Lördagen den 2 januari 2016 - Året

Det nya året skålades in med årsgammal Pommac. Vi hade inga fyrverkerier, inga smällare, inte ens några tomtebloss, så vi höll oss inne, ty det var långt till närmaste granne. Malena Ernman ringde ut och in med en ny, fin tolkning.

Som en smula sen nyårskaramell ger jag här förra årets (nästan) alla dagar, komprimerade till knappa minuten. Idatjärn skymtar till vänster. Vägen in till Drängsmark och Hemträsket till höger. Bilderna tog av Ida och mig med en GoPro HD Hero, redigerad med Adobe After Effects. Musik av mig.

Här är 2014 års film, med samma vy:

Och här är 2013 års film, med vyn ut mot Idatjärn:


Söndagen den 3 januari 2016 - EFIT #28

Vi kör hårt redan från tolvslaget, ty jag planerar vara uppe några timmar till. Ett foto i timmen. Och det finns andra som gör samma sak denna dag.


Tisdagen den 12 januari 2016 - Näringslivseliten

Det var jag och näringslivseliten i Skellefteå.

Och så Bosse förstås, fast det kändes mest som att jag pratade om mig själv. Att då beskriva sig själv som introvert (vilket det finns en god vetenskaplig grund för att jag är) måste ha verkat lite motsägelsefullt.

Hur som helst, medlemmarna i juryn satt där och verkade ärligt intresserade och en del visade bra engagemang inför det jag visade upp. Bosse själv gjorde ett bra jobb, även om jag tyvärr inte lät henom briljera som jag vet att hen kan. Och på grund av den nyfallna snöyran hade jag ju såklart kommit lite sent, vilket gjorde att jag inte riktigt hann med att presentera och prata om alla delarna i min affärsidé. Men jag gjorde så gott jag kunde. Gott nog, IMHO.

Jag har ingen aning om hur många hade tagits ut för denna första urvalsomgång. Om jag går vidare blir det en ny, längre presentation. Spännande!


Torsdagen den 14 januari 2016 - Vidare

Jag gick inte vidare i Vinn ett Aktiebolag-tävlingen. Men jag är inte alls bitter. (Obs – EJ ironi)

Kommunens näringslivssekreterare ringde upp med beskedet. Att hon ringde upp och inte bara skickade ett mejl (vilket hon också gjorde) är ett stort, stort plus. Hon tyckte att jag hade gjort en väldigt bra presentation och idén var mycket intressant, men juryn tyckte att mitt bidrag saknade bredden litegrann. Jag skulle kunna skylla på tidsbrist – att delen då jag pratade om utvecklingsmöjligheter och just breddning av produkten, den blev lite väl påstressad och tunn, även om jag fick med det mesta. Men sen är jag ju medveten om andra element som talade emot att jag skulle gå vidare. (Utan att förringa alla styrkor som min idé har.) Vi var tio bidrag varav fyra gick vidare.

Däremot vill juryn fånga upp och träffa alla ”förlorare” vid ett senare möte och se vad man kan göra för att utveckla idéerna. Det blir spännande. Tills dess (och därefter) fortsätter jag jobba vidare med Bosse.


Fredagen den 29 januari 2016 - Hemifrån

Det finns ju många fördelar med att jobba hemifrån. (Eller jobba hemma kanske det är det rätta uttrycket för min del.) Och såklart en och annan nackdel. En av fördelarna är att man kan ta lunch när man vill, dra på sig sina vita blixten och ge sig ut för en D-vitaminstärkande skidtur. Svårslaget!

Hemträsket

Hemträsket, Drängsmark, norra Västerbotten. Vårt hus skymtar bakom träden till vänster.


Måndagen den 1 februari 2016 - Skina

Det värsta med att ljuset kommer tillbaka i början av året är att solen börjar skina på datorskärmen och man slutar kunna se vad man jobbar med. Obeskrivligt jobbigt!


Torsdagen den 18 februari 2016 - EFIT #29

Okej, vi räddar den här bl… förlåt nätdagboken genom att göra en EFIT. Försöker uppdatera löpande under dagen (om det nu är någon som läser).


Måndagen den 22 februari 2016 - Värma II

Här följer en fortsättning på följetongen om vår värmepump. Första avsnittet återfinns här.

BjörnfilterDet var Hans och VKT som stod för goodwillen tror jag (peppar peppar), ty vi har inte fått någon faktura på följande: De kom hem till oss för att installera ett s k björnfilter (bilden) och att skölja tanken (vilket innebär tömning och uppfyllning). När de fyllde på tanken (och alltså lät 160 liter kommunalt vatten strömma igenom det kritvita filtret) så blev filtret lätt brunaktigt. Då blev det ju rätt uppenbart att det måste vara vattnet det är nåt knas på, inte nåt skumt elfel. Informationsmeddelandena slutade komma. Jag fick ett extrafilter och uppmanades byta filter ifall det ”blir brunare och kloggar igen”. Jag vet inte hur det ser ut då men filtret blev mycket riktigt mörkare med tiden. Informationsmeddelandena började dyka upp igen. Efter kontakt med Hans och VKT bytte jag filter, sparade det gamla filtret i en mörk plastpåse samt tillhörande restvatten i en glasburk. Det ligger en massa bruna partiklar i botten av burken. Efter bytet slutade inte informationsmeddelandena komma direkt, det krävdes visst en viss genomsköljning och omsättning av vatten för att de ska ske. Sedan var vi fria från informationsmeddelanden under cirka en månad, sedan kom de smygande tillbaka, alltmedan det nya filtret sakta blev brunare.

Nu är filtret lika brunt som det förra och jag skulle vilja byta ut det. I skrivande stund väntar jag på svar från Hans och VKT.

En teori som utvecklats under den senaste vändan är att det bruna är gammal rost som lossnat från de gamla gjutjärnsrör som ligger i marken på väg till oss. Sett från vårt lokala vattenverk så bor vi i andra änden av byn, längs en ändslinga som förser tre hushåll med vatten. Rosten lossnar i sjok och därför är det svårt att pricka av och lyckas ta ett vattenprov som inte är utan anmärkning.

Nu har vi även kontakt med kommunen som har varit här och tagit vattenprov som inte gett något utslag. Kommunens man säger sig dock vara intresserad av att gå till botten med problemet. Jag har bett om att få skicka vårt skitiga filtervatten alternativt gammalt brunt filter till analys.

Fortsättning följer.


Torsdagen den 25 februari 2016 - Fara

Vi såg bondfilmen Spectre igår. Den började bra men var sen rätt tunn i jämförelse med de andra senaste bondfilmerna. Men ändå. Mycket hot och död och våld och världen och arga män.

Inatt drömde jag att jag var ensam hemma en kväll, eller i alla fall vaken, Mona kanske låg och sov. Det var mörkt ute. Jag upptäckte att det stod ett par bilar med folk i på vår garageuppfart. Jag blev såklart nyfiken. Jag gick ut för att kolla vilka det var, just när det såg ut som om de skulle köra iväg. Ut ur en av bilarna kliver en kvinna i medelåldern, börjar prata engelska. Hon visade mig en bunt kort, typ kreditkort och visitkort med lite skrivet på. Hon undrade om jag kände igen någon av namnen som var skrivna på korten. Det gjorde jag inte först, det stod ”Lindvall” och något annat svenskklingande efternamn, men sen dök det upp ett kort med mitt gamla namn ”Thomas Saeys” på, och sen ett till. I samband med det klev en man ut ur den andra bilen, en stor man med rysk dörrvaktsuppenbarelse. Jag tittade på korten, och blev rädd. Jag tror jag sade att jag inte kände igen namnen, och de for iväg. Efteråt tilltog rädslan och grubblerierna. Var jag och min familj i fara? Skulle jag ha sagt att det var jag som var ”Thomas Saeys”? Vad hade hänt då? Eller var det lika farligt att göra som jag gjorde, ljuga och säga att det inte var jag? Det är ju inte så svårt att luska ut att jag bytt namn.

Tydlig koppling dröm och filmupplevelse. Tur det inte händer oftare.


Måndagen den 29 februari 2016 - Top of Lake Ida

Top of Lake Ida är ett hyfsat slumpvist återkommande race där det gäller att med vid tillfället gällande transportmedel klara av en specifik tävlingsbana (ca 155 meter) i eller på tjärnen nedanför vårt hus. (Tjärnen heter inofficiellt Idatjärn, passande nog uppkallad efter en grannes dotter.) Transportmedlet första tävlingssäsongen var en radiostyrd båt. Då hade jag tagit ledningen med tiden 0:49,4 mot W:s tid på 1:02,2. Ett par veckor provade D som gjorde sin bästa runda på 1:03,2.

Därefter har jag lyckats åka samma bana på skridskor med tiden 1:01,5. Den tiden krossades samma dag av Monas kompis O:s pappa H, som lättsamt explosivt (hur nu det går att kombinera) skrinnade banan på 0:25,3.

Top of Lake Ida

Igår var det dags igen, denna gång på skidor. Med vita blixten-träskidor sprang jag runt på tiden 1:12,5. Notera sprang, inte gled, ty på grund av tjock isbildning på undersidan av laggarna var det helt omöjligt att glida en enda millimeter på underlaget. (Dags att dränka dem med tjära igen.) Tiden inkluderar en vurpa efter andra kurvan. A, utrustade med välpreppade motionsskidor, gick i mål med tiden 0:54,3. Han filade senare ner den tiden med nästan tio sekunder, till 0:44,8. Efter att ha bytt till glidande motionsskidor lyckades jag komma ner till 0:50,1, men icke mindre än så. Jag måste träna mer på min kurvteknik. Cinclus kom på en hedrande tredjeplats med tiden 1:21,0 (inklusive vurpa även här). Tack för stroopwaflarna!

I sommar blir det simtävling.


Tisdagen den 1 mars 2016 - Uppvaktningen

Först ut att gratta var morgonpigga Mona och Den Långa Rödhåriga, tätt följt av Skellefteå lasaretts blodcentral via mejl i samband med en ombokning.

