Torsdagen den 12 januari 2017 - Klart

DSC_6314-01

Klart man stödjer den ultralokala handeln och köper tre stycken räkmackor á 75 kronor.


Fredagen den 13 januari 2017 - Bassänger

Edda

En nöjd krabat på badhuset. Samtliga bassänger avklarade, inklusive den stora kalla, utom den superdjupa. Och pannkakor på det. Och glass i bilen hem.


Lördagen den 14 januari 2017 - Poppy

Hejdå

Idag har vi dansat ut julen. På rikt. ERRM kom för att hämta marsvinen och vi passade på att bjuda på fika och dansa runt vår på-ena-sidan-platt-men-perfekt-att-placera-mot-en-vägg-gran till Bosse Larssons käcka julochmidsommarleksång. Granen hade hållit hälsan, barrat minimalt och skjutit nya skott. Dock ej i samma omfattning som den älskade granen julen 2011, och heller inte med samma doftutsöndring. Men ändå. Nu är den avklädd och står och fryser i snön utanför vardagsrummet.

Och nu när marsvinen sagt hejdå så var det dags att avslöja för Mona vår nya familjemedlen som kommer om cirka tre veckor. Säg hej till Poppy!


Söndagen den 15 januari 2017 - Bergsbestigningen

Hög

Efter en rejält tilltagen vistelse på en husdjursaffär gick vi och åt pannkakor på ICA Maxi, sedan var det dags för bergsbestigningen. Solbackens högsta nerg. Jag höll mig på trygga marken nedanför, men hon lekte stenras, rutchkana och allmänna utmaningar i klättring på mäktigt berg i himalaya. Jag känner igen mig mycket i den där leken. Eller vänta… Kan det vara en del av mig som egentligen gör henne sällskap, i fantasin, i nån slags pinsam vuxenlängtan att leka uppe på en fyrametersnöhög på en parkeringsplats?


Måndagen den 16 januari 2017 - Vita

Skägg

Nej, det vita är inte fruset snor, bara fryst utandningsluft. Men jag har förståelse för att vissa kan tycka att det ser äckligt ut.


Tisdagen den 17 januari 2017 - Gräva

Gräva

Så. Nu börjar vi gräva.


Onsdagen den 18 januari 2017 - Transparent

Krisp

Glasnudlar. Krispigt och transparent.


Torsdagen den 19 januari 2017 - Nu

Toa?

Nu börjar vi inse hur [svordom] stort badrum vi kommer att få. I alla fall jämfört med skrubben innan. Fram tills dess lever vi på undantaget.


Fredagen den 20 januari 2017 - Glor

Titta

Den tillfälligt nya världsordningen gör en del förvirrade. Han står och glor länge, länge på plasten och det som skymtar bakom. Vad sjutton är det som händer?


Söndagen den 22 januari 2017 - Potentiellt

Pulka

I någorlunda väglöst land på andra sidan tjärnen har vi ett potentiellt pulkaparadis. Ett halvdussin självklara nedfarter med möjligt utbyggnad till lika många till. Flera av dessa är redan färdigpistade medelst buskörda skotrar. Hyfsat talrikt (tallrik) med småtallar och -gran, men backarna är snällt sluttande så risken för våldsamma trädkrockar är liten. Och har man tur så kan man stöta på en och annan ren.


Onsdagen den 25 januari 2017 - Poppy

Poppy

Att fotografera djur och barn är en utmaning. Helst ska de vara stilla. Sova eller nåt. Som Poppy. Säg hej till Poppy. Hon flyttar in hos oss om tio dagar.


Torsdagen den 26 januari 2017 - Mild

Blött

Ännu en mild vinter. Och ambivalent. Ty vi har haft våra vargadagar och vår snö, som tack och lov kommit i tillräcklig mängd för att kunna ligga kvar. Men när den här bilden togs idag (torsdag) så var det sex plusgrader. Inte vad jag kallar typisk januaritemperatur. Det kanske är dags att omvärdera vad som är typiskt?


Fredagen den 27 januari 2017 - Seriöst

Rum

Det händer grejer. Ett golv att gå på. Väggskivor att ta på. Inbyggda el- och vattenrör. So far har snickaren gjort ett utmärkt jobb. Metodiskt och noga. Professionellt och seriöst. Inget flams och trams.


Lördagen den 28 januari 2017 - Lördagsgodis

Godis

Även om vi åt lördagsgodis redan igår måste vi tillåta oss att fylla en liiiten liiiten skål även idag. Är hela familjen sjuk så är hela familjen sjuk. Något måste man ju trösta sig med.


