Måndagen den 6 augusti 2018 - Annan

Skrivbord

Nu börjar det om. Dags att röja på kontoret, bli up-to-date med bokföringen, sortera in lite prylar och papper. Och inte minst planera för framtiden, både den nära och den längre bort. Nya projekt att skissa fram. Sätta upp mål. Knyta nya kontakter (något jag inser att jag måste våga göra för att kunna fortsätta göra detta). Annan tid att spendera på annat håll, med andra saker.


Tisdagen den 7 augusti 2018 - Fascinerande

Bönor

Det här var ju fascinerande. Bondbönorna i ett skal i en mysig fleecefodrad förpackning. Smart, nyttigt och gott, faktiskt! Och egenproducerat.


Onsdagen den 8 augusti 2018 - Tillsammans

Kreatur

Nånstans mellan Björnmoran och Ersmarksbodarna strövade tjurar, kossor och kalvar omkring tillsammans i en hage. Tillsammans. Så otroligt mysigt.


Torsdagen den 9 augusti 2018 - Gör

Dopp

Dags för en minibölja igen. Inklusive lagom byiga vindar. Vilken förmån att tillsammans med familjen gå ner till bryggan, ta ett dopp i det 21-gradiga vattnet och sen gå upp och jobba igen. Eller vad det nu är jag gör.


Fredagen den 10 augusti 2018 - Vackerliden

Efter tolv kilometers grusvägstrampande var jag äntligen framme. Jag hade länge funderat över hur det ser ut i/vid/på Vackerliden, en plats utan några speciella kännetecken på kartan, annat än glesa höjdkurvor med fem meters ekvidistans, samt några närliggande sankmarker:

Vackerliden

Men kartan berättar långtifrån allt, och någonstans ifrån måste Vackerliden ha fått sitt namn. En vacker sluttning. Vad är vackert med den? Jag stannade nedanför och gick en bit upp i skogen. Ett gammalt kalhygge. Några stora stenblock. Inga vattendrag just där, bara platt sluttande mark med ungtallar eller gammeltallar, några björkar. Jag cyklade vidare, svängde av uppåt norrut på en anläggningsväg avsedd för  avverkningsmaskiner vad jag antar. Efter högerkroken, vid återvändsgränden, en skogskoja på hjul, ett kalhygge. Och en utsikt. Ner över Villtuvmyran, Svartbäcksmyran, Stormark och Rangelberget.

Vacker?

Fin utsikt förstås. Men en vacker lid, jag vet inte… Kanske är det vackrare uppiskogen längre norrut, vid bäcken från från Träskmyran. Men oddsen för det? Nja. Jag äntrade cykeln och rullade hemåt.

Vackerliden. Ett fint namn på en till synes hyfsat anonym plats. Eller? Hur tar jag reda på mer?


Lördagen den 11 augusti 2018 - Skojiga

Klättr

En stund med skojiga kompisar på en skejtbårdramp i centrala Drängsmark. Fartigt!


Söndagen den 12 augusti 2018 - Fantastisk

Colosseum

Ett kärt återseende. Filmen Gladiator från 2000 må vara en så kallad ”mastodontfilm”, men icke desto mindre en fantastisk produktion. Och musiken


Måndagen den 13 augusti 2018 - Dörr

Dörr

En kommer-att-bli dörr till en lekstuga.


Tisdagen den 14 augusti 2018 - Godaste

Sommarens dyraste räkmacka. Även den godaste. Hamncaféet i Kåge, nu sista veckan för säsongen.


Onsdagen den 15 augusti 2018 - Frukost

Först lämnar jag barnet på fritids. Sen klär jag om till gå-i-blöt-skog-stass. Sen går jag ett stenkast till Gammelgården, platsen där den första drängsmarkaren bosatte sig, troligen någon gång på 1300-talet. Här har ingen bott sedan 1800-talet, så av några hus på detta ställe finns blott spår i marken i form av en stor överväxt fyrkantig grop med stenbumlingar i, samt en vegetation av ängslik karaktär som avslöjar forna tiders mänsklig aktivitet. Här finns dock några vilt växande rödavinbärsbuskar, utströdda bland hallonrisen. Eftersom de röda vinbären på vår egen gård är uppätna (av mig) så plockar jag härmed de sista vinbären även här, ty jag älskar smaken av sura vinbär i syrlig norrländsk filmjölk.

Sen går jag hem och äter frukost.

EDIT:
Nu låter det som om jag lämnar barnet i barnomsorgen och sen går hem och gör lite som jag vill. ”Skönt att slippa ta hand om mitt barn en stund.” Så är det inte. I mångas arbetstider ingår till exempel måltidstid, friskvårdstimmar etcetera. Den tid jag lägger på att gå i skogen för att plocka röda vinbär eller äta frukost, eller en runda med cykeln för den delen, ser jag som acceptabel och godkänd avvikelse från den normala, producerande, arbetstiden, sitta-på-kontoret-tiden. Arbetsgivaren som reglerar den tiden är jag själv. Jag följer reglerna.