Men den i särklass roligaste uppvaktningen hittills kom per mejl från banken Avanza, på vilken jag har exakt 1,5004 (en komma fem noll noll fyra) stycken Skandiaaktier:

Sickna söta gossar!


Torsdagen den 17 mars 2016 - Oförtrutet

Vinterns hårdträning gav visst resultat. Hon gav inte upp. enda vurpan efter cirka tjugofem meter ryckte hon på axlarna åt, och stakade vidare. Hela vägen runt kamvallen (den lokala fotbollsplanen), oförtrutet. I mål med ett stort flin på läpparna.

Lilla vasaloppet


Söndagen den 20 mars 2016 - EFIT #30

Klockan hann bli halv elva innan jag lyckades erinra mig om att det minsann var EFIT idag. Efter allt flängande i veckan blir det en hemmadag idag. Huset behöver städas.


Tisdagen den 29 mars 2016 - Extremsportare

IMG_20160329_16904

Annandagens extremsportare. Självkast från vit sten ner i vit slushsnö.


Fredagen den 1 april 2016 - Glad

Vi har en ny familjemedlem. Den är ganska glad.

9-5

(Ps. Det är inget aprilskämt.)


Lördagen den 2 april 2016 - EFIT #31

En lördag med påtvingat hemmavarande. Eventuellt en liten biltur med glada bilen. Så lämpligt att då ta Ett Foto I Timmen. Det finns sjukt många andra som gör samma sak, just idag.

Detta inlägg uppdateras löpande.


Tisdagen den 12 april 2016 - EFIT #32

Så var det dags igen för en sån där dag igen då jag tar ett foto i timmen och lägger upp så att mitt privatliv blir till allmän beskådan. När jag började skriva bl… förlåt nätdagbok för sexton år sedan tyckte många i bekantskapskretsen att det verkade märkligt och läskigt att göra vardagen offentlig på det sättet. Och då lade jag inte ens upp några bilder. Idag är det vardagsmat och många rycker på axlarna (och då tänker jag inte på EFIT i sig utan på Facebook, Instagram och alla de där sociala medier-nymodigheterna som jag numera är för gubbig för att hålla reda på). Nåväl, here goes dagen:

 


Onsdagen den 20 april 2016 - Intervjuat

Fröken M på förskolan Heden i Drängsmark har suttit och intervjuat Mona, 3 år och 10 månader:

Vad heter du?
-Mona Matilda.
Var bor du?
– I ett rött hus, jag har en katt.
Vilka är ni i din familj?
– Oskar, Vidar. I mitt hus mamma Ida, pappa Thomas.
Hur många år är du?
– 3 år.
När fyller du år, vilken månad/årstid?
– När jag blir stor.
Vad är du bra på?
– Klättra i höga storklimpan bakom skolan.
Vad skulle du vilja lära dig?
– Lära mig blåsa bubblor, kullerbyttor.
Vad tycker du är roligast här på förskolan?
– Att leka med katten, den är söt.
Brukar du vara ledsen här på Heden, när i så fall?
– Nej, när det gör ont gråter jag, sen går det över.
Vem leker du med på Heden? Vem skulle du vilja leka med?
– Oskar.
Vem leker du med när du är hemma?
– Pappa, mamma.
Vilka färger är dom här sakerna? (röd, blå, grön, gul, rosa, lila, orange, svart, vit, brun)
Mona rabblar upp samtliga färger.
Hur många klossar är det här? (20 st)
Mona räknar och pekar till 20.
Vad vill du bli när du blir stor?
– Då vill jag bli eller kanske klä ut mig till en katt.

Älskade barn!


Lördagen den 30 april 2016 - Växa

Tänk att det börjar växa saker även här.

Våren

Fast isen ligger ännu kvar på en vindskyddad tjärn.

Isen


Torsdagen den 5 maj 2016 - EFIT #33

Idag är inte en vanlig dag i det här ekorrhjulet, ty idag drar vi utomlands, för att återse landet från förr och folket där. Passande nog så är det en sån där EFIT-dag idag, så tar jag fram mobilen och tar en bild ungefär varje timme. Uppdateras löpande. Det finns många andra som gör samma sak och de samlas här.


Tisdagen den 17 maj 2016 - Resan

För en vecka sedan kom vi hem. Sju dagar för att återacklimatisera oss, från landet där det är smockat med glada och vänliga folk och bilar, där en resa från ena till andra sidan av landet tar lika lång tid som en liten biltur Drängsmark – Malå, där högsommaren redan tycktes vara igång sedan länge – till landsändan där folk och bilar är lika glada och vänliga men man får använda kikare för att hitta dem, där naturen (i form av knipor, storskrakar, grodor, hundar, katter, tuppar, tranor, sångsvanar, ormvråkar, humlor och mygg) påminner om sitt sommaråtertåg, till veckan då grönskan exploderar från intet till allt. Nu gäller det att hinna med.

Då förlänger vi resan genom att lägga upp lite bilder här:


Söndagen den 22 maj 2016 - Sommardag

Cykel och buskar och flicka

På årets andra meteorologiska sommardag inhandlades en ny cykel och några växter: blåbärstry, blodnäva, hosta, waldstenia samt holländska röda vinbär.


Onsdagen den 25 maj 2016 - Delfin

Vi hade köpt en delfin i Holland, som enligt uppgift skulle växa sex gånger sin ursprungsstorlek om man lade den i vatten. Men inte hände det något med den i Monas badvatten. Blev bara lite slemmig.

Fram med bruksanvisningen.

Minst 72 timmar ska det ta.

Så nu ligger delfinen i en hink i tvättstugan. Spänningen kvarstår, dock något utdragen.

Delfin


Söndagen den 29 maj 2016 - Knubbigheten

Enligt bruksanvisningen ska den ha vuxit cirka 50% efter 72 timmar. Nu har det gått 96 timmar. Knubbigheten är påfallande.

Knubbig


Måndagen den 13 juni 2016 - Stor

Nu är delfinen stor. Två veckor senare.

Delfinen


Fredagen den 17 juni 2016 - Lärt

Mona tillkännager idag att hon har lärt sig göra kullerbyttor. Hurra!


Onsdagen den 29 juni 2016 - EFIT #33

Jag har missat några gånger, men den här gången hade jag satt klockan på ringning. Dessutom är det sommar och nån slags pseudo-semester. I’m shooting. Andra som gör samma sak, det hittar du här.


Måndagen den 4 juli 2016 - EFIT #34

Återigen en sån där dag som håller den här bl… förlåt nätdagboken någorlunda levande. Och idag har jag ju tagit (typ) semester, så jag slipper sitta i en källare hela dagen och slita mitt hår. (Problemet kvarstår dock, men jag får gräva ner det specifika bekymret några veckor.) Ett Foto I Timmen.


Lördagen den 16 juli 2016 - EFIT #35

Dags för den trettifemte omgången EFIT. En perfekt mulen dag att ägna sig åt städning av hus, stuga och garage. Utmaningen är att hålla Mona sysselsatt under tiden.


Onsdagen den 20 juli 2016 - Valp

Idag har jag fått provköra G:s valp. Det var ju veckans roligaste händelse! Hoppas vi ses snart igen!

Pltgb 903


Tisdagen den 26 juli 2016 - Flotte

Weeping Willows lyssnar vi på ibland. Ikväll kom de till Skellefteå för att ställa sig på en flotte i älven för att spela. Vi vill ju inte vara sämre, så vi tryckte in två gummibåtar i Rödis, skjutsade Mona till mormor och morfar i Kåge och slängde oss i skellefteälven för att ankra tillsammans med nittiotalet andra båtar bakom scenen.

En flotte


Onsdagen den 27 juli 2016 - Schackspel

Hemkommen från en förvånansvärt varmt bad i Falkträsket öppnar jag kartongen. En på grund av dålig embalering tillknycklad affisch med Star Trek-skepp på, en röd uniforms-t-tröja samt ett schackspel med The Next Generation-gubbar som spelpjäser. Ett litet steg mot en seriös liten Star Trek-utställning i källartrappen!

Schack


Torsdagen den 28 juli 2016 - Kusfors

Efter att ha jobbat några timmar drog jag och resten av familjen till Kusfors, ca 50 minuters biltur genom skogar och älvar. En lanthandel med ett imponerande utbud, det mysigt cafét inrymt i ett gammalt stationshus, och utanför står ett gammalt B-lok. Vi passade också på att återse en geocachegömma i/på loket. Mona bytte till sig en ballong.

Loket


Fredagen den 29 juli 2016 - Prutta

Mycket riktigt står det Skellefteå museum på ballongen. Och hon har riktigt svårt att slita sig från den. Blåsa upp, prutta ut, blåsa upp, prutta ut…

Ballong


Lördagen den 30 juli 2016 - Körgig

Ett så kallat körgig. Ett par ska gifta sig och har anlitat Skellefteå kammarkör. Ett ihopskrap av kören drar ett par låtar från läktaren. Rätt skönt att sjunga utan att synas.

Läktare


Söndagen den 31 juli 2016 - Vägg

Efter en halvklar dag i Hökmark med endast två åskmuller, styrde vi hemåt. Det skulle ta en timme att köra hem, ganska rakt norrut. Halvvägs hem, i stan, stannade jag för att tanka. Men hela stan var strömlös. Så även etanolpumpen. Ingen panik, vi körde vidare norrut, hukandes under årets svartaste moln. Bolmande, vridande, oroliga, mäktiga, nära. En blixt då och då, över landskapet vi var på väg mot. Jag svängde av E4:an av avfart för tidigt, ty vägen från Östanbäck till Drängsmark (till skillnad från Ostvik – Drängsmark) bjuder på lite vidare vyer från vilken man kan åskåda och ödmjukt beundra dramatiken däruppe.

Just norr om Drängsmark, kanske över Tällåsen, bildade molnen en kompakt vägg. Ett moln i fritt fall. Mona tyckte det såg ut som om molnen fått ben.