Söndagen den 29 januari 2017 - Hostar

DSC_6429-01

Hela familjen hostar ikapp. Hade jag orkat så hade jag varit på repetitionshelg med Skellefteå kammarkör och Gammbyssa och repeterat ABBA som gästspelande bas – ty min tenorstämma har tillfälligt tagit semester, långt, långt borta. Men jag hade förmodligen förstört stämningen med mitt hostande.

Sen räcker det med att går ut på balkongen och andas in lite nollgradig frisk luft för att rören ska dra ihop sig och riva upp några hostattacker till. Det är från balkongen jag tagit denna bild. Lokala snöskoterförare – motorburen ungdom? – har gjort ett försök till konstverk på tjärnens is. Därmed var det kört att ge sig på min holländska systers förslag att göra något kreativt av en stor yta snö.


Måndagen den 30 januari 2017 - Paradigmskifte

Vatten

Är detta ett paradigmskifte?

Det brukar alltid vara så att Skellefteå kommun skickar brev, typ räkningar och information, med traditionellt manlig karaktär, som till exempel räkningar för sophämtning och vattenavläsning, till mig, men brev med traditionellt kvinnlig karaktär, till exempel info och räkningar för barnomsorgen, till Den Långa Rödhåriga. Varför det är så vet vi inte. Det har varit, är och kommer förbli ett mysterium.

I dag fick vi ett brev från kommurn om omkoppling av Drängsmarks vattenförsörjning. Adresserat till Den Långa Rödhåriga. Vi var tvungna att titta ett par gånger till på kuvertet. Se där! Nya tider. Inte bara ondska.


Tisdagen den 31 januari 2017 - Skåda

Skåda vår blivande nya hall:

Hall

Skåda fotvärmen:

Värme

Skåda febern:

Febern


Onsdagen den 1 februari 2017 - Pallar

K&M

När febern inte direkt avtar så är köttbullar och makaroner, ur arbetsmässig synpunkt, nätt och jämnt vad man pallar att laga.


Torsdagen den 2 februari 2017 - Ångan

Katt

Nu är det bara två dagar kvar till dagen Katt. För att hålla ångan uppe så har GPs skickat ett litet Playmobilkit med katter och lite annat småplock som hon älskar att leka med.

Min feber började ge sig idag, under eftermiddagen var tempen nere på 37,0, men med efterhörande led- och huvudvärk och pulsdunk i hjärnan vid minsta ansträngning. Jag har dock goda förhoppningar om att kunna göra någon form av nytta imorgon, även om en härlig kvällsfebertopp gör sig påmind i skrivande stund.


Lördagen den 4 februari 2017 - Hemkomsten

Hej

Det tog ungefär fem timmar sedan hemkomsten att börja umgås på rikt. Innan dess hade hon suttit kvar i transportlådan och kontemplerat, checkat in kattlåda, maten, vattnet, möbler, väggar, lite leksaker (Monas alltså). Sen parkerade hon sig på en köksstol och sov. När jag kom och satte mig på bänken bredvid för att läsa lite så kom hon upp, traskade runt, tog emot gos och kli och spann järnet. Gnugg ansikte mot ansikte. Där satt den, tänkte jag.

Hennes officiella namn är Poppy Honey, men vi diskuterar vad vi faktiskt ska kalla henne.


Söndagen den 5 februari 2017 - Svartsilver

Lego

Vi flyttade upp legot till ett till synes högt och svåråtkomligt ställe. Men det visade sig vara en rätt lönlös åtgärd. En svårfotograferad svartsilver lejoninna under systematiskt utforskande av nytt rum.


Måndagen den 6 februari 2017 - Samerna

Sápmi

Idag är det precis hundra år sedan samerna för första gången samlades i ett landsmöte, då från norr till söder samlades över nationsgränserna i Trondheim för att diskutera och belysa samiska frågor. Ett av nordens ursprungsfolk., förtryckta under tvåhundra år. Det är vi (i Norrland) som bor i deras hoods, inte tvärtom.

Samernas nationaldag 6 februari.


Tisdagen den 7 februari 2017 - Elvatiden

Elva

Kring elvatiden på kvällen, då börjar sista rycket. Racing mellan rummen och extremsporten fånga-kattleksak-på-så-många-olika-sätt-som-det-nånsin-är-möjligt. Det håller på i ungefär en halvtimme, sen sänker sig lugnet.