Torsdagen den 16 augusti 2018 - Längtat

I flera år har jag längtat efter den här tuggan. Sällan har jag njutit så mycket på ett snabbmatshak.


Fredagen den 17 augusti 2018 - Gammlia

När den kroppsliga temperaturregleringsfunktionen slutar fungera, mitt i Gammlia, Umeå, i väntan på en historiejakt, så mamman kutar till bilen för att hämta en extra jacka, då for hon låna en skjorta från Jula, storlek XL. Det funkar det också.


Lördagen den 18 augusti 2018 - Sågens

Ångmaskinens pipa ljuder, överröstar allt. Sen drar Jonny i en spak och sågbladen börjar röra sig, ner, upp, ner, upp, ner, upp, i allt högre hastighet. I marschfart är maskinen i våldsam rörelse och hela stora huset skakar. De leder stock efter stock genom sågen, och allmänheten tittar mycket nyfiket på. Sågens dag, Drängsmark 2018.


Söndagen den 19 augusti 2018 - Nackspärren

Skördetiden. Nackspärren. Äppelpajen.


Måndagen den 20 augusti 2018 - Torkade

Igår bakade vi en sjukt begärlig äppelpaj. Idag gjorde de äppeldricka och hängde äppelspiraler på tork i ugnen. Imorgon ska jag göra muffins.


Tisdagen den 21 augusti 2018 - Firar

Från och med idag har vi en skolflicka i familjen. Från och med idag går hon till skolan (nästan) varje dag i tio år till. Klart man firar med tårta.


Onsdagen den 22 augusti 2018 - Sakta

Sakta men säkert går detta projekt framåt. Sakta. Men säkert.


Torsdagen den 23 augusti 2018 - Soporna

Idag kom den första omgången valpropaganda i brevlådan. Kristdemokraternas broschyr hamnade direkt i pappersåtervinningen, men man får inte slänga kuvert i pappersåtervinningen så det andra partiets utskick fick (oöppnat) göra sällskap med de vanliga soporna (brännbart), bland gamla muffinsformar, sushipinnar och geggigt hushållspapper. Precis där det hör hemma.


Lördagen den 25 augusti 2018 - Finfin

Så här rikligt med körsbär som inte inifrån eller utifrån äts upp av andra djur innan de ens hunnit mogna har vi inte haft sedan vi flyttade till den här trädgården. Det betyder i och för sig inte att de är supergoda att äta, men tillsätter man tillräckligt mycket socker så blir det säkert finfin sirap eller marmelad av dem.


Söndagen den 26 augusti 2018 - Gäddor

Det här är Gäddträsket. Man skulle tro att den ligger i fjällen, men det där därborta är bara moln. Men när jag kom dit kändes det ändå till viss del som om jag var i fjällen. Enligheten var påtaglig. En och en halv mil från närmaste bra bilväg. Några enstaka strandnära stugor till vilka man endast och enbart kunde ta sig till fots.

Jag utgår från att det simmar gäddor i denna sjö.


Tisdagen den 28 augusti 2018 - Stämmor

Fyra stämmor. En röst. Det här blev väl sådär. Men det duger som en del av ett lobbyarbete inför ett kommande projekt.


Onsdagen den 29 augusti 2018 - Milstolpe

Det här är ju en milstolpe. Vilken fart. Stödhjulen är helt överflödiga. Imorgon åker de av.


Torsdagen den 30 augusti 2018 - Obehaglig

När en minst anar det, i cykelskogen, råkar man på en maffig benhög. Och stämningen blir med ens lite obehaglig.


Fredagen den 31 augusti 2018 - Ute

Alltså, med tanke på att annonsen bara låg ute i sex dagar så trodde jag ju i min enfald att jag åtminstone skulle vara aktuell för en intervju. Men utifrån detta kan man ju anta att det finns riktigt gott om tillgängliga och erfarna logopeder i Skellefteå som kan hoppa på en tjänst med kort varsel just nu. Eller? (Och fem dagars urvalsprocess?)


Lördagen den 1 september 2018 - Kalaset

Kalaset i parken var ju ett lite lagom spretigt arrangemang, men trevligt och barnvänligt. 4H-djur, loppis (imorgon), hoppborgar (åk en för 20:-, åk fem för 100:-), bågskytte och paintball, kulturskoleuppvisningar samt matmarknad och festivalmat inkl pannkaksbuffé.


Söndagen den 2 september 2018 - Popcorn

I lång väntan på ansiktsmålning bjöd Barncancerfonden på popcorn.


Måndagen den 3 september 2018 - Ostträsket

När sensommarvärmen slår till, ja då måste man passa på. Vi slängde upp Kitty på Rödis tak, skumpade ner till naturreservatsgränsen, rullade henne sista biten ner till Kvarnbäcken. Det var inte mycket vatten i bäcken, så undertecknad fick ställa sig på botten och trycka loss kanot inklusive familj där vi hade fått bottenkänning och fastnat. En gång till fick detta göras i bäckens utloppsdelta i Ostträsket, under det mäktiga rop från tusentals kanadagäss som liggandes flera hundra meter bort eventuellt hade fått för sig att vi var där för att störa dem. Sen paddlade vi över till Killingholmen och åt macka och muffins och drack svartvinbärssaft. En bra eftermiddag!