Moln


Måndagen den 1 augusti 2016 - Simma

Ingen blev gladare än jag att få äta upp påståendet att hon var en badkruka av rang. Bara hon hittade rätt teknik att ta sig ner i vattnet så konstaterade hon att hon faktiskt kunde strunta i att det var lite kyligt i vattnet. Det var ju mycket roligare att simma.

Sim


Tisdagen den 2 augusti 2016 - Sandlåda

Att byns enda pizzeria hade lagt ner fick vi försöka strunta i, ty nu hade vi tagit oss till Fällfors och Marranäsvältan och fick lov att vältra oss i norra europas störst föränderliga sandlåda. Sen drog jag, hon och W ner till Byske för lite fika på fräscha Fridas café. Inget mög – bara kvalité!

Sandlåda


Onsdagen den 3 augusti 2016 - Tennis

Tänk att det finns tre (3) allmänna tennisbanor i byn Drängsmark. Det var flera år sedan jag spelade tennis, och när W hälsar på är det ju givet att man provar. Och det gick ju bra. Ungefär hälften av ”på riktigt” slagna servarna hamnade där de skulle.

Tennis

(Den observante och trogne läsaren noterar att jag numera försöker ge mig på en slags EFOD – Ett Foto Om Dan. Observera även att jag egentligen inte har semester utan jobbar på med mitt företag på typ daglig basis. Bilderna speglar sådant som händer på dagarna utanför arbetstid. Bilder från ordinarie arbetstid skulle bli sååå tråkiga.)


Torsdagen den 4 augusti 2016 - Lunch

När det är lunch lägger jag ner arbetet för en stund och tar cykeln till Centrumhörnan. Vi beställer en souvas till mamma, en panini till mig och en varm macka till Mona. Gott!

Lunch


Fredagen den 5 augusti 2016 - Inte

Idag blev det inte mycket roligare än såhär.

Jobb


Lördagen den 6 augusti 2016 - Basalorum

Nedanstående bild får sammanfatta dagens äventyr. Jag, E och Mona körde åtskilliga mil grusväg av varierande kvalitet för att finna fem före detta nybyggen i kommunens ensliga nordvästra hörn. Det som är speciellt med dessa nybyggen är att de heter Snipp, Snapp, Snorum, Hej och Basalorum. (Snipp, Snorum och Basalorum är övergivna och utgörs av överväxta husgrunder, men Snapp är några bebodda (fritids?)hus i en skogsglänta och Hej är en rätt levande by med loppis och dansbana.)

Här har rödis tagit oss till Basalorum via en välväxt skogsbilväg några kilometer norr om Hej:

Basalorum


Söndagen den 7 augusti 2016 - Pyssel

Det var ju egentligen EFIT idag och jag började faktiskt ta ett foto i timmen men händelser under dagen fick mig att tappa lusten så jag fortsätter med mitt EFOD – Ett Foto Om Dagen.

Idag drog vi till Piteå. En eftersläntrarutprovning av min uttalsapp och så var det första gången nånsin som jag varit på Noliamässan. Mona hade allra mest peppat för att få träffa pyssel-Jenny (känd från teve) och när pyssel-Jenny uppenbarade sig i egen hög person och hälsade på Mona så var Mona bara lite, lite blyg. Och så gjorde vi en ekorre av en kotte, några trästumpar och lite målarfärg. Gissa vem som ska få den…

Pyssel-Jenny


Måndagen den 8 augusti 2016 - Bubble

Bubbelkitet vi köpte på noliamässan gjorde stor succé. Hur kul som helst! Bubbles for life.

Bubblor


Tisdagen den 9 augusti 2016 - Svarta

Vi lät bli att börja plocka svarta vinbär, ty 10% av alla bär var fortfarande lite rödaktiga. Vi väntar några dagar till.

Svarta


Onsdagen den 10 augusti 2016 - Måne

Efter avslutat dagsverke (och jag börjar verkligen se ljuset i tunneln nu) och middag så var det ändå Den Långa Rödhårigas tur att sköta läggningen. Läge för en cykeltur i skymningen. Sjutton kilometer runt stora fågelsjön Ostträsket. I ett misslyckats försök att försöka sikta sjön (den är liksom instängd i sitt eget naturreservat) fångade jag en måne istället.

Måne


Torsdagen den 11 augusti 2016 - Dekal

Har man en SAAB av senaste modell (det vill säga sista årsmodellen innan SAAB gick i konkurs) duger det inte att det står www.forslunds.se på baksidan. Särskilt som Forslunds säljer Volvo. Så då skaffar man en dekal och täcker över registreringsskylthållartexten.

Skylt

Okej, texten ljuger lite, eller ganska mycket, jag har inget rymdskepp i något Trek-universa. Men man måste väl drömma lite.


Fredagen den 12 augusti 2016 - Ljuset

Jag skådar ljuset i tunneln. Det låter förvisso som om resan på något sätt är tung och jobbig, och visst tar man två steg fram, ett steg bak, två steg fram under programmeringsfasen. Men alla svåra utmaningar är nu överkomna (peppar peppar) och kvar är lite utforming av en tips-från-coachen-sida. Sen är appen klar för släpp, och då tar något nytt och spännande vid: export till Google Play och Apple App Store och en väldans massa marknadsföring och andra nå-ut-aktiviteter. Spännande!

Inställningar


Lördagen den 13 augusti 2016 - Tillsammans

Vi hade en lugn morgon med hotellfrukost och omkringstrosande på ett folktomt Frescati innan vi träffade B, I, A & T och gick på naturhistoriska riksmuseet tillsammans. W anslöt för en stund för att titta på bland annat skelett och uppstoppade djur. Mona återfann en idol i T. Här visar T Mona hur man väntar på Roslagsbanan:

Vänt

Efter häng, muffins och middag hos familjen i norrort, drog vi tillbaka till smeten och det hotell vi skulle spendera natten, och vars hiss jag ensam fastnade i som liten. Tur att det är ombyggt nu. De har till och med ett soldäck med finfin utsikt:

Sthlm by skymning


Söndagen den 14 augusti 2016 - Roa

Det var inte utcheckning förrän klockan tolv så vi lät tiden gå ordentligt under förmiddagen (inklusive hotellfrukost). Sen promenad i stadens shoppingkvarter innan vi hämtade packningen och drog till Söder och W:s lägenhet ligger. Under tiden hade Mona världens feberfrossa och Den Långa Rödhåriga och jag såg fram emot att turas om att semestra i Stockholm resten av tiden. Men frossan gick över, hon fick roa sig kungligt i Skinnarviksparken, innan vi och fina E gick på Pane Vino och åt varsin pizza.

Pizza


Måndagen den 15 augusti 2016 - Betongförort

Dagens stockholmsdag gick i betongförortens tecken. Först ut till Skärholmen (betongförort) för att beskåda en i trädgårdsfanatikers värld berömd allmän park, Perennparken, insprängd mellan bostadslådorna där. Sen tillbaka till Bredäng (betongförort) för en liten promenad till Café Lyran (inte betongförort) för att möta härliga G. Fikat var fantastiskt, sällskapet nästintill oslagbart och utsikten från tornet utsökt.

Lyran

Utsikt från lyran

Därefter promenad tillbaka till Bredäng (betongförort) och buss till Älvsjö (inte betongförort?) för en promenad via gammal släktings villaområde till Östberga (betongförort), där jag bodde 1994-1998. Allmännyttan hade gjort sitt bästa att trivselifiera upp området på olika sätt, men jag konstaterade stilla att jag ändå trivs bäst i mitt hus vid en sjö i by i en skog i Västerbotten.


Tisdagen den 16 augusti 2016 - Skansen

Skansen

Den här bilden får sammanfatta dagen i stort. Halvklart, blåsigt, ute, mycket folk överallt, glädje (för det mesta). Här är vi ovanför björnarna på Skansen. (Skansen är mitt favoritutflyktsmål i Stockholm alla kategorier, och har varit sedan barnsben, och konstigt vore annars eftersom min mamma eventuellt tillverkades här då min mormor jobbade som stugvärd och morfar som vaktmästare. Jag älskar de kulturhistoriska miljöerna som presenteras och underhålls här – Skansen är ju såå mycket mer än björnar, apor och allsång.) Självklart tittade vi på så många djur som det gick, och fina W var med. W vägledde sedan oss och E på en japansk restaurang på söder ända tills mörkret lagt sig över huvudstaden, och oboy vad Mona var fascinerad av det ändrade ljuset och atmosfären i en levande stad efter mörkrets inbrott.

Imorgon drar vi hemåt.


Onsdagen den 17 augusti 2016 - Hemresans

Lunda

Dagen gick i hemresans tecken. Upp i ”ottan” för att slippa stressa hela morgonen. Vi lämnade W:s lägenhet såsom vi hoppas han vill finna den. Och oj vad jag avskyr den uppbyggda stressen att hinna med flygbuss, checka in bagage utan strul, gå igenom säkerhetskontrollen utan att bli utskälld eller mötas av rätt otrevliga och opersonliga blickar. Det är först när jag sitter i flygplanet som jag kan slappna av på riktigt (om man nu räknar Monaunderhåll för avslappning). Morfar möter upp på Falmark aka Skellefteå Airport och resten av dagen är det som att hela drängsmarkska familjen Ljungblad simmar igenom en trötthetssopppa, vi är helt slut hela eftermiddagen och kvällen och Mona orkar knappt hålla sig vaken till andra sidan artonstrecket. Bra resa har det varit, men hemma bäst. Imorgon tar vi vardagstagen.


Torsdagen den 18 augusti 2016 - EFIT #36

Jag kom igång lite sent med dagens EFIT, men har man varit på resande fot så räknar jag med att post-travel-förvirringen godkänns som skäl till giltigt förfall. Dessutom gör jag EFOT (Ett Foto Om Dagen) nuförtiden, so my conscience is clear. Sidan uppdateras typ löpande hela dagen.


Fredagen den 19 augusti 2016 - Nedkrypen

Nähäpp, det bidde ingen bild idag. Hela dagen satt jag nedkrypen i källaren och försökte knäcka den sista kodnöten (som jag inte trodde fanns). Och den knäcktes till slut och nu har jag börjat fylla på med instruktioner och tips från coachen. När jag trodde klockan var fem visade sig den vara halv åtta. Så går det när man har flow.

