Torsdagen den 26 maj 2022 - Allt

När jag nu passerat halvseklet tyckte jag det var lämpligt att lämna en del av mina musikaliska alster till eftervärlden. Bättre de ligger på Spotify än bara på en lokal hårddisk utan lyssnare. Det här är mitt Best of-album, där jag har (hård-)sorterat ut stycken som jag skapat genom åren, från nittiotal till nutid.

Hittas på Spotify, Deezer, Apple music och Youtube Music via denna sida.

NV (2011 Remastered Version)
Någon skulle kunna tro att denna är en gammal hyllning till en lokaltidning i Norra Västerbotten, men nej. Jag hade svårt att hitta på ett namn, men till slut krystade jag fram namnet Night Vision i ett försök att vara lite sådär spejsigt new-ageig. (Detta var tidigt nittiotal, då jag knappt visste var Västerbotten låg.) Originalnamnet duger inte idag, men som remake duger den som startspår. Den rivstartar som en mörk höststorm men lugnar sig och går via några intermezzon till ett avslutande stillsam storslagenhet.

Min svala älskade
Klart man ska ha en jullåt. Om en äkta kärlek, om än lite ovanlig och svår.

Göran och hans vänner
Klipptes ihop i samband med riksdagsvalet 2006 (inklusive alla dåvarande partiledare). Samtliga medverkande har gett sitt personliga medgivande – muntligt eller skriftligt – att detta verk publiceras. Fatta hur svårt det är att få direktkontakt med offentliga personer (som sig bör, i och för sig). Jag var på gränsen till förföljeväckande beteende i mina försök att nå en av dem. Jag säger inte vem, men han har en huvudroll.

Jörnsbor – Speedfanfar för trumpet och tribehatz
Uppgiften på ett av logopedprogrammets lingvistikmoment på Umeå Universitet på 00-talet var att akustiskt manipulera en inspelning av meningen Jag vill lämna några långa Jörnsbor så att orden jag, lämna respektive långa betonades. Som alla vet förändras även de kringliggande ordens melodi beroende på det betonade ordet vilket gjorde uppgiften knepigare än väntat, men jag vill minnas att jag rodde hem uppgiften väl. Här är min hyllning till uppgiften. Ägaren till rösten har gett sitt medgivande till publicering.

Quarter Past Six
Ännu ett fall av svårighet att döpa en instrumental låt. Men i sin linda sparades låten för första gången på diskett klockan kvart över sex en vårkväll 1996. Det här är en originalinspelning från då (och därmed inte världens högsta hi-fi), med instrument från min gamla trotjänare Roland D-10 och samplingar på en Commodore Amiga, vilket bidrar till den smula råa ljudbilden som jag tycker bidrar till låtens karaktär på något sätt. En lokal favorit. Ge den en chans.

Williams (2013 Remastered Version)
Tänk dig en spielbergsk äventyrsfilm och dess fem minuter långa inledningssekvens (förtexterna) med många vändningar, i vilken huvudkaraktärerna presenteras. De är på jakt efter någonting, kanske en gyllene guldanka, och rör sig i olika miljöer – på en marknad i en stad i orienten (00:45), glatt marscherandes mot nya mål genom öknen (01:37), flygandes uppe bland molnen (03:13) eller fajtandes stora havsmonster (03:58)… Mot finalen (04:41) vet vi att vår/våra hjältar lyckats med det svåra uppdraget och samtidigt besegrat grymma nazister och trångsynta sovjetkommunistmilitärer (som naturligtvis också varit på jakt efter den gyllene guldankan).

Absent
En kort sång med en (knappt hörbar) självömkande text.

Remember Your Way (2022 Remastered Version)
Min mor gick bort i februari 2005 65 år gammal och några år senare gjorde jag detta. En skapelse om och till henne. Låttextförfattande är inte min starka sida, men det jag vill ha sagt har fått lov att vara kvar och styra resten av låtens struktur. Det finns en del röda trådar i melodier, rytmer och instrument. De inledande tonerna spelas på min mormorbrors knappdragspel.

Allt (2022 Remastered Version)
Som sagt, låttextskrivande är verkligen inte min starka sida, så försök bortse från den delen. Den här har andra kvaliteter.

Still
Igen en lyrisk tveksamhet, men jag är ganska nöjd med arret och soundet i övrigt.

RMS Titanic III (2008 Remastered Version
En remake av tredje satsen av ett verk jag gjorde i början av karriäen. Just detta illustrerar en färd genom vatttenmassorna, ett nedslag, ett ökat tryck och en evighet.


» Senaste!
  • Hem