Lördagen den 1 september 2018 - Kalaset

Kalaset i parken var ju ett lite lagom spretigt arrangemang, men trevligt och barnvänligt. 4H-djur, loppis (imorgon), hoppborgar (åk en för 20:-, åk fem för 100:-), bågskytte och paintball, kulturskoleuppvisningar samt matmarknad och festivalmat inkl pannkaksbuffé.


Söndagen den 2 september 2018 - Popcorn

I lång väntan på ansiktsmålning bjöd Barncancerfonden på popcorn.


Måndagen den 3 september 2018 - Ostträsket

När sensommarvärmen slår till, ja då måste man passa på. Vi slängde upp Kitty på Rödis tak, skumpade ner till naturreservatsgränsen, rullade henne sista biten ner till Kvarnbäcken. Det var inte mycket vatten i bäcken, så undertecknad fick ställa sig på botten och trycka loss kanot inklusive familj där vi hade fått bottenkänning och fastnat. En gång till fick detta göras i bäckens utloppsdelta i Ostträsket, under det mäktiga rop från tusentals kanadagäss som liggandes flera hundra meter bort eventuellt hade fått för sig att vi var där för att störa dem. Sen paddlade vi över till Killingholmen och åt macka och muffins och drack svartvinbärssaft. En bra eftermiddag!


Tisdagen den 4 september 2018 - Ände

Jag hade ju egentligen tänkt att bara cykla Ostträsket runt, men naturligtvis var jag tvungen att cykla till väg ände för att sedan ge mig ut i obruten och eländig terräng för att ta mig till nästa vägs början, vilket till slut ledde mig till Byskeälven. Med en kort betraktelse av ett lagom nedgånget Folkets Park på vägen.


Onsdagen den 5 september 2018 - Fotografera

Kameran fick hon i arv för tre år sedan, men batteriet tog snabbt slut och vi hade inte någon laddare till den. Nu fick vi äntligen tummen ur och tag på en passande laddare. Genast var hon i färd med att ställa upp och arrangera och fotografera. Det finns inga gränser för denna damens kreativitet!


Torsdagen den 6 september 2018 - Rackarn

Den här rackarn hittar man där man minst anar det. Den här gången i en spinkig uppstammad silverbuske.


Fredagen den 7 september 2018 - Delikat

Internationell matmarknad i stan. Polackernas piroger och korvoköttgryta och fransmännens dijonsenapkyckling rekommenderas. Samt holländska stroopwafels. Delikat!


Lördagen den 8 september 2018 -

På träslöjden i nian tog det mig en hel termin att tillverka en fågelholk. Trots det (eller tack vare det?) fick jag betyget fem i ämnet.

Nu är jag vuxen, och det tog mig endast fem timmar att tillverka ett dörrvred till lekstugan.


Söndagen den 9 september 2018 - Röstar

Valdistriktet Drängsmark-Ostvik (kommunvalkrets Skellefteå Norra) följer vad jag ser som ett klassiskt mönster när det gäller vad folk på landsbygden röstar på – socialdemokraterna och centerpartiet. Generellt har Sverigedemokraterna ett starkt stöd på landsbygden och i småstäder och även om de är tredje största parti enligt Drängsmarks-Ostviksborna så är deras tolv procent ett rätt ljummet resultat jämfört med riksgenomsnittet. Bra så.

Jag hade däremot gärna sett att vi som var ett och halvannat dussin röstare hade varit fler än vi var (och då menar jag absolut inte SD).

(Valmyndigheten visar ingen jämförelse med föregående valresultat då byn Hemmistjärn verkar ha halkat över till Kusmarks valdistrikt detta val.)


Måndagen den 10 september 2018 - Träning

Åttifyra tranor ute på träning inför kommande säsong. Mäktigt.


Tisdagen den 11 september 2018 - Strupe

Honung från falmarksheden i het mjölk gör gott i en sandpappersbelagd strupe.


Torsdagen den 13 september 2018 - Spöken

Det var dags att två sjuklingar tog av sig pyjamasarna och ta en lätt promenad i tallheden. Just lätt var ledordet, ty orken skulle inte räcka till några större ansträngningar.

Det gick ju sådär. För det var inte särskilt svårt för henne att övertala mig att installera den gamla godingen SpecTrek, med vilken man jagar spöken i terrängen. I verkligheten, fast på låtsas.


Fredagen den 14 september 2018 - Skörd

Läge för en äckelbild. Poppys fångst för idag. Det är oklart om hon lyckats fånga fåglarna levande, ty berusad-av-jästa-rönnbär-kraschar-jag-i-ett-närliggande-fönster-säsongen har nu börjat. Ingen av fåglarna var vid liv då Poppy påträffades med någon av dessa i käften. Dagens skörd är alltså herr och fru domherre, en liten näbbmus och en liten småfågel av oindentifierad art.