Imorgon fortsätter EFOD.


Lördagen den 20 augusti 2016 - Industriminne

Ångmaskin

Den Långa Rödhåriga tittar på bilden och säger: ”Det kändes lite som ett lok som skulle åka iväg.” Men det skaulle den inte, Drängsmarks egna fullblodsångmaskin satt och sitter fast i sitt fundament, och dessutom är det ett hus byggt runtomkring och över den. Några gånger om året drar de igång den, sågkarlarna, för att såga lite plank och hängrännor av trä. Idag var det en sådan dag. Sågens dag. Fullt med folk som vill titta på Årets Industriminne 2007 in action (plus köpa lotter, äta palt, hamburgare eller bara gofika, trampa trampbåt i dammen, pyssla, rida ponny, hoppa hoppborg…). En av sommarens sista dagar.


Söndagen den 21 augusti 2016 - Åtta

Åtta ungar föddes sommaren 2012. Åtta ungar träffas på Kyrkholmen varje sommar och får presenter.

Fyra


Måndagen den 22 augusti 2016 - Annanstans

Eftersom företaget har köpt in en bärbar macdator av senare modell tänkte jag prova det här med att flytta kontoret någon annanstans. Valet föll på Skeribi, numera (sedan tio år tillbaka?) Campusbiblioteket, där jag och studentvänner spenderade mången timmar under min utbildning. Sedan jag fick legitimationen har jag satt min fot där kanske en gång, så det var väl hög tid nu.

Skeribi

Det gick alldeles utmärkt att arbeta där idag, men det var också ganska lugnt och folktomt. Skolorna på högskolenivå har ju inte riktigt kommit igång ännu. Om någon vecka är det nog mer livat där.

(Kerstin satt troget och hälsade vid ingången. Hej, det var inte igår.)


Onsdagen den 24 augusti 2016 - Avrättningsvandring

Rek

Jag och E irrade runt i en mörk tallskog på Bureheden ikväll. Rekognocering inför avrättningsvandring pågår. E är ju ganska mörkrädd, fast jag lät bli att skrämma honom. Det vore inte schysst.

(Det är tyvärr slutsålt sedan länge, men det går förstås att, mot en summa pengar – avtala tid för en personlig guidning vid ett senare tillfälle.)


Torsdagen den 25 augusti 2016 - Ruskigt

Kartongbila

Ja, det är precis så ruskigt som det ser ut.


Fredagen den 26 augusti 2016 - Målat

Kartongbila 2

Nu är den typ klar. Den duger som tur är inte alls till att hugga av människohuvuden med. Tittar man inte särskilt noga ser man till och med att det är målat ovanpå maskeringstejp ovanpå ett par kartongbitar. Men där den ska komma till användning kommer det vara ganska mörkt, så det gör inget att den ser så amatörmässig ut.


Lördagen den 27 augusti 2016 - Palla

Palla

Så här i slutet av augusti så är det verkligen hög tid att skörda frukterna. Krusbär, svarta vinbär, rabarber, squasch, gurka, fysalis, tomat, bönor, morötter, rödbetor?, och naturligtvis äpplen. I år passar vi på att palla äpplena innan de faller ner och går sönder.


Söndagen den 28 augusti 2016 - Avrättningsvandring

Bureheden

Då var det fullbordat. Vi möttes upp på Axvägen, lastade guldbilen, körde till platsen. Tände eldar, mottog parkeringsguiderna, placerade våra bilar, iklädde oss mantlar med tillhörande huva. Väntade på gästerna. När alla hade samlats runt en av eldarna, gick vi fram, ur skogen, och E började berätta. Jag sade inget på hela resan till platsen, utan jag agerade vägvisare genom den svarta skogen. Ingen fick se mitt ansikte, väl dolt under den stora huvan. Även om jag var en del av skådespelet så var rysningarna ständigt närvarande. E levererade på ett utmärkt sätt. Bravo!

Avrättningsvandring på Bureheden.


Måndagen den 29 augusti 2016 - Stark

Mörker

Okej för att jag har en stark cykellampa, men det är ändå kolsvart i skogen bredvid och bakom. Och fullt med björnar. Och det spelar ingen roll hur fort jag cyklar, mörkret förföljer mig ändå.


Tisdagen den 30 augusti 2016 - Kanot

Morfar

Det är lite oklart om detta är morfar i kanot i havet eller i en liten tjärn, men upphovsflickan är i alla fall helt klart inspirerad av dagens färd. Morfar har mycket hår och sitter tryggt i båten.


Onsdagen den 31 augusti 2016 - Undersökning

Jag råkar av någon anledning vara med i SIFO-panelen. Då och då mejl dimper det ner ett mejl när det är dags att delta i undersökning, och oftast gör jag det. Endast ett fåtal gånger har jag avbrutit att svara när det visat sig vara ett ämne som föga intresserar mig och jag har inte haft tid. Alla undersökningar jag deltagit i hittills har hittills renderat i en biobiljett.

Idag var det dags igen. I mejlet står det att undersökningen ”den här gången tar ungefär 22 minuter att besvara”. I själva undersökningen står det att frågorna kan ta upp till 22 minuter att besvara”. Så mycket tid har jag inte, men okej, det skadar inte att börja, och ibland kan det gå fortare, beroende på vad man svarar. Här kommer frågorna:

Hur gammal är du? Anger 44.
Är du man eller kvinna? Väljer alternativet Man (av endast två alternativ).
Bor du i storstad, mellanstor/liten stad eller landsbygd? Väljer alternativet Landsbygd.
Vad har du för postnummer? Anger 93496.
Hur ofta dricker du öl? Väljer alternativet Mer sällan/aldrig.

Och där tog undersökningen slut. Det tog mindre än en minut. Där ser man.

Dagens bild är från Wayne’s Coffee i Skellefteå, just efter öppning. Jag drack inte öl där heller. (Inte heller kaffe.)

Wayne's


Torsdagen den 1 september 2016 - Minne

Facebook är ju egentligen inte så himla roligt nuförtiden, i alla fall inte som en kanal för privat offentlig exhibitionism. Förr kanske det var roligt att offentliggöra vad jag skulle äta till middag, och läsa vad andra skulle äta till middag, men inte idag. Behållningarna idag är mer av nyttoslag och fikonsurfande (=surfa på internet utan mål och mening). Och så blir man påmind om inlägg man gjorde denna dag tidigare år.

Dagens bild är en skärmdump från dagens minne på facebook.

sjuuuuuk

Det var allt för idag.


Fredagen den 2 september 2016 - Hårddisken

Jämfört med veckans tidigare arbetsdagar så var denna tämligen usel. Jag har förvisso hunnit registrera en ny domän för firman samt jobba lite på utkastet till appen på Googles developersidor, men under tiden jag höll på med det så blev jag plågsamt varse om att allt inte stod rätt till med min dator. Tillfälliga frysningar, utforskarfönster som kraschar, filöverföringar som tar femtio gånger längre tid än normalt. Det började troligen redan igår, då jag och Den Långa Rödhåriga noterade att hårddisken på vilken alla dokument ligger lagrade, började arbeta frenetiskt. Utan egentlig anledning. 100% aktivitet. Känns skakigt.

Så idag har jag ägnat större delen av dagen åt felsökning och googlande till tusen. Som tur är har jag arbetsfilerna säkrade i ständig backup mot det s k molnet, men inte allt det andra, personliga. Så en panikbackup är på sin plats. Problemet är att det med nuvarande överföringshastighet så skulle det ta en dag eller så att kopiera över allt. Innan den är klar med det har jag en känsla av att hårddisken skulle lägga av helt. Så jag försöker hitta andra lösningar på problemet.

Nu är klockan är kvart i tio på kvällen.

Chkdsk


Lördagen den 3 september 2016 - Trumpen

Blåbär

Hon ser lite trumpen ut.

Är det för att det nästan bara fanns lingon här?

Är det för att dumma mamma och pappa rekommenderade blåbärsplockning framför lingonplockning?

Är det för något annat jag har glömt bort?

Vad det än var så gick det över i nästa sekund.


Söndagen den 4 september 2016 - Svampen

Svampen

V, Monas bästa kompis, säger: Kolla svampen!


Måndagen den 5 september 2016 - Hopp

Det blev ingen EFOD-bild idag, men om jag skriver ett inlägg ändå så är ju alla fall hälften vunnet.

Körde in till stan med en trasig hårddisk i hopp om att ICD på något magiskt sätt skulle kunna gräva fram 660 gigabyte ur den. De skulle göra sitt bästa, sa de.

Sen studs iväg till en affär som man fick ont i huvudet av. Giftiga färgångor satte sig i bakhuvudet direkt, men jag lyckades i alla fall beställa en bättringslack till bilen av en hjälpsam man inne på lagret, som dock hade misstänkt lång latens i kommunikationen.

Efteråt lunch med gamla goda ex-kollegan tillika bröllopsfotografen C.

En stund senare ringer ICD med sorgligt besked. Dom har inte lyckats gräva fram något. Det blir till att skicka den till ett labb. Det blir dyrt. Mjaha. Inget att diskutera, bara att skicka in. Gaaah.


Tisdagen den 6 september 2016 - Halvrepris

SKELLEFTEA

Mitt livs första VAB-dag som egenföretagare… Trots att vabbaren egentligen var sjukare än barnet så drog vi in till stan för en slags halvrepris från igår. Imorgon tar vi omtag, på många plan.


Onsdagen den 7 september 2016 - NAS

NAS

Nu har jag skaffat en NAS. För backupper. På bilden syns själva NASen, med RAID-disk nr 2 på väg ner. Ungefär en vecka för sent. Samtidigt som jag hämtade NASen på posten så skickade jag iväg den havererade disken till Ibas. Ibas själva intar såklart en väldigt hoppfull inställning på sin hemsida. Vi håller tummarna i vilket fall.