Vi har valt att fortsätta kalla henne Poppy som hennes namn i stamtavlan (Poppy Honey, efter ett av Jamie Olivers barn). Jag erkänner att jag inte är helt jätteförtjust i namnet, det är lite svåruttalat tycker jag, men det blev liksom lite för sent att börja kalla henne något annat, sen kan man ju variera namnet Poppy en del; Poppis, Poppsi, Pops, Poppidopp…


Onsdagen den 8 februari 2017 - Mattan

Golv

Äntligen hade mattan kommit. Underbart fri från PVC och mjukgörande ämnen. Enligt mattläggaren var den lite jobbig att få på plats, men den skulle hålla i evigheter, trodde han. Bra.


Torsdagen den 9 februari 2017 - Lebensraum

Jobb

Näe! Det här går inte! Jag kan inte arbeta under sådana här förhållanden!

När jag sitter nere i källaren och jobbar får Popps vara med. Stackars Pudeln måste få lebensraum och utrymme att pusta ut från kattångesten. Vi jobbar på det.


Fredagen den 10 februari 2017 - Tårta

Tårta

Två tredjedelar GP’s kom och hälsade på och åt tårta och bakverk. Grattis V!


Lördagen den 11 februari 2017 - Glömt

Spelet

Vi spelade det där spelet jag glömt namnet på, men som var enkelt nog att till och med fyraochetthalvtåringar kunde vara med. Bygga ett zoo med valfria exotiska djur. Jag vann! Tjohoo!


Tisdagen den 14 februari 2017 - Gränsen

Rep

Jag hade missat två repkvällar, en rephelg och en körfest på grund av den här osedvanligt sega förkylningen som ett tag aldrig tycktes vilja gå över. Men att vara tillbaka var nästan som att aldrig ha varit borta. Vi tragglade samma gamla fraser i ABBA-låtarna. Och rösten höll, även om det var på gränsen.


Onsdagen den 15 februari 2017 - IKEA

IKEA

En helt vanligt torsdag kör man 13 mil tur och retur till IKEA i Umeå för att köpa en kommod som bättre passar det handfat vi, tillsammans med en kommod som inte passar nyss nämnda handfat, inhandlade för flera veckor sedan.


Torsdagen den 16 februari 2017 - Alternativ

Pops

Klätterapan måste erbjudas alternativ till att hänga och klänga i Monas sänghimmel. Vi hänger upp en förvaringsgrej i taket. Vi har fått den av V, tror vi. Nu är det upp till Popsy att visa vad hon går för. Kom igen, ända upp till taket!


Fredagen den 17 februari 2017 - Gulligt

Piper

Gulligt dras mot gulligt. Poppy tittar på Piper.


Lördagen den 18 februari 2017 - Alla

Snow pride

Dom kallar det för Snow Pride, men såg mer ut som Soiled Ice Pride. Inte så mycket snö, mer skitig is och grus. Men det struntar vi i, det är ändå budskapet som är grejen. Kärlek åt, till, mellan, alla, vem som helst, dig och mig. Oavsett vad eller hur man är. Ett statement framtidens folk förhoppningsvis inte har någon anledning lyfta fram. Och även då kommer Pride behövas, inte för att framför allt visa, utan för att framför allt fira.


Söndagen den 19 februari 2017 - Vatten

Vatten

Popps på vattenexkursion. Inga bekymmer att råka få vatten över huvudet. Inget konstigt med det, sibiriska katten har ett rykte av sig att trycka om att bada. Men det återstår förstås att se.


Måndagen den 20 februari 2017 - Inte

Vad gör man om man inte tog någon bild på hela dagen?


Tisdagen den 21 februari 2017 - Införd

Annons

ICA Maxi, tisdag efter körrepetition. Jag är främst där för att byta en DVD-film och en zigzagsax, men självklart grabbar jag några liter mjölk, och självklart smygfotograferar jag annonsplatssidorna i tidningen Vi Föräldrar, i vilken en annons skildrande en bekant uttalsgroda är införd. Jag köper inte tidningen, det räcker med att konstatera att annonsgrannen inte säljer sexleksaker såsom var fallet i decembernumret.


Torsdagen den 23 februari 2017 - Tänder

Gäsp

Katt med sylvassa tänder.


Lördagen den 25 februari 2017 - Stakningsbana

Hemträsk

Hemkommen efter en tur till staan för att träffa Bolibompadraken, så gjorde jag och Vita Blixten två varv på Hemträsket. Vinden var stilla, solen på väg ner, fyra minusgrader. Om vädret håller i sig så blir detta en fin stakningsbana. Ett varv är 1,25 kilometer.


» Senaste!


 • Prenumerera! • Hem 
  RSS
  EgoEgo 
  Nyligen
   

  Lyssna på Radio Paradise!