara i stan en hel eftermiddag.

Fredag 14 december ca kl 13.30.
Min fru kör ner i Brinken med samma bil (JZH 993), bommarna öppnas inte automatiskt. På automaten står det något om att parkeringen för denna bil redan pågår. Hon trycker istället på knappen, tar en biljett och parkerar. När hon har avslutat sina ärenden på stan går hon till kundtjänst och ber dem kolla så att det inte är något konstigt som pågår med pågående parkering. Kundtjänst ”kollar något på något sätt” men hittar inget konstigt. Min fru betalar parkeringen (biljetten) i kundtjänst, går ner till bilen och blir utsläppt med biljett.
Just då ringer Parkeringsvakten till henne, de har upptäckt att denna bils parkering i Brinken har stått och tickat sedan 28 november (ev sade han 22 november, hon minns inte säkert). De konstaterar att det har blivit något fel och vi bara behöver betala för då parkeringen startades den 28:e (eller 22:a?) till ca kl 18.00 den dagen. Vi debiteras 51 kronor för detta.

Den 28:e har inte JZH 993 parkerat i Brinken då jag har haft den på en personalparkering vid Klintfors från 06:45 – 20:30.
Och den 22:a har jag alltså endast kört in i Brinken för att upptäcka att det var fullt och därmed försöka köra ut igen utan att parkera.

Kan det vara så att Parkeringsvakten som till slut släppte ut mig den 22:a inte avslutade min parkering? Eller att någonting hände då de ringde den 28:e och erbjöd en kostnadsfri parkering en eftermiddag?

Hur som helst. Vi har debiterats 51 kronor för en parkering vi inte har gjort. Och jag har av misstag betalat en annan bils skuld på 52 kronor (ingen specifikation visades när betalningen krävdes). Vänligen hitta ett sätt att återbetala 51 kronor och gärna även 52 kronor, samt se över era rutiner. Det borde inte kunna strula till sig så här.

mvh
Thomas & Ida Ljungblad
Drängsmark


Onsdagen den 19 december 2018 - Sång


Torsdagen den 20 december 2018 - Utmärkt

Jag måste ju för en gång skull gå på en julkonsert utan att stå och sjunga. Kraftkören (Skellefteå Krafts företagskör) och Övningskören (Skellefteå kommuns övningskör) skötte sig utmärkt.


Fredagen den 21 december 2018 - Lämnar

Nu lämnar hon och vi vårt älskade vinterland för ett tag och tar tåget ner till södraste Sverige. Jul med farbror och faster och en massa skojiga kusiner.

I Umeå. Tåget är precis i tid. Färden går vidare. Det här kommer att gå bra!


Lördagen den 22 december 2018 - Centralstation

Familjen Ljungblad, Stockholms centralstation kvart i sju på en lördagmorgon.


Söndagen den 23 december 2018 - Snö

 

Dan före dopparedan hade det kommit snö i sydligaste Skåne. Kors!


Måndagen den 24 december 2018 - Överflöd

I väntan på sju ton julmat att inmundiga och lika mycket julklappar att öppna. Okej, jag överdriver lite, men just den här dagen är en så tydlig påminnelse om vilket smått störande överflöd vi lever i.


Tisdagen den 25 december 2018 - Spelar

På juldagen i en gillestuga i en villa i Malmö sitter en lagomt fryntlig skånsk man i 70-årsåldern och spelar Stilla natt på sin tramporgel.


Onsdagen den 26 december 2018 -

Juletiden på Liseberg var påkostad, mysig och en upplevelse för stora och små. Bland höjdpunkterna räknas Bushållplatsen, tomtens verkstad och Svansjön on Ice.


Torsdagen den 27 december 2018 - Maxad


En maxad dag på Universeum.


Fredagen den 28 december 2018 - Klarheten

Borta bra men hemma bäst sägs det. Och jo. Vi vaknade upp med ett fantastiskt drömlandskap svischande förbi vårt tågfönster. Känslan att fara genom snötyngda skogar i gryningen kan bara beskrivas. Färgerna, ljuset, klarheten. Stoltheten över vår landsända, vårt hem, vår utgångspunkt i världen.

Om denna gård – längs landsvägen hemåt mellan järnvägen och vår by – och dess öde vet vi ingenting, men om utsikten går inte att ljuga.


Lördagen den 29 december 2018 - Fjärde

Nu när vi äntligen är hemma så kan vi tända det fjärde ljuset.


Söndagen den 30 december 2018 - Fortare

Efter fullbordat tolvtimmarspass på årets näst sista dag far man naturligtvis meddelst skidor runt på Vitbergets ”milspår”. 9,5 km, 51 minuter, 11,7 km/h medelhastighet i rörelse. Eventuellt hade det gått fortare om inte ena stavens handledsrem hade gått sönder efter två kilometer.


Måndagen den 31 december 2018 - Vördnaden

En optimalt skött SAAB 9000 av årsmodell 1991, av vilka det finns endast 305 stycken i trafik i hela Sverige, bogserar en SAAB 9-5 Griffin av årsmodell 2010. Niofemman läcker olja och bör inte ta sig till verkstaden för egen maskin. Vördnaden för den nära bortglömda 9000 är stor en dag som denna.


» Senaste!
  • Hem