Torsdagen den 8 september 2016 - Trek

Jag vet att jag tog en risk när jag tog på mig den där tröjan i morse. Alla vet ju att de som bar en röd tröja i Star Treks originalserie 1966-1969 löpte alldeles för stor risk att dö innan avsnittet var till ända. Men jag tänkte, jag ska ju ingenstans idag, så vad kan hända?

Och det gick ju bra. Tur det, för idag är det exakt 50 år sedan som det allra första Star Trek-avsnittet sändes i amerikansk teve.

14231810_10154588660311177_8739079701083074800_o

Förutom en röd t-tröja med Star Trek Engineering-emblem på har jag en liknande blå (och bär man den så tillhör man Science Dept.), plus några fan-tröjor till. Ett schackspel med Star Trek-gubbar som spelpjäser. Samtliga avsnitt från originalserien, säsong 3-7 av The Next Generation, samtliga avsnitt av Star Trek: Voyager, allla dessa inspelade på VHS. Film nr 1-8 på VHS. (Jag har dock sett mer än det jag äger, kanske 95% av alla 726 avsnitt som finns totalt.) Några stora affischer samt små art-utskrifter med Star Trek-tema. En vinylfigur föreställande en Andorian. 29 pärlplattegubbar från A till Z (inklusive några bonusar) föreställande minnesvärda karaktärer. En McCoy-actionfigur från Star Trek (2009) i originalförpackning (tack T!). En spellista på Spotify innehållande 40,5 timmars musik med anknytning till Star Trek (40,5 timmar!). Frekvent använd app på mobilen: Star Trek Wikia – wikiuppslagsverk med 41 000 artiklar från Memory Alpha. När någon skickar sms till mig låter det som ett inkommande anrop på en communicator från originalserien. När någon skickar mejl till mig låter mobilen som ett inkommande subspace-meddelande i The Next Generation. När någon ringer mig på mobilen låter det som ett inkommande samtal på viewscreen på bryggan på  Enterprise-D. När någon ringer på dörrklockan får vi höra pampig musik från Star Trek: The Motion Picture (1979). Några böcker:

– Klingon for the Galactic Traveler (språkguide)
– The Stafleet Survival Guide
– Star Trek Cookbook (tack till W och Neelix)
– U.S.S. Enterprise NCC-1701-D Technical Manual
– Haynes U.S.S. Enterprise Owner’s Workshop Manual (från årsmodellerna 2151 och framåt)
– Star Trek Chronology – The History of the Future
– Ett par förkomna romaner av William Shatner

Har jag glömt något?


Fredagen den 9 september 2016 - EFIT #37

Dags att ta mer än Ett Foto Om Dagen. Dags att ta Ett Foto I Timmen. Fredag!


Lördagen den 10 september 2016 - Stövlar

Stövlar

Mona fick sig ett par nya stövlar idag.


Söndagen den 11 september 2016 - Beskar

Pås

Jag beskar ett äppelträd idag. Underhållningen under tiden kunde man inte klaga på! (och oj vad stor hon ser ut på den här bilden)


Måndagen den 12 september 2016 - Cykel

Idag har jag slitit i källaren mest hela dagen. Men en liten, liten sväng på cykel i skogarna blev det i alla fall. Vi bor under den gröna ärtan till höger på kartan:

Cykel


Tisdagen den 13 september 2016 - Tösen

Frida

Det kallas nypremiär när man kommer tillbaka till en körrepetition efter att ha varit frånvarande två gånger. Och denna gång hade jag förmånen att ha den här tösen i knät en bra stund innan det var dags att lägga sig och sova på golvet.


Onsdagen den 14 september 2016 - Spring

Under hökens vingar

Dagens höjdare – danslek tillsammans med en massa andra ungar. Här: Under hökens vingar. Spring för livet!


Torsdagen den 15 september 2016 - Ute

Boo

Den här killen är snart ute i det fria.


Fredagen den 16 september 2016 - Kväll

Edda

En kväll på badhuset.


Lördagen den 17 september 2016 - Storbandsjazz

Kören

En repetitionslördag. Carmen, isländska och ännu mer storbandsjazz. Jag börjar vara trött på storbandsjazz. Nu räcker det med storbandsjazz.


Söndagen den 18 september 2016 - Klätterträning

Rönn

Jag kunde ha lagt in en bild från dagens konsert, då kammarkören stod för ungefär 7/2 minuter av 120 minuter välgörenhetskonsert. ”/2” står för det faktum att vi backade upp en mezzospran av lokal härkomst. Resten av underhållningen stod mezzosopranen ensam, Hilda Heller, körgruppen Kvittra och Gällivare Hot Five för.

Nej, det blev en bild på Mona under dagens klätterträning.


Måndagen den 19 september 2016 - E4

E4

En MBT (utanför bild), en grusväg, ett viltstängsel, en halvöde E4 mellan Ostvik och Byske med ny beläggning och 2 av 4 körfält avstängda.


Onsdagen den 21 september 2016 - Haqre

Berlingo

Körde till stan. Parkerade på domusparkeringen. Till höger om vår bil stod en guldfärgad bil, tillhörande några vänner.

Det som står på registreringsskylten, det vet bara de invigda.

(För den som ser dåligt – och alla andra som inte riktigt kan se vad som se vad som står på bilden – så står det ”HAQRE RA FGRA”.)


Torsdagen den 22 september 2016 - Buholmen

Jag glömde ju en EFOD i förrgår. Beklagar detta djupt. Jag gör allt som står i min makt för att det inte ska hända igen. Bara därför blir det fyra bilder idag. Och en liten reseberättelse.

Under dagens lunchpauscykeltur bar det av mot Ostträsket. Man cyklar någon kilometer rak bilväg, svänger av och cyklar lika långt på lika rak barrtäckt skogväg. Sedan kommer man ut på en så kallad lägda:

Lädga

Detta är yttersta delen av byn Tällåsen. En lite avsides ställe i höjd med Norra Drängsmark. Ändock en vacker plats med de öppna fälten. Det finns lika många trasiga hus här som hela hus som det bor folk i.

Trasigt hus i Tällåsen

Jag cyklar vidare till fågeltornet vid Ostträsket, skrämmer upp en hyfsat stor flock (=ca 100 st?) tranor på vägen. Jag klättrar inte upp i fågeltornet, ty jag har ändå ingen kikare med mig. Istället styr jag kosan mot Buholmen, till vilken en skylt nära fågeltornet pekar rätt in i den täta skogen, lagom mystiskt. Stigen är tämligen igenvuxen men med visst besvär cykelbar (helst bör man ha en 29″ MTB, annars är man rökt), man har visserligen inte visuell men väl auditiv närkontakt med sjön och de tusentals trumpetande tranorna på andra sidan slystranden. En kilometer senare tar stigen slut och jag traskar upp på själva Buholmen, som är en torr höjd intill Ostträsket södra strand. Däruppe kan jag höra trankonserten ännu bättre, men icke att det går att se mycket bättre:

Träd i vägen

Ser du nånting vitt där i mitten, ja, då har du sett det i ornitologiska kretsar berömda Ostträsket från Buholmen. Nej, man ser bättre från fågeltornet. Glöm inte kikaren.

Plötsligt, uppe på höjden, börjar jag vissla och sjunga kentlåtar, högt och ljudligt för mig själv. Ty Bamse har varit här:

Bamsespår

Det är oklart hur länge sedan Bamse var här. Kanske nyss, kanske förra veckan. Men tydligt är att Bamse har varit här och käkat lingon (det var inte många bär kvar) och krafsat bort mosslager på berget på jakt efter småkryp. Mitt besök på Buholmen blir en smula stressat, ty jag har ingen lust att stå öga mot öga med en nyfiken brunbjörn. Jag cyklar hem samma väg, duschar och fortsätter arbeta.


Fredagen den 23 september 2016 - Fyllan

Sidensvans

Nu är det årets fest för sidensvansarna. Rönnarna är överfulla av röda bär och då kommer dom i ett hundratal. Sitter ytterst på de svajiga grenarna och sväljer bäreb, ett och ett. Och det behöver de, inför vintern. Men för en del blir det bara för mycket. Den här krabaten satt idag just nedanför entrétrappen i några timmar. Eventuellt hade den i fyllan flugit mot ett fönster. När jag tyckte det var dags att flytta på den, för sin egen skull, flög den iväg till närmaste träd.

Det kan man tycka lät som en lustig historia, men på gräset, ganska långt ifrån närmaste träd, låg en livlös en. Den fick jag lov att bära bort, stackarn. Kan sidensvansar verkligen äta ihjäl sig på rönnbär?


Lördagen den 24 september 2016 - Klättersällskap

Klätter

Idag fick Mona klättersällskap.


Söndagen den 25 september 2016 - Lugnt

Byske havsbad

En tur till Byske havsbad, femstjärnig camping och badplats. Sist vi var här var det högsommar och det sjöd av liv. Fullt av barn och norrmän.

Idag var det annorlunda. Havet var lugnt. En och annan hundpromenerare (varpå Pudeln fick spunk då och då). Piratskeppet tomt på pirater. Mona fick ha studsmattan helt för sig själv. Och en HDR-bild ger intressanta effekter.


Måndagen den 26 september 2016 - Korv

Grill

När Den Långa Rödhåriga jobbar kväll så blir det väldigt ofta nån form av korv till middag. Så även denna kväll.


Tisdagen den 27 september 2016 - Glas

Detta inlägg lades upp en dag försent. Jag låtsas som ingenting.

Drick

Mona tar ett glas vatten och begrundar det faktum att några av våra fönster har blivit Dödens Fönster för tre sidensvansar idag. Vi har hängt upp gamla CD-skivor som nu rör sig avskräckande i vinden. Hoppas det ska avstyra berusade sidensvansars fatala färd mot en hård glasskiva.


Onsdagen den 28 september 2016 - Stigarna

Stig

Denna bild togs ungefär precis typ exakt här. Ibland hittar man guldkornen, de där fina stigarna att cykla på, fria från djup lössand och miljontals gropar av hästhovstramp, som det annars finns gott om härikring. En furusal, en blöt dimmig höstdag, mellan byarna.