Tisdagen den 4 september 2018 - Ände

Jag hade ju egentligen tänkt att bara cykla Ostträsket runt, men naturligtvis var jag tvungen att cykla till väg ände för att sedan ge mig ut i obruten och eländig terräng för att ta mig till nästa vägs början, vilket till slut ledde mig till Byskeälven. Med en kort betraktelse av ett lagom nedgånget Folkets Park på vägen.


Onsdagen den 5 september 2018 - Fotografera

Kameran fick hon i arv för tre år sedan, men batteriet tog snabbt slut och vi hade inte någon laddare till den. Nu fick vi äntligen tummen ur och tag på en passande laddare. Genast var hon i färd med att ställa upp och arrangera och fotografera. Det finns inga gränser för denna damens kreativitet!


Torsdagen den 6 september 2018 - Rackarn

Den här rackarn hittar man där man minst anar det. Den här gången i en spinkig uppstammad silverbuske.


Fredagen den 7 september 2018 - Delikat

Internationell matmarknad i stan. Polackernas piroger och korvoköttgryta och fransmännens dijonsenapkyckling rekommenderas. Samt holländska stroopwafels. Delikat!


Lördagen den 8 september 2018 -

På träslöjden i nian tog det mig en hel termin att tillverka en fågelholk. Trots det (eller tack vare det?) fick jag betyget fem i ämnet.

Nu är jag vuxen, och det tog mig endast fem timmar att tillverka ett dörrvred till lekstugan.


Söndagen den 9 september 2018 - Röstar

Valdistriktet Drängsmark-Ostvik (kommunvalkrets Skellefteå Norra) följer vad jag ser som ett klassiskt mönster när det gäller vad folk på landsbygden röstar på – socialdemokraterna och centerpartiet. Generellt har Sverigedemokraterna ett starkt stöd på landsbygden och i småstäder och även om de är tredje största parti enligt Drängsmarks-Ostviksborna så är deras tolv procent ett rätt ljummet resultat jämfört med riksgenomsnittet. Bra så. Dock hade jag gärna sett att vi som var ett och halvannat dussin hade varit fler än vi var.

(Valmyndigheten visar ingen jämförelse med föregående valresultat då byn Hemmistjärn verkar ha halkat över till Kusmarks valdistrikt detta val.)


Måndagen den 10 september 2018 - Träning

Åttifyra tranor ute på träning inför kommande säsong. Mäktigt.


Tisdagen den 11 september 2018 - Strupe

Honung från falmarksheden i het mjölk gör gott i en sandpappersbelagd strupe.


Torsdagen den 13 september 2018 - Spöken

Det var dags att två sjuklingar tog av sig pyjamasarna och ta en lätt promenad i tallheden. Just lätt var ledordet, ty orken skulle inte räcka till några större ansträngningar.

Det gick ju sådär. För det var inte särskilt svårt för henne att övertala mig att installera den gamla godingen SpecTrek, med vilken man jagar spöken i terrängen. I verkligheten, fast på låtsas.


Fredagen den 14 september 2018 - Skörd

Läge för en äckelbild. Poppys fångst för idag. Det är oklart om hon lyckats fånga fåglarna levande, ty berusad-av-jästa-rönnbär-kraschar-jag-i-ett-närliggande-fönster-säsongen har nu börjat. Ingen av fåglarna var vid liv då Poppy påträffades med någon av dessa i käften. Dagens skörd är alltså herr och fru domherre, en liten näbbmus och en liten småfågel av oindentifierad art.


Lördagen den 15 september 2018 - Saggat

Sedan jag byggde och satte upp den här grinden för drygt fem år sedan så har den sakta men säkert saggat ihop. Sett lite ledsen ut. Idag var det dags att göra någonting åt det. Det tog inte fem timmar. Nu hänger de rakt, redo för ett nytt femårsuppdrag.


Söndagen den 16 september 2018 - Swinging

Det här är tarzangungan. Den är fastspänd i en gren femton meter upp vilket ger en härlig lång gungradie. Och i utsvinget hamnar man över två meter över marken. Den har varken hon eller jag tröttnat på sedan vi satte upp den för ett par år sedan. And it’s gonna keep swinging.


Måndagen den 17 september 2018 - Klart

Hämta på fritids. Klart man hjälper till att lägga pusslet då.


Tisdagen den 18 september 2018 - Taktarter

Tack och lov att vi just här befinner oss i G-dur. Det räcker bra att byta mellan 3/2-, 2/2-, 3/4-, 5/8-, 6/8-, 2/8- och  3/8-taktarter i nästan varenda takt. Frank Martins Mässa för dubbelkör. Om en månad i Umeå och Skellefteå.


» Senaste!


  • Prenumerera!  • Hem