Söndagen den 1 juli 2018 - Skog

Skog

I en skog nånstans mellan Drängsmark och Byske. Långt från närmaste asfalt. Värmen. Stillheten. Björnfrossan.


Måndagen den 2 juli 2018 - Bro

Såga

Såga sönder en bro på en lekstuga. Dränka in ändar och annat gammalt trä med impregneringsolja. Såga till nya fräscha trädelar. Skruva fast. Såga till spjälor och trallvirke, skruva fast. Måla. Gå vidare till nästa projekt.


Tisdagen den 3 juli 2018 - Korridor

Korridor

Den här bilden fick jag inte ta.

Det är inte från något flådigt hotell, eller jo, på sätt och vis… Det är en replika av en korridor från R.M.S. Titanic, från den vandrande utställningen om dito. En bra utställning.

Jag vågade inte känna på någon av hyttdörrarna. Tänk om jag då vips hade hoppat tillbaka 106 år och dragits in i den verkliga händelsen, utan någon möjlighet att ta sig tillbaka till nutid?


Onsdagen den 4 juli 2018 - Bry

BOTFOJ

Jag kunde inte bry mig mindre om att detta datum firas som nationaldag i USA. Däremot bryr jag mig mer om denna. Bra film, ännu bättre musik av John Williams.


Torsdagen den 5 juli 2018 - Kvällstur

Bastuhällan

Vi tog en liten kvällstur med Kitty i Kågefjärden. Vid Bastuholmen gjorde vi an och åt middag. Sjögräsnudlar med tillbehör. Onödigt (?) nyttigt och sjukt gott. Ett par geocacher tog vi också. En supernajs upplevelse, inte minst när vinden hade lagt sig ner för att sova.


Fredagen den 6 juli 2018 - Hon

Mona

Hon.


Lördagen den 7 juli 2018 - Hänförd

Cirkus

A var direktören. Mona och R och F och E och H utförde konster, tillsammans och var för sig. Manegen var säker, miljön storslagen och publiken hänförd.


Söndagen den 8 juli 2018 - Loppis

Loppis

En av sommarens alla traditioner är att köra ett par mil till Lillkågeliden och en loppis inhyst i ett lagom nedgånget hus där. Många rum, många fynd, bland annat en liten docksäng och en solstol modell äldre.


Måndagen den 9 juli 2018 - Badring

Strand

Säsongspremiär på en strand med liten badring.


Tisdagen den 10 juli 2018 - Stege

Flotte

Efter att hon hade gått och lagt sig fortsatte jag att jobba på en liten stege att ha på den inre bryggan, nu när den yttre bryggan tjänade som flotte en bit ut på tjärnen. Jag skulle ha kunnat ställa en högtalare på flotten och köra Uno Svenningsson på högsta volym men jag är inte säker på att grannarna hade uppskattat det.


Onsdagen den 11 juli 2018 - Parkerade

Enhörning

Den gigantiska enhörningen Milda fick tyvärr inte följa med in i huset. Hon parkerade sig istället utanför hennes fönster. Hon kanske ville ha gott om tid att förbereda sig för morgondagens revelj.


Torsdagen den 12 juli 2018 - Alternativ

Barn

Den visade sig nästan vara lite för stor för lek i badvatten för barn under 1.40. Men den fungerar alldeles utmärkt som alternativ hoppborg. Man kunde lätt missta tre barn för minst det dubbla när flamset runt den peakade. Det är inte ens säkert att benen till vänster och höger om dess hals tillhör samma barn.


Fredagen den 13 juli 2018 - Plumsa

Gräs

Den Långa Rödhåriga (eller snarare vi numera, eftersom vi är gifta) har ju en stuga i Bröntjärn, Brännkälen, bortom Skråmträsk. Dit kunde man förr ta sig med bil genom hyfsat högt gräs, men icket nu längre. Nu blev det till att plumsa. (På bilden är vi på väg bort från stugan, till vägen.) Tur att fästingarna inte brett ut sig till oss i norr (ännu).


Lördagen den 14 juli 2018 - Plocka

Gubbar

I Skråmträsk säljer de jordgubbar. Man måste plocka dem själv. 120 kronor för åtta liter stora och saftiga. Vad kostar en liter Finnerödjagubbar utanför ICA?


Söndagen den 15 juli 2018 - Norrmän

Klart

Egen naturpool i all ära, men idag längtade vi efter lite klart klorvatten och norrmän. Då far man till Byske.


Måndagen den 16 juli 2018 - Storspigg

Fisk

Från en oansenlig men ändamålsenlig liten brygga vid Lillkågeträsket försökte de medelst en smula otillräckliga redskap fånga storspigg. Det gick sådär, men vad gjorde det?


Tisdagen den 17 juli 2018 - Nära

Vagn

En glänsande röd niofemma av senaste modell (första generationen, sista årsmodellen) och en nära veteranklassad Polar från 1977. Läge för white trash-familjen att ge sig ut på en kort trailer trash-resa.


Onsdagen den 18 juli 2018 - Livet

Ned

Vi studsade ut till Bjurökkubb och ställde husvagnarna på en naturcamping nära stranden. Hettan var lagom men havet var svalt. Solen gick ned i nordnordost vid halvelvatiden. En strandtrubadur spelade i bakgrunden.

Livet.


Torsdagen den 19 juli 2018 - Livet

Stor

Vi drog till den majestätiska stranden Storsand ikväll. Glest befolkat, varmt vatten. Livet igen!


Fredagen den 20 juli 2018 - Het

Camp

Här har vi stått i ett par nätter. En gränd som stundtals blev lite väl het, men då bär man helt sonika bort matbordet dit det finns skugga.