Torsdagen den 29 september 2016 - Höstrusket

Höst

En rask promenad till brevlådan i höstrusket. Inga brev, bara reklam.


Fredagen den 30 september 2016 - Ljus

Dukning

Begravning för fina BM idag. Sorg och ljus.


Lördagen den 1 oktober 2016 - Sortera

dsc_5662-01

När det är dags att sortera noterna i programordningen för dagens jazzkonsert på Älvy, då hjälper hon gärna till.


Söndagen den 2 oktober 2016 - Brinner

Eld

Det brinner utanför vårt altanfönster.


Måndagen den 3 oktober 2016 - Fågelskrämmor

Rov

Det här blev över när jag hade gjort fågelskrämmor att sätta på fönstren. Eventuellt och troligen bättre än gamla CD-skivor. Nu hoppas vi att av jästa rönnbär aspackade sidensvansar låter bli att krossa sina nackar mot våra fönster. Igår avled en till, och i morse kraschade ännu en, den klarade sig dock och satt och flämtade på backen i en kvart innan den flög iväg.


Tisdagen den 4 oktober 2016 - Om

Wintry

För närvarande är jag sjukt nöjd med att slippa sjunga jazz. För nu börjar vi om. Nu är det jul igen. Inne i replokalen är det varmt, ute gör sig den ruggiga och kalla vintriga vinden sig påmind, även om det bara är en minusgrad ute när jag kommer hem.


Onsdagen den 5 oktober 2016 - Slutar

Slutar

En liten nätt tur på 27 kilometer idag. Mestadels på skogsvägar, en bit offroad och längs med kommunens längsta raksträcka. Och såna här skyltar älskar jag.


Torsdagen den 6 oktober 2016 - Äppelstegen

Det mest ”konsekventa” jag kan göra när jag glömt ta en bild under dagen, och dessutom glömt skriva om det, är att göra ett bildlöst inlägg dagen efter, men med den aktuella dagens publiceringsdatum. Det kan måhända betraktas som fusk, men det lär ju komma en bild senare idag, och två inlägg på samma datum kan eventuellt orsaka överhettning i vissa system.

Igår satt jag mest nere i källaren och var konstant arg på Apple. Jag som trodde att Apple stod för enkelhet och lättanvändbarhet. Jag som trodde det skulle vara enklare att distribuera en app till App Store än till Google Play. Det visade sig ju vara helt tvärtom, med råge. Det är D-U-N-S-nummer, Legal Entity Name, Sole-proprietorships, Device IDs, Certificates, Licences, Keys, Store/AD Hoc Development/Distribution Provisioning Profiles, Team Agents, Archive Validations, Build Versions, Localizations, Explicit/Wildcard App Identifiers, Capabilities, Developer Teams, Entitlements… Listan kan göras ännu längre. Visst, detta är mina första stapplande steg in i den här världen så med tiden kanske jag förstår vikten av samlingen av alla dessa begrepp. Men faktum är att arbetssättet mot Google motsvarighet är låååångt mycket mindre invecklat. De här stapplande äppelstegen känns konstant nära avgrunden.

Det kanske också är en strategi för Apple – ty det är ju förstås lätt att konstatera att den samlade kvaliteten på apparna på App Store är högre än den på Google Play. Mindre skräp. Men hallå, Apple, ge er. Jag citerar en kommentator på utmärkta utvecklarforumet stackoverflow.com:

Apple needs to find an alternative to everything they’re doing. This process is f***ing insane – mpowered Jun 18 ’15 at 17:27


Fredagen den 7 oktober 2016 - Glass

Glass

Det bjöds på glass. Med chips och ostbågar.


Lördagen den 8 oktober 2016 - Kent

Kent

I begynnelsen tyckte jag det var alldeles för mycket gitarrer. Sen gick jag på en konsert som Kent och Cardigans hade tillsammans. Jag gick dit för Cardigans skull, men när jag gick därifrån var jag omvänd. Sen blev det två konserter till, och idag spelade de i Luleå.

Hejdå, Kent. Ni var fantastiska.


Söndagen den 9 oktober 2016 - Svettaktivitet

Wilson

Lite shopping på Storheden inbringade en tub med framtida trevlig svettaktivitet i en gympasal i norra västerbotten.


Måndagen den 10 oktober 2016 - Havet

Havet

En lunchcykeltur ut till havet. Själva cykelturen var ingalunda lugn, men havet låg där det låg och bjöd på det mest mediterande ljudet som finns i denna värld. Ända tills kanonerna i Töre började dåna. Då cyklade jag hemåt igen.


Tisdagen den 11 oktober 2016 - Gympapåsen

Påse

Idag skulle hon gå på gympa för första gången i sitt liv. Gympapåsen var packad med träningsbyxor, tröja i äkta funktionsmaterial samt traditionella mockasiner.


Onsdagen den 12 oktober 2016 - Made

made-in-drangsmark

Boo är Made in Drängsmark.


Torsdagen den 13 oktober 2016 - Fåglar

Plattform

På lunchen hakade jag på Mona och mamman till Solviks folkhögskola, där en man spelade gitarr och teater inför oss och några av traktens förskolebarn. Därefter en lunch på lunchrestaurangen och en snabbtitt på fågelplattformen, från vilken man under rätt årstid kan beskåda flyttfåglar och kor.

Varken fåglar eller kor syntes till. Men vädret var fint.


Fredagen den 14 oktober 2016 - Fredagsmys

Edda

Fredagsmys på Eddahallen.


Lördagen den 15 oktober 2016 - Zombieserie

Fear

När hon är lagd, när pudeln är promenerad, när Den Långa Rödhåriga är färdigduschad, då orkar vi inget annat än att titta på en halvbra zombieserie på Netflix.


Söndagen den 16 oktober 2016 - Muskler

Badminton

Idag har det spelats badminton i Drängsmarksskolan. Det var många år sen sist. Jag undrar vilka muskler som kommer göra sig påminda imorgon.


Måndagen den 17 oktober 2016 - Klimaskinen

Klimaskin

Ett efterlängtat besök hos Ägglotta. Själva Lotta var inte hemma, men hon hade lämnat en fylld äggkartong gårdsboden så det var bara att swischa och ta för sig. Sen gick vi in till kossorna och tittade på bajsskrapan som åker fram och åter på ladugårdsgolvet, och klimaskinen som kossorna gillar att använda. Det ser skönt ut.


Tisdagen den 18 oktober 2016 - Sista

Sista sången

Med frossa i kroppen kör jag hem från kören. Sist jag körde hem från stan lyssnade jag också på Den Sista Sången, och även den här gången började jag grina när barnkörerna kommer in halvvägs. Kent var för mig stora även innan detta sista album släpptes och innan vi gick på luleåkonserten under deras avskedsturné, men nu har de växt än mer. Den här låtskatten, nästan 200 sånger, har avnjutits och avnjuts med intensitet och kommer att avnjutas för lång tid framöver.

Två av de allra sista tre konserterna på Tele2 Arena i Stockholm är inte slutsålda (än). Hmm…


Onsdagen den 19 oktober 2016 - All

Pling

Inom en förhoppningsvis inte alltför lång framtid kommer denna ohyggligt fula cykelklockas saga vara all.


Torsdagen den 20 oktober 2016 - Lyser

Pumpa

Det är dags för såna här grejer nu. Den Långa Rödhåriga och Mona har gjort en Halloweenpumpa som lyser fint på vår bro. Egenhändigt odlad. Jag vet inte vad som är bonusen, själva lyktan eller det faktum att vi ätit soppa på innandömet. Mättande och gott.


Fredagen den 21 oktober 2016 - Effektivt

Coop

Jag och Mona bänkade oss i bilen, körde till Kåge och hyrde ett släp där, körde till soptippen för att slänga lite återvinning, körde till DITEC för att hämta två timma plasttunnor att bygga brygga med, körde in till stan och hittade mirakulöst två lediga p-platser i rad att fickparkera en SAAB 9-5 med släp på, köpte linser och linsvätska på Synsam, körde vidare till Bilvårdscenter för att hämta två tunnor, körde till Norrlandsbil för att hämta fem tunnor till, körde spontant tillbaka till Bilvårdscenter för att hämta ytterligare två tunnor (bäst att ha lite för många), körde till Coop och åt lunch, gick till Coop bygg för att köpa några beslag, körde hem för att lasta ur släpet, körde tillbaka till Kåge och lämnade tillbaka släpet. Allt på runt fyra timmar. Effektivt.


Lördagen den 22 oktober 2016 -

Kö

På jaktgatan i Drängsmark bildades det i dag en kö. Likt arga franska bönder blockerade de trafiken, fast de verkade inte särskilt upprörda, bortsett från ett och annat lättåtgärdat klagande från föraren längst bak.


Söndagen den 23 oktober 2016 - Hopplaaa

På årets hittills gråaste dag gjorde Mona mig sällskap medans jag funderade på hur jag bäst skruvar ihop stommen till två nya bryggor. Hopplaaa!


Måndagen den 24 oktober 2016 - Sinne

Himmel

Nere i källaren kan man hitta en massa roliga saker som man vill ta med sig upp och leka med. Bland annat en slags sänghimmel från i ikea som man lätt hänger upp på en krok man hittar på vardagsrumstaket. Och är det sol i sinne så måste man ju ha coola solglajjor också, det är ju givet.


Tisdagen den 25 oktober 2016 - Snart

Magnum

Snart är det jul igen.


Onsdagen den 26 oktober 2016 - Fladdermus

Läderlappen

Idag har det varit Halloweenfest på förskolan. Mona har varit fladdermus.


Fredagen den 28 oktober 2016 - Studs

Fredagslek

 

Fredagslek på stadsbibblan. Hopp och studs.


Söndagen den 30 oktober 2016 - Bryggbygget

Bryggor

Isen lade sig häromdan. Jag fortsätter med bryggbygget. Två stycken ska det bli. Bättre nu än till våren, då man kommer ha fullt upp med allt annat.


