Torsdagen den 1 juni 2017 - Kusin

Höna

Det här är inte Mona, det är hennes kusin Viviënne. Vi äter pannkakor. Hon har inte ett mjukisdjur i knät.


Lördagen den 3 juni 2017 - Gator

Gata

En kör är ute och spatserar på Amsterdams gator.


Söndagen den 4 juni 2017 - Bunkrar

Hagelslag

Klart man bunkrar chokladströssel när man är där det faktiskt finns att köpa.


Måndagen den 5 juni 2017 - Yrvaken

Liten

Ett lagomt stort flygplan landande på en sketen liten flygplats och en yrvaken kör stapplade ut, helnöjda efter en långhelgs egotripp i Amsterdam. Tack, SKK!


Tisdagen den 6 juni 2017 - Nappa

Tur

En liten fisketur i kanoten. Men det vill inte nappa, vilket är att betrakta som lite oväntat med tanke på hur mycket på hugget småfiskarna i Idatjärn varit senaste åren. Dom kanske bara är lite loja efter den sega våren.


Torsdagen den 8 juni 2017 - Vadmuskeln

Väg

Efter några dagars härliga gastronomiska utsvävningar i mitt andra hemland så var det dags att sätta mig på cykeln igen. Kolla in vadmuskeln – wow!


Lördagen den 10 juni 2017 - Trampa

Iväg

Där brände de iväg, de som skulle trampa 53 kilometer i skogarna norr om Bergsbyn och Skelleftehamn. Själv ämnade jag starta en tio minuter senare, tillsammans med de andra som skulle köra 20-kilometerslopp. En sträcka som för mig är som en vanlig längre motionsrunda, men man tar ju i lite extra när det är cykellopp. Mitt första, ever. Kom på 21:a plats (av 36 startande motionsklass (herrar)). 1:10:04. Helt ok by my standards.


Söndagen den 11 juni 2017 - Tempo

Älv

Tur att det mest var ben och knän som tagit mest stryk under gårdagens cykellopp, ty idag var det dags för en halvmil utför Byskeälven, och då är det mest överkropp inklusive armar som får kämpa. Trots av svärfar lånad dubbelpaddel så var det svårt att hålla jämnt tempo med den smäckert linjeformade Elvegris innehållande tre paddlare. Men både jag och Mona är sjukt nöjda med vår illgröna Kitty. Mersmak!


Måndagen den 12 juni 2017 - Tvätta

Kaos

Alla har ju varit med om att, klockan halv sju på morgonen, utan medhjälp från någon annan människa, medelst vatten, tvätta en kattrumpa ren från bajs.


Tisdagen den 13 juni 2017 - Sommarfest

Hjärtat

Sommarfest på Hedens förskola. Sång, bullfika till självkostnadspris, tipsrunda, ”ansiktsmålning” och såpbubbleutdelning.


Onsdagen den 14 juni 2017 - Balansgång

Staket

Pasta med pesto, mozzarella och tomat ute i trädgården. Katt i Pudelns flexikoppel utforskar omgivningarna, inklusive balansgång på staket.


Torsdagen den 15 juni 2017 - Fem

Tårta

Här äter vår älskade rufsunge tårta till frukost. Det är för att hon fyller fem år just idag. Grattis världens bästa Mona!


Fredagen den 16 juni 2017 - Blodlönnen

Blod

Idag var det någon som hittade vår cachegömma på ångsågen i Norra Drängsmark. I loggen skrev de att de hade varit där för en månad sedan men då hade det varit alldeles för mycket snö och is för att lyckas plocka fram den. Idag är det högsommar, allt är utslaget och växer så det knakar. Gårdens mest spektakulära skådespel bjuder blodlönnen på under kvällstimmarna.


Lördagen den 17 juni 2017 - Gladare

Ner

Gladare än så här kunde man inte bli idag. Men så heter också festivalen Joypeak.


Söndagen den 18 juni 2017 - Greppet

Kö

Som avslutning på dagens femårskalas med förskolekompisarna öppnade Den Långa Rödhåriga porten för att sätta igång fiskdammen. Men där fanns inget fiskespö, utan bara ett brev från Sommarskuggan som hade gjort ett bus och gömt undan fiskespöet. För att hitta fiskespöet måste ungarna hitta gömda ledtrådar som sen pusslades ihop till slutlig ledtråd som avslöjade var fiskespöet fanns. Jag tror bestämt att de gillade greppet.


Måndagen den 19 juni 2017 - Ostträsket

XP

Dagens bild har mycket lite med Windows XP att göra.