Lördagen den 15 september 2018 - Saggat

Sedan jag byggde och satte upp den här grinden för drygt fem år sedan så har den sakta men säkert saggat ihop. Sett lite ledsen ut. Idag var det dags att göra någonting åt det. Det tog inte fem timmar. Nu hänger de rakt, redo för ett nytt femårsuppdrag.


Söndagen den 16 september 2018 - Swinging

Det här är tarzangungan. Den är fastspänd i en gren femton meter upp vilket ger en härlig lång gungradie. Och i utsvinget hamnar man över två meter över marken. Den har varken hon eller jag tröttnat på sedan vi satte upp den för ett par år sedan. And it’s gonna keep swinging.


Måndagen den 17 september 2018 - Klart

Hämta på fritids. Klart man hjälper till att lägga pusslet då.


Tisdagen den 18 september 2018 - Taktarter

Tack och lov att vi just här befinner oss i G-dur. Det räcker bra att byta mellan 3/2-, 2/2-, 3/4-, 5/8-, 6/8-, 2/8- och  3/8-taktarter i nästan varenda takt. Frank Martins Mässa för dubbelkör. Om en månad i Umeå och Skellefteå.


Onsdagen den 19 september 2018 - Grejen

När det slutade vara sommar konstaterade vi snabbt att det blev för kallt att ha altandörrn ständigt öppen för Poppys skull. Vips blev vi med kattlucka. Och hon fattade snabbt hela grejen.


Torsdagen den 20 september 2018 - Storslaget

Nu under hösten slår Skellefteå kammarkör och Kammarkören Sångkraft från Umeå sina påsar ihop och tar sig (bl a) an Frank Martins Mässa för dubbelkör. Det är ett av körvärldens mest älskade verk, det blir både mjukt, varmt och storslaget framfört av två bra körer tillsammans. Leif Åkesson leder och dirigerar.

Umeå: Umeå stads kyrka lördag 20 oktober kl 18:00
Skellefteå: Sankt Olovs kyrka söndag 21 oktober kl 18:00


Fredagen den 21 september 2018 - Höst

Med skrikande bromsar susade jag nerför Tjärnbergets trolska backe…

…för att sekunder senare landa i en dal exploderad i höst.


Lördagen den 22 september 2018 - Fest

När Skellefteå kammarkör och Kammarkören Sångkraft från Umeå har fest tillsammans så kan det se ut så här…


Söndagen den 23 september 2018 - Rep

…och när Skellefteå kammarkör och Kammarkören Sångkraft från Umeå har rep tillsammans (i samma lokal som ovan) så kan det se ut så här.


Måndagen den 24 september 2018 - Karljohan

Stensopp, karljohan. Det latinska namnet Boletus edulis betyder ”ätlig klump”. Upplands nationalsvamp. Krymper till cirka en halv procents storlek när man tillagar den.


Tisdagen den 25 september 2018 - Must

Ett litet tillskott till mitt framtida lilla Star Trek-museum i källartrappen. Införskaffat på Nordsken i maj, återfått från en vän fyra månader senare.

”Freedom is irrelevant. Self-determination is irrelevant. You must comply.”


Onsdagen den 26 september 2018 - Hasse

Ett av tändstiften satt så hårt fast att gängan blev skadat när Hasse till slut lyckades dra loss det. Troligen hade det fastnat på grund av kylarvätska som letat sig dit genom en spricka i en packning någonstans. Hasse fick behålla bilen en dag till för att byta packning och gänga.


Torsdagen den 27 september 2018 - Sånt

Man kan ju undrar varför vi ser på sånt här.


Fredagen den 28 september 2018 - Pär

I en fullsmockad forumsal på Campus stod Pär Holmberg, fd tevemeteorolog och numera naturskadespecialist på Länsförsäkringar och föreläste om klimatförändringarna under parollen Det minsta vi kan gör är så mycket som möjligt. Ett viktigt ämne – rentutsagt livsviktigt för människosläktets (och andra arters) väl och ve, och jag taggar för ett än så länge hemligt projekt.


Lördagen den 29 september 2018 - Varför

Jag undrar inte alls varför vi ser på sånt här. Genialiskt.

”Ett köpcentrum vid en stor motorväg utgör platsen för en apokalyptisk musikal. Formsäker animation till auto-tune musik framförd av Klungan. Om befrielse genom den stora katastrofen.”


Söndagen den 30 september 2018 - Diversre

Alltmedan Mona filmades görande diverse akrobatkonster på halvt avmonterad studsmatta

så målade andra färdigt en sida av en garagebyggnad.

Sen sänkte sig mörkret över bygden. Det är inte lika roligt att cykla i skogen i mörker, men det går. Och jag behöver.


» Senaste!




  • Hem