Måndagen den 31 oktober 2016 - Liter

Mjölk

När jag var hemma hos Nordviks idag såg jag denna på en vägg där. Fina ord, men jag vågade inte ta med mig skylten hem. Istället drog jag iväg till moröhallen och köpte sju liter.


Tisdagen den 1 november 2016 - Besök

Fika

Mormor och morfar och kusinerna på besök. Kanske precis vad en förkyld, hostig och febrig Mona behövde.


Onsdagen den 2 november 2016 - Trist

Sidenåterbesök

Idag föll första snön (som låg kvar). Sidensvansarna har, efter en tids frånvaro, kommit tillbaka och sitter nu på en plundrad rönn, med näbben mot vinden, och verkar fundera över läget. Det var värst vad grått och kallt och rått och trist allting blev nu plötsligt. Och inte heller finns det några jästa rönnbär kvar att bli salongsberusad av. Vad gör vi nu. Vi sitter väl här, och väntar på att nåt nytt ska hända.


Fredagen den 4 november 2016 - Lycka

Lycka

Lycka innanför och utanför sovrumsfönstret.


Lördagen den 5 november 2016 - Ljuskällor

Vinterlandskapet är här, åtminstone för överskådlig framtid (=14 dagars klart.se-väder). Osedvanligt tidigt. Mitt bryggbyggarprojekt får pausas tills förhållandena är mer gynnsamma (jag hade inte räknat med detta). Jag funderar på om cykelträningen måste läggas om till skidträning två månader tidigare än normalt (om än det egentligen är första gången skidträningen ställs om från just cykeldito). Och barnautenöjet får nya möjligheter:

Gubbe

Ikväll var det även dags för en tradition som normalt brukar hållas i mörk frånvaro av uppljusande snö. Nu ser det förstås på bilden ut som om mammas ljus står inne i en mörk grotta, men i verkligheten var det ganska fint. Som en av flera ljuskällor i en stor snölykta. Vi pratar om dig ibland, farmor.

Ljus


Söndagen den 6 november 2016 - Kanonen

Efter lunch bänkade vi oss i en liten, lätt bil (som tack vare sin låga vikt inte fastnar så lätt i snödrivorna), och styrde kosan söderut. Väl uppe på E4 såg vi snökanonen vi var på väg in i.

Utanför

Det var ju som att köra in i en vägg. In, inuti kanonen. Väl inne i huset i Bergsbyn tittade vi med förundran ut genom fönstren hur den tjocka vita massan vräkte ner. När denna bild togs var sikten förhållandevis god. Man ser till och med skotern som grannen dragit fram:

Inne

Men det bedarrade icke. Ut och skotta fram bilarna när det var dags för hemfärd. Hur ska det gå, undrade vi. Kommer vi kunna se vägen?

Kanon

Det gick bra att se vägen, utom då bilister på E4 kör om som om de inte inser att det faktiskt är vettigt att inte köra 110 när sikten är mindre än femtio meter.

Men i höjd med Kåge avtar yrandet, och hemma i Drängsmark konstaterar vi att uppfarten är lika barskrapad som den varit sedan i fredags, då jag skottade senast. Vi har kvar de två decimetrarna som kom då. Ett par mil söderut har de fått minst tre gånger så mycket.

Hemma


Måndagen den 7 november 2016 - Spark

Spark

Mona har en spark som det står ”Tina” på. Jag utgår från att den har varit med om mycket i sina dagar.


Tisdagen den 8 november 2016 - Annas

Annas

På körfikat hade någon tagit med sig en burk Annas pepparkakor. Åh, den där känslan när man glömt hur gott någonting smakade… Nu blir det prenumeration på Annas pepparkakor i det här hushållet några månader framöver. Farligt.


Onsdagen den 9 november 2016 - Depressionen

.

Depressionen.


Torsdagen den 10 november 2016 - Snyggt

Torn

Hon verkade först inte förstå vad vi menade med att sätta upp ljusslingor på tornet. Men oavsett är hon mer än villig att hjälpa till. Och snyggt och mysigt blev det.


Fredagen den 11 november 2016 - Cykelsäsongen

Igår meddelades det att spåret i Drängsmark var färdigt att åkas på. Idag gjorde jag skidpremiär, tidigare på säsongen än någonsin tidigare. Innebär detta att cykelsäsongen är över nu?

Här är en bild på samtliga cykelturer jag gjort sedan jag köpte cykeln i våras. Gröna streck innebär lagom snabbt, rött snabbt (nedför) och blått långsamt (uppför).

Cykelsäsongen

Man kan konstatera att jag hållit mig relativt nära hemmet. Det blir väl så när man är rätt bortskämd med ett tätt nätverk av grusvägar och skogsstigar. Ett och annat släpande på cykeln genom snårskogen mellan två skogsvägsändpunkter har det också blivit. Zoomar man in ser man nämnda nätverk än tydligare:

Nätverk

Vi bor under pricken i mitten.

Lite statistik: 521,8 kilometer under hela säsongen fördelat på 43 turer ger drygt 12 kilometer distans i genomsnitt varje tur. 30 timmar och 13 minuter har cykeln rullat, i genomsnitt 17,2 km/h. 144,4 km har jag trampat uppför och 138,3 km har jag rullat nedför (dock oklart vad som definierar uppför och nedför). Maxhastigheten 49,3 km/h uppnådde jag på rakan på väg från Källdal ned mot Drängsmark, uppe till höger på den stora bilden.

Nånting säger mig dock att det inte är slut för i år ändå. Jag har ju ändå köpt dubbdäck…


Lördagen den 12 november 2016 - Fisk

Fisk

Ett besök hos Cykel & Fiskecenter i stan resulterade inte bara i inköp av två par vinterstövlar och en mössa, utan även en sladdrig fisk (av silikon?) som hon fick till skänks av den snälla personalen. Dagens favorit. Nu sover hon med den.


Söndagen den 13 november 2016 - Bob-banor

Stjärtlapp

En stund ute, innan besök. En av flera bob-banor är härmed preparerade.


Måndagen den 14 november 2016 - Grammofon

Grammofon

Vi har kommit över en billig grammofon som kan spela både 33/45 OCH 78-varvare (och det är inte hur lätt som helst att få tag i en billig sådan). Så äntligen kan vi sitta som förr i tiden, vrida och vända på skivomslagen och lyssna knastermusik. Och Mona får en inblick i hur vi lyssnade på musik förr i tiden.


Tisdagen den 15 november 2016 - Sidoprojekt

Form

Ett litet sidoprojekt. Ideellt arbete wtf! 


Onsdagen den 16 november 2016 - Gardin

Gardin

Vårt hus har en gardin, på utsidan. Eller kanske en lugg som behöver klippas.


Torsdagen den 17 november 2016 - Karet

Bad

Hon har just bänkat sig i karet. Sitter och begrundar läget. Hon tänker: Nu har jag just börjat bada. Det här brukar vara roligt. Vad ska jag hitta på nu?


Fredagen den 18 november 2016 - Bra

Strålande

Trots att vi for till stan för diverseproviantering och återlämnande av värdelös skivspelare, så lyckades jag aldrig dra upp mobilen för att ta en bild av något, någon gång. Så det får bli en tidningsannons istället. Det blev ganska bra, om jag får säga der själv.


Lördagen den 19 november 2016 - Däcken

Hjul

Dagens begivenhet var O och E:s kalas i gympahallen i Drängsmark. Men eftersom jag inte frågat någon av alla barnens föräldrar om det är ok om deras barn förekommer på internet så blir det inget med det. Istället dokumenterar jag påsättning än dubbdäck på en cykel. Imorgon ska de provas. Han som sålde däcken påstod att det var rent omöjligt att halka med dom. Upp till bevis!


Söndagen den 20 november 2016 - Hög

Hög

En hög med kusiner i en fåtölj.


Måndagen den 21 november 2016 - Tapet

Tapet

Vi har slitit bort en boasering i vårt kök. Fram träder en tapet från gissningsvis 60-talet. Tjusig!


Tisdagen den 22 november 2016 - Återgå

Blött

När vädret suger och skidsäsongen gjorde en halt på grund av plusgrader och regn. Då får man återgå till cykeln. Funkar även vid ishalka och blött snöfall.


Onsdagen den 23 november 2016 - Danslekkurs

Dans

En suddig bild på kvällens dansuppvisning tillika avslutning av höstens danslekkurs i gympasalen i regi av Aktiv ungdom.


Torsdagen den 24 november 2016 - Stålberget

Stålberget

Klockan två idag. Utsikt från Stålberget, mellan Drängsmark och Frostkåge, norr om Skellefteå, norra Västerbotten, Sverige.


Fredagen den 25 november 2016 - Tonande

Z

Under omarbetningen av appen Ljuda med Boo! till en engelskljudande dito måste jag göra några nya ljudbilder. Engelskan har ju några ljud som inte finns i svenskan. Ett tonande S representeras naturligt nog av ett snällt bi. (Pedagog alternativt logoped med engelskt modersmål skall konsulteras och förhoppningsvis ge tummen upp.)

E kunde förstås inte hålla fingrarna i styr och var tvungen – för andra gången i rad – att komma med en nytolkning:

Zorro

Han är ju förstås bara en sketen planarkitek utan fördjupad kunskap om verbal dyspraxi och fonologisk språkstörning och tillämplig terapi vid dessa diagnoser.


Lördagen den 26 november 2016 - Väg

Väg

På väg till stan. Mörka granar. Kompakt men ljus himmel. Vit mäktig väg.


Söndagen den 27 november 2016 - Midnattssol

Midnattssol

Midnattssol. Vilken förbaskat bra serie.


Måndagen den 28 november 2016 - Inte

Spår

Hur mycket jag än tryckeer på knappen på hörnet så tänds inte elslingan runt Drängsmarks motionsspår. Bra att man har en hyfsat stark pannlampa då.


Tisdagen den 29 november 2016 - Undan

Pyssel

Operation städa undan.