Detta är Ostträsket, sett från norr. Hela sjön och viss mark runtom är naturreservat. Enda sättet att ta sig till strandkanten någorlunda helskinnad är genom att beträda fält med planterade grödor. Får man gå där? Hur gör de som har båtar (inkl utombordare) förankrade vid strategiska strandkanter? (Det går bilspår över de med grödor planterade fälten.) Jag tror jag måste ringa en bonde och fråga.


Tisdagen den 20 juni 2017 - Kiss

Vatten

(Observera att norra Västerbotten ännu inte har några större restriktioner när det gäller vattenförbrukning – det är alltså fortfarande tillåtet att fylla poolen här.)

Mona har fått en ny fin pool av mormor och morfar i födelsedagspresent. Den har färgglada glada fiskar på utsidan och framförallt är den vit på insidan. Och därmed syns med all tydlighet våra vårliga observationer att vårt kommunala vatten inte riktigt är i toppform. Det ser ju ut som om hon badar i kiss.

Dialog med kommunen är inledd, i alla fall genom att jag väntar på att en kommunvattengubbe ska höra av sig. Vilket i våras krävde, då jag tog kontakt med dem i värmepumpsärende, cirka fyra påminnelser till kommunens stackars kundtjänstarbetare, cirka 1,2 gånger i veckan, innan de faktiskt gjorde det.


Onsdagen den 21 juni 2017 - Mörkt

Natt

En gång vartannat år dristar jag mitt till att byta tema på min smartphone. Just nyss släppte Sony ett midsommartema som jag tyckte vore trevligt att ha, i alla fall under en begränsad tid. Och den är fin och fiffig – det händer grejer kring midsommarstången ibland och den följer dygnets alla timmar med gryning, dagsljus, skymning och natt. Jag behöver bara klaga lite – aldrig att det är sådär mörkt på natten under midsommar där jag bor. Helt klart en söder-om-dalälven-produkt.

Årets midsommarsolstånd nådde inte sitt fulla potential i år i och med tjocka regntunga moln. Ändock. Så här mörkt var det halv ett natten mot 21 juni:

Dag?


Torsdagen den 22 juni 2017 - Plötsligt

Brev

Det är inte varje dag som man får kärleksbrev i brevlådan. Men plötsligt händer det.


Fredagen den 23 juni 2017 - Midsommaraftonen

Vy

Vy från ett garagetak, midsommaraftonen 2017 kl 00:09. Vilken underbar landsända man bor i ändå!


Lördagen den 24 juni 2017 - Trolsk

Skog

Hej igen, min favoritskog mellan Tjärnberget och Ettberget mellan Stormark och Myrorna. En liten, lagom rotig stig igenom en trolsk tall- och gransal.

 


Söndagen den 25 juni 2017 - Supersöt

5

En supersöt marängtårta till en supersöt femåring.


Måndagen den 26 juni 2017 - Hörn

Hörn

Ett hörn i vårt hus. En vissnad liten midsommarstång, en kandelaber, ett par betongdjur, lite gammalt påskris, några krukväxter, en tavla, en fjällpanelvägg, en ljus gardin mot ett ljusare fönster, en katt i ett fat.


Tisdagen den 27 juni 2017 - Staycation

Kast

Årets staycation har inletts. Tillsammans med bror, svägerska och treårig brorsdotter drog vi till de västra delarna av Skellefteå kommun: Lapland Edition, nämligen Café Ångloket i Kusfors och sedan Svansele Vildmarkscamp i… Svansele. Där kunde man till exempel kasta lasso mot ett par renhorn. Den Långa Rödhåriga glänste starkt med sin lysande kaststil.


Onsdagen den 28 juni 2017 - Förväntan

Spring

Staycation fortsätter. Denna eftermiddag på Lilleputtlandet i Stämningsgården. De har en passande slogan: Mer Än Du Tror. Och jo, det fanns mer att göra där än jag trodde det skulle göra. Här är Mona och lillkusinen på väg till entrén, fulla av förväntan.


Torsdagen den 29 juni 2017 - Dyblöt

Bad

Det här var innan farsan blev dyblöt i vattenkrig.


Fredagen den 30 juni 2017 - Koppla

Lång

Varför grinar jag så där? Hur lång är piren? Hur kallt är vattnet? Hur lång semester har jag kvar? Hur mycket lyckas jag koppla av? Kommer midjemåttet öka eller minska under semestern? Är detta enda solbrännan jag får i år? Hur många norrmän bor i Byske idag?


» Senaste!
  • Hem