Söndagen den 1 december 2013 - Brygga

Inatt kom det mer snö. Ut och skotta. Och njuta av vitheten.

Och drömma sig tillbaka till livet vid en brygga.


Torsdagen den 5 december 2013 - Äggmök

Jag bli lika lurad varje gång. En arbetsdag till ända, sitter bänkad på bussen, halvvägs mellan Piteå och Pite havsbad. Och så sitter någon på bussen och fiser. En riktig bomb. En äggmök. Det händer varje gång jag är på väg hem från jobbet.

Nämen. Javisstja. Munksund. Pappersmassefabrik, eller vad det är. Stackars pitebor som måste leva i det varje dag. Idag var jag till exempel nödgad att försäkra en kollega om att jag just inte släppt väder i kopieringsrummet, men det hade jag inte behövt, hon var högst medveten om varifrån odören kom. Betyder att jag helt riskfritt kan släppa mig i Piteå när som helst, var som helst, och komma undan med det?


Torsdagen den 19 december 2013 - EFIT #11

Dags för en såndärninga dag där man ska ta Ett Foto I Timmen och lägga upp för allmänhetens beskådan. Det var ofantligt länge sedan, men nu är det jul och vi ser till att göra något vettigt av årets sista arbetsdag. (Och ja, det var ofantligt länge sedan det skrevs något här överhuvudtaget, men låt oss låtsas som ingenting och läsa vidare.)

Sex

Kring sexsnåret på morgonen kommer jag, efter en tolv minuters jagande på en mörk E4, fram till Byske, varifrån färden medelst buss fortsätter till arbetet i Piteå.

Sju

Kring sjusnåret har varit på jobbet en liten stund, försöker vakna till i fikarummet med en kopp värmande mjölkfritt silverté.

Åtta

Kring åttasnåret är det dags för årets sista patient, och jag förbereder med lite journalläsning. Djupa fåror i pannan.

Nio

Kring niosnåret är besöket över. På mitt bord står en björn med vilken man kan blåsa såpbubblor.

Tio

Kring tiosnåret har de flesta av mina kollegor förmiddagsfikat klart. Kvar står bland annat en skål med hemmagjorda polkagrisar.

Elva

Kring elvasnåret, efter några samtal med olika professionaliteter, skriver jag journaler så att knogarna brinner.

Tolv

Kring tolvsnåret serveras det i sjukhusrestaurangen en salig blandning av köttbullar, janssons frestelse, mimosasallad, potatisgratäng och kikärtsgryta.

Ett

Kring ettsnåret har jag ett litet ärende in till vår kära sekreterare, och hennes knogar glöder på every-minute-basis.

Två

Kring tvåsnåret har jag bänkat mig i en buss. Plattan visar ett avsnitt av Enterprise, en hyggligt modern och hyfsad Star Trek-serie från 2001-2005.

Tre

Kring tresnåret är jag tillbaka på E4, och det är precis lika mörkt som sist. På väg till vår älskade krabat på Drängens förskola.

Fyra

Kring fyrasnåret dricker Mona direkt ur kranen. Hon nobbar erbjudandet att dricka ur en vanlig mugg. Och varför skulle hon?

Fem

Kring femsnåret håller pannkakorna på att bli färdiga. Mona klättrar upp och gör sig redo.

Sex

Kring sexsnåret är det dags att återse Iggle Piggle, Upsy Daisy, Pontipinerna, Tomblibooerna, Makka Pakka och Hahooerna.

Sju

Kring sjusnåret borstar hon tänderna. Nästan alldeles själv.

Åtta

Kring åttasnåret har Mona däckat i säng. Lugnet sänker sig över Drängsmark 9.

Nio

Kring niosnåret lyssnar jag på ljudupptagningen från gårdagens julkonsert med kören.

Tio

Vid tiosnåret, lagom innan Den Långa Rödhåriga kommer hem från sitt jobb, gömmer jag en oinslagen julklapp. I ett av alla vrår i vårt hus.

Elva

Vid elvasnåret tar jag och Den Långa Rödhåriga ett par kvällsmackor framför teven. Vi njuter av en framförvarande ledighet och jul.


Lördagen den 21 december 2013 - Panik

Gissa vem som har namnsdag på årets mörkaste dag?

Och en skallig tomtes blick är en smula fylld av stress och panik dan före dag före dopparedan.

Stresstomte


Tisdagen den 24 december 2013 - Nöjd

Lagom till jul, vid dryga 18 månaders ålder, börjar Mona använda tvåordsmeningar. ”Mona färdig”, ”Sitta här”. Visserligen inte kompletta subjekt-verb-satser, men ändå. Logopedfarsan är nöjd. God jul.

Jul-13


Onsdagen den 25 december 2013 - Ninga

Juldagsshopping på ICA Maxi Skellefteå. Ninga ninga ninga ninga! (=springa)


Tisdagen den 31 december 2013 - Sibilant

Mona avslutar året med en viktig fonologisk milstolpe. Imorse sa hon ”bajs”. Med alla ljuden korrekt placerade och utförda på ett godkänt sätt. Bilabial tonande klusil (b), diftong (aj) och framför allt tonlös sibilant (s). Det är den sistnämnda som utgör milstolpen. Att hon använde ljudet i ett ord. Visserligen inte helt finslipad och helt dental, utan med förträngningen något längre bak i gommen, men fullt och gott godkänd som språkljud i svenska ord. Nu är det ju ett bra tag innan ljudet bör sitta med rätt artikulationsställe och användas överallt i alla ord, men det första steget dit är taget.


» Senaste!
  • Hem