Onsdagen den 30 november 2016 - Fullblodsvurpa

Vurpa

När termometern kryper över plus-ettan så är det inget nöje att ge sig ut på skidorna. Då tar man cykeln istället och rekognoserar vinterskogsvägarna.

Många av vägarna visade sig vara hyfsat farbara. Upplogade med hästhovs- och sulkyspår samt hästbajs här och var fungerade bra det också. Naturligtvis var jag tvungen att prova cykla på skoterspår också, men det var ingen höjdare direkt. Mjukt, spårigt och eländigt. (Men svettigt!) Vilken tur att det gick så pass långsamt när jag härmed gjorde min första fullblodsvurpa med den här cykeln. Med det menar jag en vurpa där man, i färd, lämnar cykeln helt och hållet. Tur jag landade i mjuk snö. Det var nästan roligt.


Torsdagen den 1 december 2016 - Lucköppningar

Hoppsan, glömde visst lägga upp torsdagens bild.

Lucka

(Oj vad lik hon är min mamma på den här bilden.) Första december är lilla julafton. Då börjar all lucköppningar. Vi går hårt ut. På förskolan har de ett paket om dagen. Vi har radion och tevens julkalender, plus en bamsebok om dagen. Men det bästa är nog TVLs pusselpaket – tacktacktack för det!


Fredagen den 2 december 2016 - Prick

Prick

Inte helt mitt i prick, men bra nära. Jag är inte helt säker på att jag skulle kunna hitta en bättre ljudillustration (men det är ju förstås subjektivt). Det engelska språkljudet /dʒ/, såsom man säger ”Jeep” eller ”Jim”. Tack M!


Lördagen den 3 december 2016 - Skägget

Skägget

När jag ändå skulle in till stan på kvällskvisten och det fanns dusch att låna på slutdestinationen så var det ju lika bra att göra premiär på gamla goda vitbergsområdet. Temperaturen hade krupit ner till umder minus femton, härligt krispigt. Utmärkt glid, nypustade spår. Jag tog milspåret med två klassiska genvägar, pannlampa på.

Jag måste låta skägget växa mera.


Söndagen den 4 december 2016 - Hänga

Finger

H som aktiv betraktare. A som aktiv vägledare. Mona för allt för att försöka hänga med.


Måndagen den 5 december 2016 - Brädvägg

Dörr

Ett litet steg i taget. Dagens lilla steg blev avlägsnande av väggbeklädnad. Innanför visade sig en brädvägg. Fortsättning följer…


Tisdagen den 6 december 2016 - Blixten

Blixten

I brist på mina vanliga längdpjäxor så blev det idag en lunchtur på vita blixten. Hej vad det gick!


Torsdagen den 8 december 2016 - Papp

Papp

Jag fortsätter ta små steg i taget i upphuggandet av vägg. Jag bänder upp några brädor med kofoten. Multiverktyget skär som smör genom det trä som behöver sågas bort.  Innanför finner vi någon slags gammal papp med fint spån bakom. Vi har fått rådet att ordna nåt slaga spånstopp när vi öppnar upp mer så att inte allt spån uppe på vinden inte rinner ner i vardagsrummet.

Fortsättning följer.


Fredagen den 9 december 2016 - Hålet

Hål

Hålet i väggen blir sakta djupare. En massa spån är väck, men mer ska bort. Och plank och tretex på andra sidan. Sen gäller det att klura ut hur vi ska göra med den där bärande balken som är i vägen.


Lördagen den 10 december 2016 - Vinden

Vind

Innan det var dags för julkonsert i stans pampigaste kyrka så krälade jag omkring i spåret uppe på vinden, i ett försök att förstå hur vårt hus är byggt, och vad som är bärande reglar och inte. Vi vill ju inte att huset ska ramla ihop när vi öppnar upp en ny dörr in till Monas rum.


Söndagen den 11 december 2016 - Kattungar

Ungar

Utan att närmare berätta för Mona varför, så drog vi till Gamla Falmark för att titta på sibiriska kattungar.

Hon var överlycklig att få träffa dom små liven.

När besöket var över så visste Mona fortfarande inte, och vi låter det vara så. Det blir nog lite för jobbigt annars.


Måndagen den 12 december 2016 - Kallras

Isolering

Ett oväntat kallras. Jag som trodde det bara skulle fläkta in lite frisk luft från vindsutrymmet, luft som skulle värmas upp av det redan varma vardagsrummet, men icket. Det blev till att åka och panikhandla isolering och stoppa upp i väggen.


Tisdagen den 13 december 2016 - Prinskorv

Prinskorv

När det lackar mot jul, då ska man äta prinskorv med rödkål och grönsaker.


Onsdagen den 14 december 2016 - Lucior

Lucia

I väntan på uppträdande som en av flera små lucior från Drängens och Hedens förskolor. En lysande och lyckad fest.


Torsdagen den 15 december 2016 - Engelsktalade

Booljud

När det lackar mot jul måste man ju göra en engelsktalande version av Ljuda med Boo! I samarbete med brittisk logoped samt australisk-svensk engelskalärare som förhoppningsvis ska ge tummen upp åt min svengelska.


Fredagen den 16 december 2016 - Förväntansfull

Min

Mona peppar för att dra över till L för att leka. Faktiskt – riktigt förväntansfull.


Lördagen den 17 december 2016 - kent

kent

En sorgens dag för många. Det kanske är lite svårt att förstå för vissa, men mången tårvätska verkar ha spillts under kvällens konsert i Stockholm. Gruppen kents allra sista konsert någonsin, efter en 26 års lysande karriär och en fantastisk låtskatt. En liten del av mig sörjer över att inte ha varit där ikväll, men allra mest har jag svårt att låta bli att dras med i den kollektiva sorg som uttrycks på sociala medier över att det lägger ner nu. Och utöver detta ska erkännas att rösten spricker när jag, i min enskildhet, sjunger med i vissa av deras låtar.


Söndagen den 18 december 2016 - Väggen

Gran

Lövånger, släng dig i väggen!


Tisdagen den 20 december 2016 - Smyg

Annons

Jag köpte inte tidningen själv, utan fotograferade den i smyg i affären. Det räcker att konstatera att annonsen finns där, i Vi Föräldrar julnummer (nr 1 2017).


Onsdagen den 21 december 2016 - Idag

Idag är det den där dagen då T(h)omas har namnsdag och det är årets mörkaste dag. Exakt klockan 10:44 tog jag den här bilden från vår balkong. Exakt då vände jordens rotationsaxel från att ha lutat sig ”bort” från solen mer och mer, till att börja luta sig mot solen igen. Hence, vi går åter mot ljusare tider (i alla fall när det gäller dagsljuset – världsläget lämnar jag därhän).

21 dec

Men just idag, 10:44, blev det inte bättre än så här.

EDIT: Jo, något bättre än så där blev det faktiskt, ty klockslaget gällde 10:44 UTC, vilket innebar 11:44 lokal tid. Men rent visuellt knappt märkbart ändå, skulle jag vilja påstå.


Torsdagen den 22 december 2016 - Härligheten

dsc_6163-01

Nu är rivandet nästan över. Då tar snickeriet över. Mäta och rita och räkna. Såga till på millimetern, växla av, skruva skruva skruva, tänka, tänka, tänka. Ett litet steg i taget (jag försöker ju jobba och umgås med min familj också), men till slut borde vi ha en dörröppning med skjutdörr och karmar och tröskel och ny väggbeklädnad (reglar, spånskiva, gips men inte tapet, än) och hela härligheten.


Fredagen den 23 december 2016 - Begivenheter

Gran

Här har vi en (till vänster i bild) som peppar någon alldeles vansinnigt för morgondagens begivenheter.


Lördagen den 24 december 2016 - Lyckan

Enhörning

Julaftonen gick i enhörningens tecken. Tre stycken fick hon! Lyckan!


Söndagen den 25 december 2016 - Sjukt

Sjuk

Det är ju lite tveksamt att lägga upp en bild på ett sjukt barn på akuten. Men EFOD måste upprätthållas, och den här bilden tog inte ens jag. En stackars krake med magont och feber. Sjukvårdsupplysningen och vårdgivarna på lassa tog inga risker utan lassamänniskorna gjorde en full undersökning inklusive kiss- och blodprov för att utesluta allvarliga saker. Som väntat konstaterades en liten virusinfektion som gav upphov till åkommorna och vi fick åka hem.


Måndagen den 26 december 2016 - Sista

Kent

En dokumentär om Kent sista tid. Mycket, mycket intressant.


Tisdagen den 27 december 2016 - Lämnat

Rep

Repetition mitt i jullovet. I veckan sjunger vi på begravning. Det har vi gjort förr, men den här gången är det en korist som hastigt lämnat oss. Det kommer att gå bra, det kommer att bli bra.


Torsdagen den 29 december 2016 - Spritsades

Kakor

Mellan tvättställsrekognocering, begravningssjungning och uttalsverifikation av en native english speaker så spritsades det kristyr.


Fredagen den 30 december 2016 - Respektabelt

Isväg

När termometern kryper uppåt plus-sexstrecket, då får man lägga skidorna på hyllan och dra ut med cykeln på en motionsrunda. Alla vägar och gator är täckta med ett respektabelt täcke is men vad gör det när däcken har spikes (typ spikdubbar). Det är säkrare att sitta på cykeln än att halka omkring med vanliga skor.


Lördagen den 31 december 2016 - Råtta

Seg

Stans nya grepp ”Nyårspromenad” hakade vi på, i alla fall på det minst barnfrånvända. Två trummisar satt och trummade vid en sjukt blåsig södra älvskant. Mona satt och njöt med en seg råtta i munnen.

Nu lämnar vi ett för världen stort skitår bakom oss. Tyvärr har jag inte jättemycket förtroemde inför 2017. Trumps klimatförnekare kommer påverka övriga utsläppsländer, mänskligheten misslyckas vända utvecklingen, inom några år kommer klimatet tippa över och – som en miljöprofessor nyss sa – planeten kommer bli vår fiende istället för vän. God fortsättning!


» Senaste!
  • Hem