Lördagen den 21 juli 2018 - Snurre

Snurre

Idag var det trästockdag. Vi for dit efter lunch för att titta på barnteater. Ellenor Lindgren trollband på ett lysande sätt alla barnen i 45 minuter med föreställningen Stigen. Till sin hjälp hade hon Anna-Stina Sarri med fagotten. Jag tror banne mig att hon lugnt hade kunnat hålla på i 45 minuter till.

Eftersom den på Köpenhamns Zoo utlovade heliumballongen uteblev så gjordes ett ballongköp innan vi for hem för middag. Men naturligtvis var snöret till ballongen tvunget att klippas av så fort vi kom hem. Efter det glider nu Snurre Sprått såklart omkring upp och ner i vårt hem.

Efter middagen kuskade vi tillbaka till trästockfestivalen för att inmundiga ett stycke konsert med Tomas Andersson Wij, som i vanlig ordning tillhandahöll vackra toner, texter, gåshud och inspiration. Tack igen, Tomas!


Söndagen den 22 juli 2018 - Regn

Regn

Imorgon fortsätter, enligt prognoserna, hettan och torkan som den gjort de senaste veckorna. Men idag fick vi en andningspaus. Lagom ihållande regn från aftonen och framåt, precis vad våra jordar och marker behöver. Och ljuset kring solnedgången! Ljuset!

Även om man kan argumentera ifall denna tork- och värmebölja är en tillfällighet eller inte så är det en obehaglig påminnelse för vad som – faktiskt – kommer komma i form av extremväder till följd av att vi människor inte klarar att anpassa våra vanor och förväntningar för vad som är normala möjligheter i livet. Jag tänker specifikt på det vi gör som bidrar till koldioxidutsläpp och växthuseffekt. Och temperaturen stiger tyvärr som mest i de delar av jorden – t ex våra breddgrader och längre norrut – där temperaturhöjningen i sig bidrar till ännu mer höjning. Det här är ett faktum. Det här är illa.


Måndagen den 23 juli 2018 - Glida

Älv

En regnbild, igen.

Klart.se ”lovade” växlande molnighet och skurar innehållande lagom lite regn under eftermiddagen. De stora regnmängderna skulle komma mot aftonsidan. Bra läge att glida nerför älven alltså, från stan till Bergsbyn där svägerskasvågerkusiner bjöd på surströmming (notera att jag väljer hamburgare alla dagar framför surisar). Och ifall även prognosen skulle glida lite så skulle jag såklart klara en störtskur på tio minuter – det var ju ändå varmt. Men i trettio minuter eller mer? Nja. Vädertjänsterna har tydligen extra svårt att förutspå väderomslag dagar som dessa. Så elva kilometer blev fyra och en genomblöt Thomas fick söka nödhamn vid villakvarteren i höjd med Korv-Ivars.


Tisdagen den 24 juli 2018 - Vertikalt

Vågor

Mer vatten idag, starka vindar och fortsatt varmt. Men inte från ovan utan i vertikalt led, i form av hyfsat höga östersjövågor vid Skatans sköna strand utanför Östanbäck. Lysande roligt!


Onsdagen den 25 juli 2018 - Vintern

Tjära

Idag peakade termometern på 31,9°. Ett utmärkt tillfälle att lägga på ett ytterligare lager tjära på våra två par Vita Blixten, och låta dem soltorka under solens strålar. Det gäller att vara förberedd, som sagt. Låt vintern komma!


Torsdagen den 26 juli 2018 - Hängmatta

Hängmatta

Vi for, över dagen, till vännernas sommarstuga på en halvö i en sjö i Västerbottens inland. Man kör bil i en timme och paddlar kanot i en kvart för att komma dit. Där finns ingen el eller rinnande vatten. Där äter man, pratar, badar, försöker sig på hoppjerkan, eldar inte, går på upptäcksfärd, går på slackline, klättrar i trädkoja, har föreställning, gungar, letar fisk med håv. Samt ligger i en hängmatta.


Fredagen den 27 juli 2018 - Bäck

Selsbäcken 1

Selsbäcken 2

Om än tagna i lite olika vinklar så är dessa två bilder tagna från samma plats åt samma håll på samma sak, nämligen nedströms Selsbäcken från bron i skogen norr om Tällåsen. Sjunde maj (övre bilden) nådde vårfloden sitt maximum, efter att dygnsmedeltemperaturen gjort ett kliv upp en sissådär femton grader några dagar tidigare, varpå snösmältningen rasade iväg i ett sällan skådat slag. Idag var bäcken en rätt blygsam bäck istället för en flod, efter en månads värme och torka.


Lördagen den 28 juli 2018 - Tid

Bro

Här repareras en lekstuga. Den så kallade ”bron” (”verandan” på rikssvenska?) behövde fixas till. Det görs i mån av tid.


Söndagen den 29 juli 2018 - Platser

Stig

I allt cyklande genom skogarna upptäcker man stigar som lantmäteriet inte visste fanns. Och andra spännande platser.


Måndagen den 30 juli 2018 - Kyla

Kyl

När temperaturen närmar sig 30 grader, när luftfuktigheten närmar sig 75 procent, när daggpunkten närmar sig 24 grader, ja då kan det vara alldeles underbart att komma in på Willys och kyla sig lite.


Tisdagen den 31 juli 2018 - Fick

Torsk

På Furuögrunds gästhamnscafé. Hon beställde in rökt torsk på salladsbädd. Och det var precis vad hon fick. Plus en citronskiva. Gott.


» Senaste!
  • Hem